Bitcoin

Met de opkomst van de bitcoin hebben veel mensen deze vraag gesteld: wat ís bitcoin eigenlijk? Hoe koop je het? En waar moet je het bewaren? In dit dossier alles over de moeder aller munten: bitcoin.

Waarom dit dossier je tijd waard is

Aan de ene kant heb je Bitcoin-de-munt. Een stukje code dat eigenaarschap van een digitaal concept representeert. Aan de andere kant heb je Bitcoin-het-protocol. Een gedistribueerd netwerk waarin een grootboek wordt beheerd waarin de balansen van Bitcoin-de-munt in staan. In allebei de gevallen wordt eraan gerefereerd met het woord Bitcoin.

Het systeem maakt betalingen mogelijk tussen gebruikers zonder dat daar een centrale autoriteit voor nodig is, zoals een bank of een payment provider. De munten worden elektronisch gemaakt en bewaard. Ze worden niet geprint, zoals dollars of euro's. Ze worden geproduceerd door computers over de hele wereld.

Het is het eerste voorbeeld van wat we vandaag cryptovaluta, of crypto currencies, noemen. Het is een groeiende asset class met een aantal eigenschappen van traditionele valuta, met verificatie op basis van cryptografie daar aan toegevoegd.

In dit dossier gaan we alle belangrijke onderwerpen af die te maken hebben met de belangrijkste cryptomunt.

Artikelen

Dit zijn alle artikelen in dit dossier. Het is raadzaam om ze in de door ons gecureerde volgorde te lezen.

 • Wat is bitcoin?

  Met de opkomst van de bitcoin hebben veel mensen deze vraag gesteld: wat ís bitcoin eigenlijk? Om wat van de verwarring weg te nemen, splitsen we het in twee delen: de munt, en het netwerk.

 • Waarom zou je bitcoin gebruiken?

  Eerder schreven we over de eigenschappen van bitcoin die de munt maken tot wat het is. Een logische vervolgvraag is waarom je de munt zou gebruiken. Wat is het bestaansrecht van bitcoin?

 • Hoe koop je bitcoin?

  Nu je weet wat bitcoin is en waar het voor gebruikt wordt, zie je natuurlijk de potentie van de digitale munt. Je wilt er wat van kopen. Maar hoe?

 • Hoe bewaar je bitcoins?

  Om bitcoin te kunnen bezitten, moet je het ergens bewaren. Die plek wordt doorgaans aangeduid met het Engelse woord wallet. Iets minder vaak kom je de Nederlandse vertaling tegen: portemonnee. Er zijn allerlei soorten wallets, en in dit artikel vertellen we je daar meer over.

 • Wat kan je kopen met bitcoin?

  Je hebt bitcoin gekocht. Wellicht handel je erin, en heb je een deel veilig en offline opgeslagen. En nu wil je het wel eens gebruiken. Wat kan je er eigenlijk mee kopen?

 • Hoe verkoop je bitcoins?

  Soms heb je nu eenmaal fiatgeld nodig. Je hebt overal gezocht, maar je ontkomt er niet aan: je moet wat van je bitcoins verkopen. Maar hoe? We hebben vier manieren waarop je cryptovaluta om kunt zetten in fiatgeld voor je uitgeschreven.

 • Hoe kan je betalingen met bitcoin accepteren in je winkel?

  Nu de bekendheid van bitcoin toeneemt, zie je dat mensen op steeds meer plaatsen willen en kunnen betalen met de digitale munt. Heb je een (online) winkel, en wil je betalingen met bitcoin kunnen accepteren? Precies voor jou hebben we een en ander op een rij gezet.

 • Hoe werken bitcoin-transacties?

  In het dossier over bitcoin heb je inmiddels kunnen lezen hoe je bitcoin koopt en verkoopt. Anders gezegd: hoe je de digitale munt verstuurt en ontvangt. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n transactie?

 • Is Bitcoin legaal?

  De laatste jaren en maanden is de marktkapitalisatie van Bitcoin flink toegenomen. Het valt nog steeds in het niet bij andere asset classes, maar het is groot genoeg om de aandacht te trekken van wetgevers en toezichthouders. Is Bitcoin legaal?

Altijd op de hoogte