Hoe bewaar je bitcoins?

Om bitcoin te kunnen bezitten, moet je het ergens bewaren. Die plek wordt doorgaans aangeduid met het Engelse woord wallet. Iets minder vaak kom je de Nederlandse vertaling tegen: portemonnee. Er zijn allerlei soorten wallets, en in dit artikel vertellen we je daar meer over.

Bitcoin

Hoe bewaar je bitcoins?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Een wallet bestaat uit een private key en een public key. Je kunt de private key zien als een lang wachtwoord (vergelijkbaar met een toegangscode tot een kluis), en je public key als je adres (vergelijkbaar met je bankrekeningnummer). Met je private key kan je bewijzen dat jij eigenaar bent van de bitcoins op het adres. Geef daarom nooit je private key aan iemand. 

Je zou verwachten dat je wallet daadwerkelijk bitcoins bevat. Dat is niet zo. Je wallet maakt verbinding met het bitcoinnetwerk, en geeft alle balansen weer waar je recht op hebt op basis van de adressen die je wallet in beheer heeft. Als de wallet goed is ontworpen, lijkt het wel alsof jouw bitcoins erin zitten; dat maakt het gebruik van de wallet een stuk intuïtiever.

In werkelijkheid bevat een bitcoin wallet meerdere private keys, en veel bitcoin-eigenaars hebben meerdere adressen. Het totaal van alle bitcoin op alle adressen die je wallet bevat wordt weergegeven. Dit zijn de bitcoins die jij tot je beschikking hebt.

Een portemonnee kan staan op je computer, op je mobiele telefoon, op een apparaat dat er specifiek voor ontworpen is, of op een stukje papier. We gaan nu in op de verschillende soorten wallets die er zijn.

Online wallet

Elektronische wallets kan je downloaden of kan je online benaderen. Het zijn in feite websites die zelf verbinding maken met het blockchain-netwerk. Ze zijn eenvoudig in gebruik, want je hoeft zelf geen wallet te installeren. Vaak is de interface eenvoudig in gebruik. Het grote nadeel is dat je er doorgaans je private key(s) in moet opgeven om iets met je bitcoins te kunnen. Je vertrouwt in feite al je geld aan een derde partij toe. Wat ons betreft een slecht idee.

Software wallet

Een wallet direct op je eigen computer installeren geeft je de garantie dat jij in controle bent over je private keys. De meeste zijn relatief eenvoudig om in te stellen en zijn gratis. Het nadeel is dat je moet leren hoe je de portemonnee gebruikt, en dat je zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud ervan (denk bv. aan het maken van backups). Stel je computer wordt gestolen, en je hebt geen reserverkopie, dan ben je je geld kwijt.

De originele bitcoin-wallet is het Bitcoin Core protocol. Dit is het programma dat mede verantwoordelijk is voor het draaien van het bitcoin-netwerk. Je kunt het hier downloaden. Een nadeel van deze wallet is dat je ook het volledige grootboek nodig hebt voordat het functioneert. Dat is op dit moment al meer dan 145GB (!) groot.

De meeste wallets die tegenwoordig worden gebruikt zijn zogeheten SPV-wallets. SPV staat voor Simplified Payment Verification. Deze wallets hebben niet het hele grootboek nodig, maar synchroniseren ermee. Electrum is er een voorbeeld van. Met Exodus kan je bitcoin en andere assets bewaren en heeft een gelikte user interface. Ook Jaxx biedt deze mogelijkheid. Copay is een voorbeeld van een wallet waar je je account kunt delen met anderen.

Mobile wallet

Mobile wallets zijn applicaties specifiek voor een smartphone. In de praktijk kan zo'n wallet erg handig zijn als je bv. met cryptovaluta wilt betalen in een winkel. Of je wilt bitcoin verkopen of aankopen als je onderweg bent. Veel van de hierboven genoemde wallets hebben ook bijbehorende mobiele versies. Er zijn ook wallets die enkel voor de smartphone zijn ontwikkeld. Voorbeelden hiervan zijn Abra, Airbitz, en Bread.

Hardware wallet

Een hardware wallet is een klein apparaat dat specifiek is ontworpen voor de opslag van cryptovaluta. Je kunt ermee verbinden met het web, bijvoorbeeld om een transactie te plaatsen. Dit type wallet is zeer veilig; toegang tot de wallet kan je beveiligen met een wachtworod, en ze zijn voor het grootste deel offline. Dat gezegd hebbende, ze kunnen uiteraard gestolen of kwijtgeraakt worden. Met een recovery key kan je je geld in zo'n geval terughalen.

Wat ons betreft is een hardware wallet op dit moment de beste manier om cryptovaluta te bewaren. Voorbeelden van dit type zijn TrezorLedgerCase, en Keepkey. Een mogelijk nadeel is ondersteuning van munten. Hoewel de apparaten al veel munten ondersteunen, loop je soms tegen een munt aan die niet wordt ondersteund door jouw wallet. 

Paper wallet

Dit is de eenvoudigste vorm van een wallet. Het is simpelweg een stuk papier (of op een andere manier opgeslagen) met daarop je public en private key. Ideaal voor het bewaren van bitcoin op de lange termijn (ver weg van water en vuur uiteraard), of voor het geven van bitcoin als cadeau. Het nadeel is dat je er niet eenvoudig bij kunt. Als je je bitcoin wilt versturen of inwisselen, zal je een manier moeten zoeken om je saldo in een wallet te importeren.

Met diensten als WalletGenerator en BitcoinPaperWallet kan je een dergelijke portemonnee maken en uitprinten. Even vouwen, sealen, en hij is klaar voor gebruik. Verzend bitcoin naar het adres, en je kunt het veilig opbergen.

Exchange wallet

Dan nog kort aandacht voor geld dat je op een exchange bewaart. Exchanges hebben voor iedere munt die ze verhandelen een aparte wallet waar alle munten in zitten. In een ander systeem slaan ze op van welke gebruiker welk deel van de munten is.

Om verschillende redenen is het een slecht idee om je geld op een exchange te laten staan als je besloten hebt niet met het geld te handelen. De belangrijkste is dat exchanges mikpunt zijn van hacks. Er staat veel geld geparkeerd. Wordt een exchange gehacked, dan is het maar de vraag of je ooit iets van je geld terugziet.

Zijn bitcoin wallets veilig?

Dat hangt van het type wallet dat je gekozen hebt, en hoe je de wallet gebruikt.

De veiligste optie zijn wallets die grotendeels offline zijn. Een hardware wallet, of een paper wallet. Je loopt dan een kleiner risico dat je gehacked wordt. En als je de wallet op een veilige plek bewaart, verklein je ook het risico dat je bitcoins kwijtraakt door verlies. Het minst veilig is een online wallet, zeker als je daarbij je eigen private keys afgeeft. 

Veel serieuze investeerders gebruiken een hybride vorm. Een deel van hun geld gebruiken ze om mee te handelen, en bewaren ze op een wallet die dat ondersteunt. Het overige parkeren ze voor de veiligheid op een offline wallet. Wat voor jou het best werkt zal je zelf moeten onderzoeken en beslissen.

Wat je ook doet: wees voorzichtig. Maak backups, en sla eventuele wachtwoorden veilig op.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte