Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 30 juli t/m 5 augustus

Peter Slagter
Peter Slagter

De krant over vorige week ligt wat later bij je op de mat dan je gewend bent. We geven graag de schuld aan vakanties van een aantal teamleden. Of de hitte in Nederland. Volgens mij vinden zelfs de parasols het te warm om fatsoenlijk te functioneren. Hoe dan ook - hij ligt er, en goed gevuld. We blikken terug op de 31ste week van 2018.

Eerst even wat anders. Een korte oproep: we zijn altijd op zoek naar trouwe digitale krantenbezorgers. Mocht je op Twitter zitten, retweet dan even de aankondiging van de cryptokrant als je 'm leuk vond om te lezen. Dank je!

Bitcoin valt van $8300 naar $6900

Afgelopen week begon bitcoin rond de $8300. De koers is toen al een weekje zo goed als zijwaarts gegaan, en het is dan wachten op actie naar boven of beneden.

Gedurende de week werd duidelijk dat we stevig naar beneden zouden uitbreken. Het sentiment werd sterk beïnvloed door doemscenario's rondom financiële problemen bij OKEx (exchange gevestigd in Hong-Kong, daarover later meer).

Ondanks dat later in de week duidelijk werd dat OKEx de problemen zelf oplost, zonder dat het grote gevolgen heeft voor de markt, zakte de koers flink door. Ook het nieuws dat de grootste aandelenbeurs ter wereld (NYSE) inzet op crypto mocht niet baten. Uiteindelijk kwam de koers tot rust rond de $7000, en beweegt sindsdien tussen de $6900 en $7100.

Bert heeft z'n glazen bol afgestoft en eens naar de rest van 2018 gekeken. Hij komt tot twee scenario's die hem het meest waarschijnlijk lijken.

Scenario 1

We zitten midden in de reversal van bear naar bull market. De bodem van het omgekeerde SHS-patroon op $5740 was de bodem van deze bear market. Snel omhoog is niet gezond. Nieuwe steun moet getest worden, zo ook $6800. Die valt samen met .382 fibonacci retracement. Daarna weer omhoog. Higher lows, higher highs, en uiteindelijk breken we door de $10.000 dollar, en laten de bear market achter ons.

Scenario 2

We zitten nog steeds in de bear market die op eind december 2017 is begonnen. Lagere toppen, lagere bodems. De nieuwe top op $8500 verandert daar niets aan. Er is geen bevestiging van een reversal (bear naar bull) voordat we door de $10.000 dollar heen gaan. Merk ook de hidden bearish divergence op. We gaan nu weer naar beneden. Target $5300-$5400, een lagere bodem. Daar steun van dalende lijn van bodems, en oude bodems uit oktober en november 2017.

Grootste aandelenbeurs ter wereld NYSE zet vol in op crypto

De eigenaar van de New York Stock Exchange (NYSE) heeft vanmiddag bekendgemaakt dat ze later dit jaar een platform lanceren voor het verhandelen en bewaren van digital assets, zoals cryptovaluta en tokens. Dat platform heet Bakkt. Maar het platform is pas het begin: "It has the potential to become the first worldwide currency".

De NYSE is de grootste aandelenbeurs ter wereld, met ruim 23.000 miljard dollar aan market cap in maart van dit jaar. In het grootste geheim zijn ze 14 maanden bezig geweest om Bakkt op te zetten, zo vertelt CEO Loeffler in een exclusief interview met Fortune. De naam Bakkt komt trouwens van "backed", als in "asset-backed", wat staat voor een betrouwbare investering.

Bakkt gaat zich in eerste instantie richten op Bitcoin, omdat het de meest verhandelde munt is. De eerste use case is handelen in Bitcoin en conversie van en naar fiatgeld. Ook zullen ze in november al dagelijkse futures introduceren. Bijzonder is dat de bitcoins fysiek geleverd worden, in plaats van cash settlement, waarbij in geld afgerekend wordt.

Ik verwacht dat we hier nog veel van gaan horen. En het zou zo maar eens kunnen zijn dat de grootste doorbraak voor cryptogeld betekent na de uitvinding van Bitcoin door Satoshi Nakamoto in 2009.

Alles is OKEx

Deze week stond in het teken van FUD rondom de Chinese exchange OKEx. Op de exchange is een enorme long positie ter waarde van meer dan $400 miljoen geforceerd gesloten. De schade: zo'n 9 miljoen dollar.

Dat bedrag moet door degene die de long is aangegaan opgehoest worden. Eén probleem: die had dat bedrag niet liggen. Aanleiding voor paniek en massahysterie. Veelgehoorde scenario's:

  • OKEx heeft maar 10 BTC als opvangnet. Grote kans dat OKEx failliet gaat.
  • Er moet bijna een half miljard dollar opgehoest worden, dit gaat iedereen in z'n portfolio voelen.
  • Dit wordt de grootste clawback in de geschiedenis van bitcoin-futures.

Uiteindelijk bleek het een storm in een glas water. Op vrijdag 3 augustus kwam OKEx met een verklaring. Lang verhaal kort: ze storten zelf 2500 BTC, een deel wordt via het zogeheten social clawback system teruggehaald, en er worden aanvullende risicobeperkende maatregelen genomen.

Een social clawback is een manier om verliezen te dekken door bij gebruikers van het futures-systeem een deel van de winst terug te claimen, relatief aan de hoeveelheid winst die door een gebruiker gemaakt is. Hiermee zijn alle handelaars van bitcoin-futures op OKEx overigens akkoord gegaan.

Verder is het opvallend dat OKEx op 20 juli een blogpost heeft gepubliceerd over het verbeteren van hun futures-systeem, waarbij ze onder andere stellen het volgende doel willen bereiken: "to safeguard users from unnecessary liquidation triggered by large and deliberate market manipulation". Wellicht dat deze te nemen maatregelen nu wat naar voren gehaald worden.

Mocht je nog vragen hebben over deze gebeurtenissen, of gewoon ondersteuning zoekt voor handel op OKEx: er is sinds kort een officiële Nederlandse Telegram-groep waar je terecht kunt. Stevie is daar namens OKEx aanwezig en kan je verder helpen!

Zo wordt over bitcoin gedacht

Nic Carter van coinmetrics.io stelt dat er 7 manieren zijn waarop er naar bitcoin wordt gekeken. Hij noemt het bitcoin narratives:

  1. Een e-cash proof of concept.
  2. Een goedkoop peer to peer betalingsnetwerk.
  3. Tegen censuur opgewassen digitaal goud.
  4. Anoniem digitaal geld voor duistere doeleinden.
  5. Zogeheten reserve currency voor de crypto-industrie.
  6. Een programmeerbare gedeelde database.
  7. Financieel asset waarvan het (koers)gedrag nog nergens aan gerelateerd is.

Het idee achter deze verhalen is dat ze door de jaren heen veranderen. Verhalen komen op, worden sterker, zwakken af, en verdwijnen in sommige gevallen weer. Carter heeft het in deze chart mooi weergegeven:

"Wilt u een mobiele telefoon?"

Dat werd in 1998 gevraagd aan zomaar wat voorbijgangers. Veel mensen zagen het nut ervan helemaal niet. Zo'n apparaat heb je toch helemaal niet nodig? En waarom zou je bereikbaar willen zijn? Anno 2018 haast niet te begrijpen. Wat een paradigma switch!

Zullen we ons over een jaar of 20 ook verwonderen over een soortgelijke video over cryptovaluta?

Waardecreatie versus waardevangst

Pasgeleden zag ik een lezing van Peter Thiel waarin onder andere het verschil tussen waardecreatie (creating value) en waardevangst (capturing value) naar voren kwam. Hij benadrukte daarin dat het goed is om je te realiseren dat dit twee hele verschillende variabelen zijn.

Zo heeft TRON nog weinig van waarde gemaakt, maar heeft het inmiddels wel zo'n $2 miljard aan waarde gevangen. BitTorrent maakte zoveel waarde dat het op een gegeven moment meer dan 25% van ál het internetverkeer veroorzaakte. Het heeft er echter maar een zeer beperkt deel van gevangen. TRON is nu de eigenaar van BitTorrent.

Dit is geen kritiek op TRON, integendeel. Het kunnen van vangen van waarde is essentieel in een kapitalistische markt. En dat is TRON zeer goed gelukt.

Een ander voorbeeld is Git. Git heeft als tool voor ontwikkelaars gigantisch veel waarde. Het is het meest gebruikte versiebeheersysteem. GitHub heeft de meeste waarde ervan gevangen, door een zeer toegankelijk en prettig te gebruiken product om Git heen te bouwen.

Veelgehoorde kritiek onder investeerders is dat projecten die "echt waarde leveren" te weinig waard zijn, en projecten die "nog niets hebben laten zien" al een gigantische market cap hebben. Vanuit investeringsperspectief kan je nu mee laten wegen in hoeverre je verwacht dat een project waar je instapt in staat is om waarde te vangen.

De bitcoins van Mt.Gox worden niet gedumpt

Het plan van aanpak voor het terugbetalen van de Mt.Gox-bitcoins heeft een update gekregen. Daarin staat nog eens duidelijk op een rij op welke manier de bitcoins die nog in handen zijn van de curator uitgedeeld gaan worden.

Een belangrijk punt daarin is dat de bitcoins worden uitbetaald in BTC en BCH. Ze worden niet verkocht op de open markt, of op een andere manier (bv. over the counter):

Claims for return of bitcoins (BTC) will be repaid in BTC and BCH in general.

Zo nu en dan komen de bitcoins van Mt.Gox weer eens langs om over in paniek te raken. Hiermee kan je bezorgde collega's weer gerust stellen.

Komende week

Er staan opvallend weinig interessante gebeurtenissen op de agenda komende week. Het meest noemenswaardig zijn de activatie van $ETC-transacties (inkomend) op CoinBase (bron), en een AMA met GoChain-teamleden op Youtube (bron). Verder verwachten we deze week wat te horen van de SEC over de ETF-aanvraag van CBEO/VanEck (update: die reactie is er inmiddels).

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.