Bitcoin

Wat is bitcoin eigenlijk? Is het digitaal geld? Nieuwe technologie? Een investering? Een ideologie? Of van alles een beetje? In dit dossier vertellen we over wat bitcoin is, hoe je het koopt en bewaart, en hoe je er meer over leert.

Waarom dit dossier je tijd waard is

Bitcoin is de naam voor de munteenheid. Er zijn 21 miljoen bitcoins, elk weer verdeeld in 100.000.000 stukjes. Die kun je kopen, verkopen, bewaren, versturen en gebruiken om mee te betalen.

Bitcoin is ook de naam voor het netwerk bestaande uit tienduizenden computers wereldwijd en het bijbehorende protocol met de regels waaraan transacties moeten voldoen. De manier waarop dit netwerk is georganiseerd - namelijk zonder centrale partij - geeft bitcoin een aantal unieke eigenschappen.

In dit dossier willen we je laten kennismaken met wat bitcoin is, wat het uniek maakt en hoe het zich verhoudt tot euro's, dollars en goud. We kijken kort naar de techniek erachter, maar verwijzen al snel door naar andere, verdiepende artikelen. We willen het namelijk ook graag praktisch maken, zoals kopen, verkopen, bewaren en betalen.

Artikelen

Dit zijn alle artikelen in dit dossier. Het is raadzaam om ze in de door ons gecureerde volgorde te lezen.

 • Wat is bitcoin, en hoe is het ontstaan?

  Iedereen heeft wel eens van bitcoin gehoord, maar wat is het nu eigenlijk? Is bitcoin digitaal geld? Is het een technologie? Een investering? Een ideologie? Of van alles een beetje? In dit artikel geven we een kort overzicht van wat het is, en iets over het ontstaan.

 • Wat maakt bitcoin bijzonder?

  Niemand is de baas en het aantal bitcoins is eindig. Dat zijn twee van de redenen waarom bitcoin uniek is. In dit artikel bekijken we wat de gevolgen daarvan zijn, zoals een mogelijke bescherming tegen inflatie. Ook laten we zien dat bitcoin pas in de kinderschoenen staat.

 • De toekomst van bitcoin

  Hoe ziet de toekomst eruit voor bitcoin? Zal het worden verboden? Wat kunnen we van de technologie verwachten? In dit artikel willen we wat van deze onderwerpen verkennen.

 • Meer lezen over bitcoin

  Bitcoin is een rabbit hole. Als je erin duikt blijkt er een enorme wereld achter te zitten. Economie, speltheorie, cryptografie, internettechniek, privacy, ga zo maar door. In dit artikel verzamelen we wat verdiepingsmateriaal.

 • Hoe koop je bitcoin?

  Je weet nu dat je bitcoin alle functies van geld vervult en wil er wat van in bezit hebben, als belegging of omdat je ermee wil experimenteren. Hoe werkt dat? Welke manieren zijn er om bitcoin te kopen? En welke daarvan is de beste?

 • Hoe bewaar je bitcoins?

  Om bitcoin te kunnen bezitten, moet je het ergens bewaren. Die plek wordt doorgaans aangeduid met het Engelse woord wallet. Iets minder vaak kom je de Nederlandse vertaling tegen: portemonnee. Er zijn allerlei soorten wallets, en in dit artikel vertellen we je daar meer over.

 • Wat kan je kopen met bitcoin?

  Je hebt bitcoin gekocht. Wellicht handel je erin, en heb je een deel veilig en offline opgeslagen. En nu wil je het wel eens gebruiken. Wat kan je er eigenlijk mee kopen?

 • Hoe verkoop je bitcoins?

  Soms heb je nu eenmaal fiatgeld nodig. Je hebt overal gezocht, maar je ontkomt er niet aan: je moet wat van je bitcoins verkopen. Maar hoe? We hebben vier manieren waarop je cryptovaluta om kunt zetten in fiatgeld voor je uitgeschreven.

 • Hoe kan je betalingen met bitcoin accepteren in je winkel?

  Nu de bekendheid van bitcoin toeneemt, zie je dat mensen op steeds meer plaatsen willen en kunnen betalen met de digitale munt. Heb je een (online) winkel, en wil je betalingen met bitcoin kunnen accepteren? Precies voor jou hebben we een en ander op een rij gezet.

 • Hoe werken bitcoin-transacties?

  In het dossier over bitcoin heb je inmiddels kunnen lezen hoe je bitcoin koopt en verkoopt. Anders gezegd: hoe je de digitale munt verstuurt en ontvangt. Maar hoe werkt dat eigenlijk, zo'n transactie?

 • Is Bitcoin legaal?

  De laatste jaren en maanden is de marktkapitalisatie van Bitcoin flink toegenomen. Het valt nog steeds in het niet bij andere asset classes, maar het is groot genoeg om de aandacht te trekken van wetgevers en toezichthouders. Is Bitcoin legaal?

Altijd op de hoogte