Wat is bitcoin?

Met de opkomst van de bitcoin hebben veel mensen deze vraag gesteld: wat ís bitcoin eigenlijk? Om wat van de verwarring weg te nemen, splitsen we het in twee delen: de munt, en het netwerk.

Bitcoin

Wat is bitcoin?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Aan de ene kant heb je Bitcoin-de-munt. Een stukje code dat eigenaarschap van een digitaal concept representeert. Aan de andere kant heb je Bitcoin-het-protocol. Een gedistribueerd netwerk waarin een grootboek wordt beheerd waarin de balansen van Bitcoin-de-munt in staan. In allebei de gevallen wordt eraan gerefereerd met het woord Bitcoin.

Het systeem maakt betalingen mogelijk tussen gebruikers zonder dat daar een centrale autoriteit voor nodig is, zoals een bank of een payment provider. De munten worden elektronisch gemaakt en bewaard. Ze worden niet geprint, zoals dollars of euro's. Ze worden geproduceerd door computers over de hele wereld.

Het is het eerste voorbeeld van wat we vandaag cryptovaluta, of crypto currencies, noemen. Het is een groeiende asset class met een aantal eigenschappen van traditionele valuta, met verificatie op basis van cryptografie daar aan toegevoegd.

Wie maakte het?

Een ontwikkelaar (of groep ontwikkelaars) met de naam Satoshi Nakamoto schreef in 2008 een paper waarin Bitcoin werd geïntroduceerd. Hij stelde een elektronisch betalingssysteem voor gebaseerd op cryptografie. Het idee was om betalingen te kunnen doen zonder dat daar een centrale autoriteit voor nodig is, die elektronisch verzonden kunnen worden, op een veilige, verifieerbare, en onveranderlijke manier. 

Tot op de dag van vandaag weet niemand wie Satoshi Nakamoto echt is.

Met bitcoins kan je voor dingen betalen, net zoals je dat kunt met euro's. Toch zijn er belangrijke verschillen met fiatgeld.

Decentralisatie

Bitcoins belangrijkste eigenschap is dat het gedecentraliseerd is. Er is niet één instantie die het netwerk of de uitgebrachte munten beheerd. De technologie wordt vrijwillig beheerd door een groep ontwikkelaars, en het netwerk staat open voor iedereen een bestaat uit computers die over de hele wereld verspreid zijn. Dit heeft een aantrekkingskracht op individuen en groepen die bezwaren hebben bij de invloed die banken en overheden hebben over hun geld.

Bitcoin lost het double spending probleem van elektronische valuta op middels een combinatie van cryptografie en economische drijfveren. Bij traditionele valuta ligt deze functie bij de banken, die daardoor controle hebben over het geldsysteem. In het geval van bitcoin wordt de integriteit van transacties en het hele grootboek beheerd in een gedistribueerd en open netwerk, waar niemand de eigenaar van is.

Beperkt aanbod

Fiatvaluta (dollars, euro's, yens, etcetera) hebben een onbeperkt aanbod. Centrale banken kunnen er zoveel van uitgeven als ze zelf willen. Bitcoin heeft een beperkt aanbod dat wordt gecontroleerd door het netwerk. Een klein aantal nieuwe bitcoins worden dagelijks aangemaakt. Dat aantal wordt steeds kleiner, totdat het maximale aantal van 21 miljoen is bereikt. Dat maakt bitcoin een aantrekkelijk bezit. Als de vraag ernaar groeit, en het aanbod blijft gelijk, zal de waarde ervan toenemen.

Pseudonimiteit

In het traditionele geldsysteem is de identiteit van partijen die betrokken zijn bij (elektronische) betalingen doorgaans bekend. Gebruikers van bitcoin zijn semi-anoniem. Aangezien er geen centrale autoriteit is, hoeft een gebruiker zichzelf niet te identificeren als hij bitcoins verzendt naar een andere gebruiker. Nadat een transactie wordt ingediend, controleert het netwerk of de transactie wel echt uitgevoerd kan worden. Het systeem hoeft daarbij geen informatie over de identiteit van de verzender of ontvanger te hebben.

In de praktijk heeft iedere gebruiker één of meer unieke adressen. Achter die adressen schuilt een portemonnee. Transacties kunnen met wat moeite op die manier getraceerd worden. Opsporingsdiensten hebben methodes ontwikkeld om op die manier gebruikers te kunnen identificeren.

Dit maakt Bitcoin niet de ideale munt voor criminelen, terroristen of witwassers.

Onveranderlijkheid

Bitcoin-transacties kunnen niet worden teruggedraaid. Er is geen centrale boekhouder die kan aangeven dat het "Okay is om het geld terug te storten". Is een transactie eenmaal bekend bij het netwerk, en opgenomen in het grootboek, dan is het onmogelijk aan te passen. Het effect ervan is dat het onmogelijk is om met transacties op het Bitcoin-netwerk te sjoemelen.

Deelbaar

De kleinste bitcoin-eenheid wordt satoshi genoemd. Het is 1/100.000.000-ste van een bitcoin, oftewel 0,00000001 BTC. In de toekomst kunnen hiermee microtransacties ondersteund worden, die met traditioneel geld niet gedaan kunnen worden. 

Ten slotte

De creatie van Bitcoin is voor mensen in de cryptowereld vanzelfsprekend een belangrijke mijlpaal. Nu je weet wat Bitcoin is, rijst de vraag: waarom zou je Bitcoin gebruiken? Daarover meer in het volgende artikel.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte