Hoe maak je een Ethereum-wallet?

Nu je weet wat het Ethereum-platform is, wat tokens zijn, en hoe ze gebruikt worden, is het tijd geworden om het te hebben over de aanschaf ervan. We focussen ons nu op Ethereum zelf, en nog niet op tokens op het Ethereum-netwerk. Waar koop je Ethereum, en hoe doe je dat? In dit eerste deel hebben we het over Ethereum-wallets, en ga je er een voor jezelf maken. In het artikel dat hierop volgt, gaan we Ethereum kopen en naar je portemonnee versturen.

Ethereum

Hoe maak je een Ethereum-wallet?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

MyEtherWallet

Digitaal geld zit net als gewoon geld in een portemonnee. Een digitale, dat wel. En net als normale portemonnees, komen de digitale varianten ook in allerlei soorten en maten. Voor Ethereum kan je al snel kiezen uit meer dan 20 opties. Vandaag houden we het simpel, en hebben we de keuze alvast voor je gemaakt: MyEtherWallet.

MyEtherWallet (vanaf hier: MEW) is een gratis en open source portemonnee, en is een van de meest gebruikte ETH-wallets. Simpel gezegd is het een gebruikersinterface waarmee je gratis het Ethereum-netwerk kunt gebruiken. Je kunt transacties ontvangen, versturen en je balans bekijken.

Public en private keys

Als je een MEW aanmaakt, worden er twee sleutels voor je gegenereerd: een zogenaamde private key, en een public key. Deze twee horen bij elkaar. Je private key hou je altijd voor jezelf; alleen jij hebt daar toegang toe. Net als je PIN-code, hoort niemand die te kennen, behalve jij. De public key hoef je niet geheim te houden. Je kunt het zien als een bankrekeningnummer; je zet het niet op Twitter, maar het is geen probleem om ‘m ergens in te voeren.

Je public key fungeert dus als adres. Naar dat adres kan ETH verzonden worden. Je private key geeft je de controle over dat adres. Zou je dat aan iemand anders geven, heeft diegene volledige controle over het geld dat op het adres staat.

Nieuwe wallet maken

Het is tijd om je wallet te gaan maken. Je gaat als volgt te werk:

1. Stel allereerst de taal van de wallet in op Nederlands.
  2. Ga naar de pagina Nieuw Wallet en voer een sterk wachtwoord in. Als je een nieuw wachtwoord verzint, zorg er dan voor dat je dat wachtwoord veilig opslaat en niet kwijt kunt raken. Zonder je wachtwoord, kan je niet bij het geld dat erin zit.
  3. Klik op Genereer Nieuw Wallet.
  4. Er wordt aangeboden om het zogenaamde Keystore-bestand op te slaan. Download het, en sla het op een veilige plek op. Dit bestand is één van de manieren waarmee je toegang kunt krijgen tot je portemonnee.
  5. Klik op Ik begrijp het. Ga door.
  6. Je private key (de ‘privé-sleutel’) wordt nu weergegeven. Het is zeer belangrijk dat je deze sleutel op een veilige plek bewaard. Je moet zelf beslissen hoe en waar je dat doet. Eén van de mogelijkheden is om het uit te printen (druk dan op de knop Druk je papieren wallet af).
  7. Klik op Sla je adres op.

Gefeliciteerd, je bent nu de bezitter van een Ethereum-wallet!

Je wallet openen

Het is nu tijd om je portemonnee te openen. Dat doe je als volgt:

1. Controleer in je browser dat je op het juiste adres zit. Het adres https://www.myetherwallet.com/ en de naam MYETHERWALLET LLC zouden zichtbaar moeten zijn.
  2. Ga naar de pagina Verzend Ether & Tokens.
  3. Selecteer Keystore / JSON File.
  4. Voer je wachtwoord in en klik op Ontsleutel.

Je ziet nu de inhoud van je wallet. Zoals gezegd is je portemonnee simpelweg een gebruikersinterface om het Ethereum-netwerk te gebruiken. Je portemonnee kan bedragen verzenden en ontvangen, je kunt je transactiegeschiedenis bekijken, je ziet je adres, en je kan je saldo’s bekijken. Als je gaat handelen, is dit een plek waar je vaker gaat komen!

Ten slotte

Als dit de eerste keer dat je met een digitale portemonnee in aanraking bent gekomen, kan ik me voorstellen dat je het idee hebt dat je heel wat voor je kiezen hebt gehad. Het is belangrijk dat je alle gegevens goed bewaart. Er is namelijk niemand anders dan jij die deze gegevens heeft. Verlies je je wachtwoord of private key, dan ben je je geld kwijt. Weet je het niet meer zeker? Je kunt bovenstaand proces gewoon herhalen om een nieuwe portemonnee aan te maken.

In het volgende artikel gaan we Ethereum kopen en verzenden naar de portemonnee die je hebt aangemaakt. Je bent dan in het bezit van Ethereum. Daarna kijken we naar de aanschaf van tokens.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.