Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 16 t/m 22 juli 2018

Peter Slagter
Peter Slagter

Het was de week waarin Bitcoin in twee dagen zo'n $1000 steeg en afrekende met een aantal sterke weerstanden. Het was ook de week waarin steeds meer mensen een positieve verwachting uitspreken over de ETF. Of die twee met elkaar te maken hebben weten we niet, maar de stemming is positief. Een terugblik op week 29 van 2018.

Bitcoin overwint de 6.800 dollar

In de afgelopen maand heeft Bitcoin vergeefse zes pogingen gedaan om de grens van $6.800 te doorbreken. Na de eerste drie pogingen op 18, 19 en 20 juni viel de munt opnieuw terug naar ruim onder de $6.000 en vond steun met een dubbele bodem op $5.800.

De tweede set van drie pogingen begin juli mislukten eveneens, maar de terugval was minder diep. En bij het vinden van een hogere bodem op $6.100 werd duidelijk dat misschien wel een omgekeerd shouder-hoofd-schouder-patroon gevormd werd. Die zou worden bevestigd bij het door de neklijn breken op $6.800.

En dat was dus wat er afgelopen dinsdag gebeurde. Met groot volume en vol overtuiging steeg de munt in korte tijd tot ruim boven de $7.200.

Of de trend nu gekeerd is, en de bear market voorbij is, dat kunnen we nog niet zeggen. Maar dat er weer kopers zijn is op z'n minst bemoedigend!

Gaat ie er komen, de eerste crypto ETF?

Een opvallend nieuwsbericht begin deze week:

Frenzy to Get Bitcoin ETF Listed Is Clogging Up the SEC's Email
The Securities and Exchange Commission is fielding a deluge of messages from crypto-currency enthusiasts after an exchange sought approval to list a Bitcoin ETF. (bron)

Het voorstel dat is ingediend is de derde poging van VanEck & SolidX om een ETF goedgekeurd te krijgen. Een fundamenteel verschil met eerdere voorstellen is dat er nu daadwerkelijk bitcoins gekocht worden, en dat het fonds niet gebaseerd is op futures. Naar verluid is dat een belangrijke voorwaarde van de SEC.

Dat betekent twee dingen:

  1. De kans dat deze wordt goedgekeurd is veel groter dan bij de vorige voorstellen. De tijd is er ook steeds meer rijp voor. Bijna dagelijks horen we over toezichthouders die crypto serieus nemen en bezig zijn met wetgeving en regulatie.

  2. De komst van deze ETF zorgt voor daadwerkelijke vraag naar bitcoins. Ze worden weliswaar over the counter (OTC) gekocht, maar het zijn wel 'echte' bitcoins en geen futures. Enorm veel beleggers (van particulier tot institutioneel) krijgen op deze manier toegang tot crypto zonder de technische drempels en risico's.

In de cryptokrant van vorige week wat meer over ETF's en deze aanvraag.

's Werelds grootste vermogensbeheerder stapt in crypto... of toch nog niet?

Maandag stond de cryptowereld even op z'n kop. Financial News London bracht naar buiten dat BlackRock - 's werelds grootste vermogensbeheerder - zich klaarmaakt om te investeren in bitcoin.

Tegen het middaguur plaatste Financial News een bericht met de titel: "BlackRock begins exploration of bitcoin".

BlackRock is ’s werelds grootste onafhankelijke vermogensbeheerder met onder andere een kantoor in Nederland. De klanten waarvoor BlackRock beleggingen beheert variëren van overheden en pensioenfondsen tot particuliere beleggers.

Vermoedelijk stond de telefoon bij BlackRock zodanig roodgloeiend dat de CEO zelf via Bloomberg reageert op de recente berichtgeving. Larry Fink is heel duidelijk: op dit moment is er geen enkele interesse in crypto vanuit zijn klanten:

I don’t believe any client has sought out crypto exposure. I’ve not heard from one client who says, ‘I need to be in this.’

Op Twitter volgden al snel protesten van mensen die klant zijn van BlackRock en daadwerkelijk interesse hebben in crypto. Het zou maar zo kunnen zijn dat Fink de gemoederen wat temperde omdat het proefballonnetje iets te enthousiast ontvangen werd. De toekomst zal het uitwijzen!

Zuid-Korea maakt zich klaar voor crypto

Op dinsdag 17 juli kondigde de Zuid-Koreaans toezichthouder (FSC) een reorganisatie aan, om proactief te kunnen reageren op de innovaties die op ons af komen:

The FSC plans a major organizational reshuffle to better protect financial consumers and proactively respond to financial innovation in the fourth industrial revolution era.

The new Financial Innovation Bureau will also be tasked with policy initiatives for financial innovation, such as innovating financial services using fintech or big data, and responses to new developments and challenges such as cryptocurrencies. (bron)

Het nieuwe onderdeel, het "Financial Innovation Bureau", richt zich niet uitsluitend op blockchain en crypto, maar daar is het volgens de Korea Times wel primair op gericht:

The financial regulator will establish a department exclusively for policymaking initiatives in the nation's blockchain industry, the Financial Services Commission (FSC) said. (bron)

Lees meer in ons artikel hierover.

Beurs van Malta bouwt gereguleerde exchange samen met Binance

Twee weken geleden vertelden we al dat de Zwitserse aandelenbeurs SIX een gereguleerde crypto exchange gaat lanceren.

Malta wil niet achterblijven. Het Blockchain Island werkt samen met Neufund en Binance om een gereguleerde decentrale exchange te bouwen, waarop equity tokens verhandeld zullen gaan worden.

Volgens Neufund wordt dit het eerste gereguleerde platform voor de uitgifte van security tokens. Dat zou een belangrijke stap zijn. Volgens CapLinked bereikt de markt van equity tokens alleen al in 2020 een grootte van $1.000.000.000.000.

Lees meer in ons artikel hierover.

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.