Fundamentele analyse: GoChain

GoChain is een relatief nieuw blockchainplatform dat volledig compatible is met Ethereum.

Onze beoordeling, de LC-rating

Fundamentele analyse: GoChain
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Een slimme zet, want daarmee zijn niet alleen bestaande dapps eenvoudig te migreren, ook bestaande tools van het Ethereum-ecosysteem zijn te gebruiken. Ze stellen zelf dat het GoChain-platform decentraler, sneller, en zuiniger is dan Ethereum. Om aan het platform te ontwikkelen en de onderneming uit te bouwen heeft GoChain geld opgehaald met een ICO. Op 3 mei 2018 was de presale binnen korte tijd uitverkocht, en besloot het team het daarbij te laten. In totaal is er $13.7 miljoen opgehaald.

Opvallend aan GoChain is het no-nonsense beleid. De marketing is sober en effectief. De communicatie naar investeerders is frequent en de betrokkenheid hoog. Sinds de lancering is er veel bereikt. Tel daarbij op dat het project nog een relatief lage marktkapitalisatie heeft, en het wordt duidelijk dat we een interessant project te pakken hebben om eens onder de loep te leggen.

Welke problemen lost GoChain op?

GoChain wil er voor zorgen dat echte-wereld-applicaties nu gebruik kunnen maken van blockchaintechnologie. In hun opinie zijn daar 2 dingen voor nodig:

 1. Een snel en betrouwbaar blockchainplatform.
 2. Excellente dienstverlening naar bedrijven die van dat platform gebruik (gaan of willen) maken.

Laten we daar eens in duiken.

Snel en betrouwbaar blockchainplatform

GoChain heeft zichzelf in de markt gezet als "beter blockchainplatform". Het gaat daarmee direct de concurrentie aan met Ethereum en andere blockchains die bedoeld zijn om applicaties op te draaien. In de communicatie stippen ze consequent drie voordelen van GoChain aan ten opzichte van Ethereum:

 1. 10x decentraler;
 2. 100x sneller;
 3. 1000x zuiniger.

Het klopt dat het netwerk een stuk sneller is dan Ethereum. Het mainnet draait op meer dan 1300 transacties per seconde. Een transactie van wallet naar exchange duurt minder dan een minuut. Iedere 5 seconden wordt er een block aan de chain toegevoegd, en een transactie kost slechts $0,001. In de loop van 2019 zou het aantal TPS naar 13.000 moeten stijgen.

Dat gezegd hebbende: het is appels met peren vergelijken. In feite raakt dit de inmiddels beruchte DCS-driehoek. DCS staat voor Decentralized, Consistent, Scalable. Alle blockchains zouden zowel decentraal, als consistent, als (oneindig) schaalbaar moeten zijn. Omdat het zeer lastig is om deze drie eigenschappen met elkaar te verenigen, zie je dat veel blockchains concessies doen: ze leggen de focus op 2 van de 3 eigenschappen, of boeken in op de waarde van één van de drie. Hoe dan ook, aan deze drie knoppen draaien heeft effect op eigenschappen van het netwerk.

Snelheid

Zo bereikt GoChain een hogere snelheid door het netwerk te verkleinen. In totaal gaat het netwerk bestaan uit 51 nodes, die allemaal gebruik maken van dikke hardware en snelle internetverbindingen. Ethereum heeft theoretisch een oneindig aantal nodes, en dat heeft consequenties voor de snelheid van het netwerk. Overigens heeft Ethereum al maanden lang tussen de 30 en 60 distinctive miners; vermoedelijk zijn mining pools verantwoordelijk voor dat lage aantal.

Energieverbruik

Omdat het aantal nodes die betrokken zijn bij het vormen van de blockchain een overzichtelijk maximum heeft, blijft het energiegebruik van het netwerk vanzelfsprekend binnen de perken. Een krachtige computer verbuikt heel wat energie, maar het is niet te vergelijken met een Proof-of-Work-netwerk zoals Ethereum is.

Decentraliteit

Puur cijfermatig is het discutabel om te stellen dat GoChain decentraler is dan Ethereum. De redenering achter deze stelling is gericht op de centraliteit die mining pools inbrengen. Meer dan 75% van de hashing power van Ethereum komt van slechts 5 miners. Maar de kans is groot dat de invloed van mining pools op Ethereum tijdelijk van aard is. Het staat in ieder geval op de radar van Consensys.

Veiligheid

Het voordeel van een netwerk met een groot aantal nodes is dat het netwerk er veiliger van wordt. Het is dan bijvoorbeeld simpelweg lastiger om een 51%-attack uit te voeren. Aangezien GoChain het netwerk tot 51 nodes beperkt, is daar wat op bedacht: Proof-of-Reputation.

Een deelnemer aan het netwerk moet een zodanig grote publieke reputatie hebben, dat hij significante schade (zowel financieel als aan het merk) zou oplopen als hij een poging doet het systeem te beïnvloeden. Door een reputabel bedrijf verantwoordelijk te maken voor een node in het netwerk, minimaliseren ze het risico dat een node zich gaat misdragen. Laat staan 26 nodes tegelijkertijd.

Zoals voor alle blockchains geldt: een aanval op het netwerk is op deze manier niet uitgesloten. Je kunt je echter afvragen wat eenvoudiger is: 26 grote bedrijven zodanig beïnvloeden dat ze het gedrag van hun node beïnvloeden, of voldoende hashing power inkopen om Ethereum aan te vallen.

Excellente dienstverlening

Voor IT-bedrijven geldt tegenwoordig dat goede onboarding en ondersteuning je kan onderscheiden van concurrenten. De technologie moet uiteraard op orde zijn, maar dan begint het pas, zéker als je met nieuwe technologie werkt.

De focus ligt daarom enerzijds op het bezoeken van bedrijven, conferenties, meetups, en andere plekken waar potentiële klanten en gebruikers samenkomen. Anderzijds zie je regelmatig dat iemand van GoChain actief meewerkt met een klant in de opstartfase.

Maar het is zeker niet zo dat GoChain de enige is die op deze manier werkt. Zo heeft Consensys (~1.000 werknemers) een gelijksoortige functie binnen het Ethereum-ecosysteem. Mogelijk is een voordeel van GoChain dat ze onder 1 vlag opereren, maar dat moet nog maar blijken.

Wat heeft GoChain tot nu toe bereikt?

Het testnet van GoChain draaide voordat de ICO werd gehouden, en kort na de ICO werd het mainnet gelanceerd. Dat is noemenswaardig, aangezien 71% van de ICO's blijft hangen bij een idee. Na de lancering zijn er vrij consistent nieuwe gebeurtenissen gemeld door het team:

 • Van 5 bedrijven is bekend dat ze een ICO gaan houden op GoChain.
 • Er zijn op het moment 15 dapps op GoChain gebouwd.
 • De munt ($GO) is beschikbaar gekomen op Bittrex, Upbit, en Binance.
 • Diverse strategische partnerships, waaronder met PrimaBlock en Seccurency.
 • Diverse (grote) nieuwe namen aan het team toegevoegd, waaronder iemand als David R. Koenig.

Best een indrukwekkend track record gegeven de leeftijd van het project.

Welke rol speelt $GO?

$GO is de native munt van het GoChain-platform. Het is vergelijkbaar met $ETH van Ethereum. In totaal zijn er op het moment 625.667.621 van in omloop. Het totale aanbod groeit dagelijks dankzij de beloning die wordt betaald aan de nodes die de blockchain draaien. Die beloning is goed voor een beperkte jaarlijkse inflatie van 3-4%.

Naast dat $GO wordt gebruikt als manier om nodes te belonen, wordt het ook gebruikt om transactiekosten mee te verrekenen.

De waarde van $GO wordt dus grotendeels bepaald door:

 1. Speculanten die $GO in bezit hebben als investering.
 2. Dapps en ICO's die draaien op GoChain.
 3. Het aantal transacties die verwerkt worden.

Hoe ziet de markt waar GoChain in opereert eruit?

GoChain is wat klanten betreft niet gebonden aan één markt. Als iets als blockchainapplicatie te modelleren is, kan het in theorie draaien op GoChain, onafhankelijk van de markt.

Dat gezegd hebbende: de markt van blockchainplatforms is er een met heftige concurrentie. Alleen al in het overzicht van platforms van Blockdata worden er 20 naast elkaar gezet, en ironisch genoeg zit GoChain daar (nog) niet bij:

Het is natuurlijk de vraag hoe GoChain uit deze strijd komt en op welke manier ze onderscheidend kunnen blijven. Daarnaast speelt de vraag hoe groot de taart is die verdeeld kan worden tussen alle spelers in de markt. Misschien is er wel (ruim) voldoende ruimte voor meer dan 20 publieke blockchainplatforms.

Het antwoord op vragen als deze hebben we niet. Duidelijk is dat GoChain (conceptueel) niet de markt betreden heeft met een uniek product.

Welk team zit er achter GoChain?

Het team van GoChain is op z'n zachtst gezegd indrukwekkend. De CEO (Jason Dekker) is voormalig manager van een hedge fund (met meer dan 250 miljoen dollar in beheer). De CTO (Travis Reeder) zit al meer dan 20 jaar in het vak en heeft Iron.io uitgebouwd tot cloud computing platform dat meer dan 1 miljoen transacties per seconde aan kan.

Hoofd van business development is Matt King, voormalig werknemer van Microsoft en Morgan Stanley. Ian Alexander werkte bij IBM's Hyperledger en is verantwoordelijk voor "customer success". Voor het beheer van het ecosysteem werkt een grote naam als David R. Koenig mee, auteur van Governance Reimagined.

Ongeveer de helft van het kernteam bestaat uit ontwikkelaars. Er zijn 13 adviseurs aan het bedrijf verbonden, die meer doen dan enkel mooi zijn. In de tijd dat we GoChain volgen, zien we adviseurs actief bijdragen aan het product en het bedrijf.

Wat brengt de toekomst voor GoChain?

Dit zijn de drie belangrijkste punten die nu op de roadmap staan:

 1. Introductie nieuwe generatie van smart contracts, zodat ze te pauzeren of upgraden zijn. Naar eigen zeggen past dat beter bij hoe de echte wereld werkt.
 2. Herschrijven van de codebase op basis van Apache 2.0 licentie. Doel: vergroten adoptie binnen de wereld van enterprises.
 3. Opschalen naar 13.000 transacties per seconde.

Wat niet op de roadmap staat: applicaties op GoChain laten draaien. Dat is uiteindelijk waar het succes van GoChain bij staat of valt. De eerste stappen zijn gezet.

Wat een positieve outlook geeft, is het feit dat het team met beide benen in de zakelijke markt staat, over een groot netwerk beschikt, en barst van de competente mensen die samen het bedrijf groot willen maken. Wat dat betreft heeft GoChain een voorsprong op veel andere startups.

Ten slotte

Ter afsluiting en samenvattend hieronder een korte SWOT-analyse:

 • Sterktes

  Werkend product, zeer ervaren en capabel team, sterke directie, track record van behaalde resultaten.

 • Zwaktes

  Nog niet op volledige sterkte, blockchain nog niet onder hoge druk gestaan.

 • Kansen

  Vooruitzichten op blockchain-economie zijn rooskleurig, concurrenten zijn niet erg slagvaardig, vraag naar specialisten neemt toe.

 • Bedreigingen

  Groot aantal concurrerende platforms.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte