Fundamentele analyse: CryptoPolice

Cybercriminaliteit is een snelgroeiende markt. Het levert hoge winsten tegen relatief lage risico's. CryptoPolice is een ambitieus project om het gevecht aan te gaan met deze vorm van criminaliteit.

Onze beoordeling, de LC-rating

Fundamentele analyse: CryptoPolice
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Volgens een rapport van het Center for Strategic and International Studies (CSIC) bedraagt de jaarlijkse schade tussen de 375 en 575 miljard USD. CryptoPolice gaat het gevecht aan met deze vorm van criminaliteit. Middels een ICO brengen ze zo'n 510.000.000 zogeheten OFCR (officer) tokens op de markt. De opbrengst ervan wordt in de ontwikkeling van het platform gestoken.

Welke problemen lost CryptoPolice op?

Cybercriminaliteit is een lastig te bevechten probleem. CryptoPolice wilt een specifiek deel ervan aanpakken: internet scams, met de nadruk op scams in de cryptowereld. Denk bijvoorbeeld aan ICO's die geld ophalen op basis van valse beloftes. Of malafide websites die de legitieme versie ervan nadoen. Pyramid schemes, scams op social media, of impersonatie op Telegram. Er wordt veel geld aan verdiend, en de slachtoffers blijven gedesoriënteerd achter.

Hoe lost CryptoPolice die problemen op?

Het doel is om veiligheid te bieden via een scala aan beveiligingstools. Denk aan het kunnen zoeken en verifiëren van scams, publieke inzage in het werk van CryptoPolice, actief rapporteren over lopende scams, het opzetten van een database van geverifieerde projecten, en het opzetten van een knowledge base om mensen weerbaarder te maken tegen dit soort praktijken.

Zogeheten Officers spelen een belangrijke rol in dit proces. Zij zijn door CryptoPolice gecertificeerde expertgebruikers die meldingen onderzoeken, er een vonnis over uitspreken, en het vonnis van anderen reviewen.

De blockchain komt in het project tot z'n recht voor het (onveranderlijk) opslaan van belangrijke informatie, zoals de beslissingen die zijn genomen door officers, of het verifiëren van milestones die zijn behaald door projecten.

Wat nog onduidelijk is, is de manier waarop bv. scams op social media worden tegengegaan. Op Telegram kennen we de hardnekkige impersonatie van community admins, en op Twitter wordt de timeline van invloedrijke accounts regelmatig vervuild met zogenaamde weggeefacties. Als het initiatief op het controleren van scams nog bij de gebruiker zelf ligt, kan je je afvragen hoe effectief de bescherming is.

Welke rol spelen OFCR-tokens hierin?

In totaal worden er 510.000.000 tokens verkocht. 5% daarvan is bestemd voor het team. Het token wordt gebruikt voor het belonen van gebruikers - denk aan het betalen voor het melden van een scam, of het werk dat een officer verricht. Verder wordt het gebruikt als identificatie van officers (moet minimaal 1000 OFCR in bezit hebben), en betaling voor de diensten van CryptoPolice. Het belangrijkste nut van het token is dus het bieden van een drijfveer aan gebruikers om deel te nemen aan het ecosysteem.

Deze zogeheten incentive is een belangrijk onderdeel van het ecosysteem van CryptoPolice. Het valt of staat immers bij de betrokkenheid en input van gebruikers. Dit is tegelijkertijd een risico. Als (te) weinig gebruikers zichzelf betrekken bij het project, loopt het ecosysteem vast. Er is dan te weinig content enerzijds, en er zijn te weinig officers anderzijds. Wellicht dat een economische drijfveer dit probleem voldoende oplost.

Hoe ziet de markt eruit waar CryptoPolice in opereert?

Zoals eerder genoemd ligt de geschatte schade aan cybercrimes tussen de 375 en 575 miljard dollar. Dat zijn indrukwekkende cijfers, maar CryptoPolice heeft betrekking op een klein(er) deel daarvan. Dat gezegd hebbende, alleen de schade veroorzaakt door malafide ICO's loopt in de miljoenen.

CryptoPolice kent enkel deelconcurrenten. Denk aan de Ethereum Scam database, platforms voor de rating van ICO's, antivirus software, en publieke organisaties die fraude tegengaan.

Welk team zit er achter CryptoPolice?

Het CryptoPolice-team bestaat uit 15 man (m/v). Positief aan de samenstelling is dat het grootste deel technisch is en al een aantal jaren meegaan in de industrie. Wat opvalt is dat de CTO relatief weinig werkervaring heeft. Een andere merkwaardigheid is bijvoorbeeld de titel senior front-end developer voor iemand die ogenschijnlijk ~3-4 jaar werkervaring heeft.

Wat opvalt uit het bestuderen van de teamleden is dat een groot deel ook in dienst is van CUNAMI WEB. Het heeft er alle schijn van dat dit project tot stand is gekomen binnen de muren van het kantoor van CUNAMI, maar het bedrijf zelf wordt in de context van CryptoPolice niet genoemd. Wat hier positief aan kan zijn, is dat het team al op elkaar ingespeeld is. Het track-record van CUNAMI is lastig te beoordelen.

Wat brengt de toekomst voor CryptoPolice?

Inmiddels staat de demo-versie van de CryptoPolice Academy live, en liggen ze ten opzichte van officiële roadmap op schema. In kwartaal 2 van 2018 volgt de token sale, en wordt de beta-versie van het platform gelanceerd voor partners en early-bird officers. In kwartaal 3 moet het platform openen voor het grote publiek.

We hebben nog geen grote partnerschappen of noemenswaardige ontwikkelingen gezien rondom het merk. Op de website staan drie partnerschappen genoemd, maar die zijn enkel gericht op de ontwikkeling van het platform (cq. diensten die worden gebruikt).

Ten slotte

Conceptueel bouwt CryptoPolice aan een mooi concept, en het doel dat het wil bereiken prijzenswaardig. Het is lastig om cybercriminaliteit te bestrijden, zeker de manieren die worden gebruikt binnen de cryptowereld. Hoe CryptoPolice afgaat met het bewaken van de cryptowereld moet nog blijken. Ter afsluiting en samenvattend een beknopte sterkte-zwakteanalyse.

 • Sterktes

  Duidelijke use-case, goed gebruik van de blockchain, technisch team.

 • Zwaktes

  Product is nog niet getest, beperkte managementervaring.

 • Kansen

  Grote markt met weinig concurrentie, markt staat open voor innovaties.

 • Bedreigingen

  Afhankelijkheid van bijdrage gebruikers, zeer lastig te bestrijden criminaliteit.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte