Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 4 t/m 10 juni 2018

Peter Slagter
Peter Slagter

Vanuit het perspectief van nieuwe ontwikkelingen en adoptie kunnen we terugkijken op een overwegend positieve week. Daar staat een negatief sentiment tegenover als we een technicus (TA) zouden vragen de week te beoordelen. De markt is de afgelopen weken erg rustig geweest; volgens velen té rustig. Het was wachten op een uitbraak van BTC, naar boven of beneden.

Bitcoin in de min

Een poging doen om de koers van een munt of grondstof te voorspellen is het terrein van de technisch analist. Hij probeert toekomstige prijsbewegingen te voorspellen door de prestatie van de markt in het verleden te analyseren. Aan de hand van allerlei methoden en indicatoren probeert hij vast te stellen of de markt een downtrend, uptrend of sideways trend zal ondergaan.

Een zijwaardse trend is een horizontale koersbeweging en is het gevolg als de krachten van vraag en aanbod elkaar nagenoeg uitdoven. Technisch gezien is zo'n periode vaak een tijd van consolidatie; er is geen duidelijke richting zichtbaar, en men verwacht een uitbraak naar boven of beneden. 

Afgelopen nacht was het zover. Rond kwart voor 2 vannacht zei Mr Blade op Telegram:

BTC indicators zijn nu echt heel erg aan het consolideren. MACD in het midden, RSI in het midden, flinke BB squeeze op 4h. Begint zelfs op 12h nu te squeezen. Het wordt een grote beweging hoe dan ook. Brace for impact 😄

Maak je geen zorgen als je niet precies begrijpt wat hij zegt. De gebruikte terminologie is typisch voor een technisch analist. Een minuut of 15 later was het zover. De uitbraak. In een mum van tijd schoot de koers van bitcoin van $7630 naar de $7480. Daar bleef het niet bij; op het moment van schrijven staat de koers op $7190.

Wat prijs betreft is dit natuurlijk niet de ontwikkeling waar je als investeerder op hoopt. Maar voor de technisch analist is er in ieder geval weer wat leven in de brouwerij. De markt is weer wakker geworden.

Adoptie

Afgelopen week bereikten ons veel berichten van bedrijven in binnen- en buitenland die bezig zijn met blockchaintechnologie. Sommige nemen het concreet in gebruik, anderen doen onderzoek naar de bruikbaarheid voor hun eigen (productie)processen.

Zo kwam er een patent langs van Mastercard die van plan is om de technologie te gebruiken om betalingen (beter) te beveiligen. Ook DHL bracht in een persbericht naar buiten de blockchain in te zetten. De multinational heeft TradeIX gevraagd om ze te helpen bij het implementeren van blockchaintechnologie om goederen op een effectieve manier te kunnen volgen. Vanuit Azië kwam bericht van Fujitsu. De IT-gigant lanceerde een cloudservice voor digitale punten, zegels, en coupons op basis van blockchaintechnologie.

Het was leuk om ook wat berichten te zien vanuit het binnenland. Het Kadaster onderzoekt de impact van mogelijke nieuwe technologieën en experimenteert met kunstmatige intelligentie en blockchaintechnologie. En de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens bouwt in samenwerking met de TU Delft aan een zogeheten digitale identiteit. Blockchaintechnologie moet zorgen voor vertrouwen in die identiteit.

Het is mooi om te zien dat de technologie steeds vaker langskomt in de context van concrete producten. We staan nog aan het begin van grootschalige adoptie, maar het begin is er. Een verschuiving van technisch concept naar waardevolle en concreet te gebruiken technologie.

Dilemma voor centrale banken

Voor centrale banken wereldwijd zijn er diverse vraagstukken rondom cryptovaluta en blockchaintechnologie. Lange tijd konden de digitale assets genegeerd worden; ze hadden nog beperkte impact. Langzaam maar zeker zijn cryptovaluta de laatste jaren opgegroeid tot niet te negeren betaalmiddelen, value stores, en brandstoffen. Dat zorgt voor interessante vragen voor de gevestigde orde die beantwoord moeten worden.

Hoe er tegen cryptovaluta wordt aangekeken verschilt nogal. Verschillende landen hebben aangegeven bezig te zijn met (onderzoek naar) de creatie van een eigen cryptomunt. In China wordt blockchaintechnologie nu concreet gebruikt door de People's Bank of China (PBoC); de bank lanceerde een systeem om papieren cheques mee te digitaliseren.

Het IMF heeft begin juni een rapport uitgebracht over de rol van centrale banken in de digital age. Met de ondertitel ervan wordt de toon gezet: cryptovaluta kunnen op een dag de vraag naar het (fiat)geld van centrale banken verminderen. Het fonds noemt één van de hete hangijzers: hoe blijven centrale banken relevant?

Op die vraag werd ook in gegaan door Fabio Panetta. Panetta is de adjunct-directeur van de Italiaanse centrale bank, en sprak in Milaan over CBDC's: central bank digital currencies. Hij stelde daarin dat zogeheten CBDC's de EU tot €76 miljard kan besparen. De toespraak van Panetta is op papier gezet en interessant om door te lezen; de spagaat tussen de opkomst van digitale valuta en de relevantie van centrale banken schemert er in door.

Te mooi om waar te zijn

Belgische autoriteiten hebben de website temooiomwaartezijn.be gelanceerd. Daarmee waarschuwen ze het grote publiek voor de risico's die geassocieerd zijn met (investeren in) cryptovaluta. De volgende vier vuistregels worden genoemd om jezelf te beschermen tegen fraude:

  1. Zorg dat je weet met wie je te doen hebt.
  2. Deel nooit persoonlijke gegevens.
  3. Eis duidelijke en verstaanbare informatie van je gesprekspartner.
  4. Wees op je hoede voor (beloftes van) buitensporige winst.

Voor de wat meer ervaren cryptohandelaar is dit gesneden koek. Toch is het goed om dit soort vuistregels te herhalen. Alleen dit jaar is er volgens de CNBC al 1.1 miljard dollar gestolen.

Komende week

Dit zijn de belangrijkste items die voor komende week op de agenda staan:

Over het belangrijkste nieuws houden we jullie weer op de hoogte via de website en Twitter.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.