Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Waarom zou je bitcoin gebruiken?

Waarom zou je bitcoin gebruiken?
0%
Peter Slagter
Peter Slagter

Eerder schreven we over de eigenschappen van bitcoin die de munt maken tot wat het is. Een logische vervolgvraag is waarom je de munt zou gebruiken. Wat is het bestaansrecht van bitcoin?

Bitcoin

Bitcoin is gemaakt als alternatieve en decentrale betaalmethode. Anders dan internationale betalingen toentertijd waren transacties met bitcoin goedkoop en zeer snel. Als extra voordeel (vooral voor verkopers) zijn bitcoin-transacties onomkeerbaar, waardoor het risico op dure terugvorderingen weggenomen is.

Tegenwoordig is het voordeel dat bitcoin op dit gebied had min of meer verdwenen.

Conventionele betaalmethoden zijn sneller en goedkoper geworden, en bitcoin heeft regelmatig last gehad van (te) hoge transactiekosten en een netwerk dat de hoeveelheid transacties niet meer aan kon. Ook als bitcoin op dit gebied verbetert, is het nog de vraag in hoeverre bitcoin hierin nog voor loopt.

Daarnaast zie je dat toezicht en regulatie toeneemt om witwaspraktijken en illegale transacties tegen te gaan. Daarmee is het gebruik van de munt voor privacy-doeleinden ook minder aantrekkelijk geworden.

In sommige delen van de wereld is bitcoin nog steeds een hele efficiënte en goedkope manier om geld te verzenden, zeker als dat intercontinentale betalingen zijn. Ook hier zie je dat bitcoin bijgehaald wordt door traditionele betaaldiensten, en in sommige landen is de liquiditeit van de munt een probleem.

Bitcoin is bij een aantal grote en kleine verkopers (bv. webshops) een geaccepteerde betaalmethode. De vraag is hoeveel deze betaalmethode écht gebruikt wordt - er zijn rapporten die aangeven dat de vraag naar de betaalmethode niet zo hoog is.

Recent lijkt het erop dat bitcoin de rol van investment asset op zich heeft genomen. Handelaars, institutionele beleggers, en kleine spaarders zien de potentiële winst die de munt kan opleveren. Als zodanig heeft bitcoin nog de leiding in de cryptowereld, met op het moment van schrijven een marktkapitalisatie van $110.000.000.000. 

Sommige rapporten suggereren dat de digitale munt ook gebruikt wordt voor het witwassen van geld. Maar dat is natuurlijk niet iets waar jij je mee bezig houdt. Bovendien is bitcoin, in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, geen goed vehikel voor dit soort praktijken. Het is traceerbaar en transparant, en daar zijn dit soort arrestaties bewijs van.

Ten slotte is het goed om te weten dat de ontwikkeling aan bitcoin niet stil staat. Zo zorgt het recent geïntroduceerde Lightning Network voor snellere en goedkopere transacties, en lost het een deel van het schaalbaarheidsprobleem van bitcoin op. Rootstock is een voorbeeld van een project dat smart contracts op het bitcoin-netwerk mogelijk maakt. Het is dus nog maar de vraag hoe het landschap er over enkele jaren uit ziet.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.