Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Wat is een stablecoin?

Peter Slagter
Peter Slagter

Je hoort mensen regelmatig zeggen dat ze "Tether in gaan”. Tether is een van de zogeheten stablecoins op de cryptomarkt. Maar wat is een stablecoin eigenlijk? En waarom bestaan ze?

Volatiliteit

Een woord dat je vast eens langs hebt horen komen. Volatiliteit.

In financiële markten is de volatiliteit de mate van beweeglijkheid van de koers van een aandeel of een ander financieel product, zoals een aandelenindex of valuta. Het is dus niet een term die ontstaan is in de cryptowereld, maar een veel ouder begrip. Voor mensen die betrokken zijn geweest bij andere financiële markten is het een bekende term.

Zo zijn er in traditionele markten zogeheten stabiele beursfondsen, zoals Unilever en Royal Dutch Shell. Die hebben een vrij lage volatiliteit. Aandelen van kleine en meer speculatieve bedrijven hebben daarentegen een hoge volatiliteit.

In crypto zie je dit ook terug. Bitcoin en Ethereum hebben een relatief lage volatiliteit. Nieuwe projecten en projecten met een lage marktkapitalisatie een relatief hoge.

Betalen

Er zijn mensen die stellen dat Satoshi een half ontworpen systeem heeft achtergelaten. In dat perspectief heeft hij een briljant consensus algoritme gemaakt, maar geen economisch algoritme. Bitcoin heeft een vast aanbod van maximaal 21 miljoen munten. Als dat vaste aanbod te maken krijgt met variabele vraag, fluctueert de prijs. Niet zomaar, soms met grote percentages. Voor cash is dat een probleem - de volatiliteit van de valuta is dan te hoog om het in de praktijk te kunnen gebruiken voor betalingen.

Stabiele waarde

De stablecoin is het gevolg van de zoektocht naar een oplossing voor die volatiliteit. Over het onderliggende probleem wordt door een heleboel slimme mensen nagedacht. Zelfs MIT Technology Review heeft geschreven over deze trend.

Toch is dit geen nieuwe materie. Alle overheden proberen de waarde van hun nationale munt te stabiliseren. Soms gaat dat helemaal mis. Neem bijvoorbeeld de Zimbabwaanse dollar, of de bolivar in Venezuela. Hyperinflatie heeft daar voor grote problemen gezorgd.

Maar ook de waarde van munten waar je beter mee bekend bent beweegt. Zo fluctueerde de waarde van de dollar en de euro met 13% het afgelopen jaar. Valuta zoals de dollar hebben jaarlijks met een paar procent inflatie te maken.

Het doel van stablecoins is daarom niet om perfect stabiel te zijn, maar om voldoende stabiel te zijn dat het gebruikt kan worden als cash betaalmiddel.

Complex

Het stabiliseren van de waarde van een munt is complexe materie. Het heeft dezelfde diepe, voorzichtige, en intelligente aanpak nodig waarmee blockchains tot stand zijn gekomen. De kracht van een blockchain is niet dat niemand het probeert aan te vallen; de kracht is dat het in staat is om al die aanvallen af te slaan.

Hetzelfde kat-en-muisspel zie je terug in economieën. Zo misbruikte in 1992 een Hongaarse hacker het stabiliteitsmechanisme van de Bank of England. Dat kostte de UK een kleine 3.3 miljard pond.

Een voorbeeld van een relatief stabiele munt is de Linden dollar. Het is de valuta van het spel Second Life. Het is geen cryptovaluta, ook niet decentraal. Maar het is wel in staat om jaar in jaar uit tegen een koers tussen de 240 en 260 dollar verhandeld te worden.

In het vervolg van het dossier over stablecoins kijken we naar cryptocurrencies die het probleem van volatiliteit proberen op te lossen. Onder andere decentrale valuta, die door middel van het balanceren van vraag en aanbod de prijs stabiel houden. Een beetje zoals decentrale Linden dollars. Maar eerst duiken we in de eenvoudigere variant: gecentraliseerde stablecoins.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.