Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 13 t/m 19 augustus

Peter Slagter
Peter Slagter

Wat een week hebben we achter de rug. Een paar dagen groene cijfers. Te gast bij CryptoTrader. Een grote stroom van berichten over positieve ontwikkelingen in de markt. Een goed ontvangen artikel die we mochten schrijven met Willem Middelkoop over veranderingen in de financiële wereld. Kortom: hier willen we er wel meer van dit jaar.

We hebben weer een poging gedaan om de week voor je samen te vatten. Als het goed is, ben je na het lezen van de krant weer helemaal bij. Heb je ervan genoten? Deel het dan even op Twitter, of op andere kanalen. Grote kans dat je er iemand anders ook blij mee maakt.

De $BTC-weekupdate

We zitten in een bear market. Na de top op 17 december 2017 zijn we aan het dalen. We hebben drie cyclussen gehad met een lagere top en een lagere bodem. We zitten nu in de vierde cyclus.

De vraag is of de vierde cyclus is afgerond, en we nu weer op weg zijn naar boven, of dat we de bodem van de vierde cyclus nog moeten vinden. En dat is precies het verschil tussen onze twee scenario's.

Scenario 1 - bullish

In scenario 1 zijn we optimistisch gestemd. We verwachten dat de bear market eindigt. Er zijn steeds minder verkopers die de koers lager kunnen krijgen. We beginnen nu aan een reversal, de overgang van bear naar bull market.

Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt heeft deze cyclus een hogere bodem of een gelijke bodem met de vorige cyclus.

Bij de start van een nieuwe bull market zien we vaak een groot aantal enthousiaste kopers, oftewel hoog volume waarmee we hogere bodems en hogere toppen gaan neerzetten. Dat ontbreekt nog. We verwachten dat we nog een tijdje in het bereik van $6000-$8000 dollar zullen zitten, voordat we daaruit breken.

Als we nu uitbreken boven $6600 en daarna $6800, dan is een top op $7700 realistisch.

Scenario 2 - bearish

In scenario 2 verwachten we dat de bear market nog niet voorbij is. De bodem op 14 augustus was weinig overtuigend. Het ontbrak aan volume van kopers. We zien op de dag-grafiek hidden bearish divergence.

Afgelopen week was de markt in evenwicht en bewoog opzij. De RSI ging richting oversold, en is nu op adem gekomen. De komende dagen zal de koers z'n oorspronkelijke richting hervatten.

Eerste target is $5800 en daarna $5300-$5400.

Komende week

De komende week zou de markt nog wel eens opzij kunnen blijven bewegen. We zien wat hidden bullish divergence op de 4H kaart. Er is ruimte om $6600 nog een keer te testen.

Buiten deze wedge gaan we naar boven naar $6800, en naar beneden naar $5800.

We zijn benieuwd!

Massa-adoptie

Onze radar staat altijd aan voor berichten die gaan over de adoptie van crypto, blockchain of aanverwante technologieën. Zeker in tijden van rode cijfers, is het mooi om te zien dat het ecosysteem zich gewoon doorontwikkelt.

Eerst even een zijspoor. Afgelopen woensdag zat Joseph Lubin bij Bloomberg TV. Lubin is co-founder van Ethereum en CEO van Consensys. Hij vertelt iets over de marktcycli, hoe hij tegen de "bitcoin-bubbels" aankijkt, en de snelheid waarmee het ecosysteem zich ontwikkelt.

En met de woorden van Lubin achter de rug, kijken we naar wat er deze week is langsgekomen.

De vierde industriële revolutie in Azië

We kijken graag naar ontwikkelingen in Azië. Vooral in China en Korea borrelt het.

In Zuid-Korea is blockchain openlijk als "vierde industriële revolutie" genoemd. Het ministerie van ICT heeft daarom verschillende nieuwe opleidingen gericht op blockchain-technologie aangekondigd. Het doel is om jong talent voor te bereiden op de revolutie die volgens hen aanstaande is. Naar verluid is Waltonchain een belangrijke speler achter deze ontwikkelingen.

Ook vanuit China weer interessante berichten. Zo is tech-gigant Tencent Holdings (eigenaar van WeChat) aan het testen met blockchaintechnologie voor de vergoeding van bedrijfsuitgaven.

De Bank of China draait 12 blockchain-pilots, vroeg al 11 blockchain-patenten aan, en gaat 1% van de jaarlijkse omzet investeren in blockchain-technologie. Puur even voor het beeld van de omvang van de bank: het draait een omzet van $118.15 miljard, en bezit $3200 miljard aan assets. Let that sink in.

De communistische partij van China heeft een blockchain 101 uitgegeven voor functionarissen van de overheid. Dat lijkt ons een positieve beweging, maar het kan natuurlijk ook bedoeld zijn om meer te weten te komen over een potentieel vijandige partij.

Ten slotte: de retailgigant JD heeft ook een Blockchain-as-a-Service platform aangekondigd. Dit is een dienst die lijkt op wat Microsoft aanbiedt via Azure, of IBM's Bluemix.

Blockchain Island

Op Malta is regelgeving in gebruik genomen rondom zogeheten Decentralized autonomous organizations (DAO's). Je kunt nu dus een volledig zelfstandig opererend bedrijf registreren als een echt bedrijf.

We gaan er vanuit dat dit ontwikkelingen op het gebied van governance en management gaat versnellen. Zeker in de context van bedrijven waar het van belang is dat menselijke taken en verantwoordelijkheden vermeden moeten worden. Bovenstaand artikel gaat er diep op in, maar is zeker het lezen waard. Wordt hier een deel van onze toekomst gevormd?

Facebook 🖤 crypto

Facebook neemt blockchain en crypto serieus. Begin mei werd aangekondigd dat het bedrijf een eigen blockchain team in gebruik neemt, met David Marcus aan het hoofd ervan. Marcus was de baas over Messenger.

Eind vorige week werd bekend dat Marcus het bestuur van Coinbase verlaat om te voorkomen dat hij in conflict komt met de belangen van Facebook en die van Coinbase. Een indicatie voor de ontwikkelingen bij Facebook, want een invloedrijke positie verlaat je niet zomaar.

Bij TechCrunch hebben ze een mooie analyse geschreven van de mogelijke toepassingen van crypto binnen het ecosysteem van Facebook:

 • FaceCoin, een eigen munt, waarmee bv. producten goedkoper aangeboden kunnen worden op het platform.
 • Ondersteunen van micro payments (peer-to-peer, tussen vrienden bijvoorbeeld).
 • Decentraal beheer van je identiteit. Denk aan Facebook connect voor crypto.

Binance kondigt fiat-naar-crypto gateway aan

Binance heeft afgelopen donderdag een mooie aankondiging gedaan: ze verhuizen een deel van de onderneming naar Lichtenstein, en werken daar samen met de LCX aan een gateway om fiat direct te kunnen wisselen naar crypto. De exchange gaat werken met Zwitserse franken (CHF) en euro's (EUR).

Changpeng Zhao, CEO van Binance:

I believe Binance LCX will create a sustainable and reliable fiat-crypto gateway for professional and regular investors alike.

Adrian Hasler, minister-president van Liechtenstein:

We welcome Binance LCX to Liechtenstein. Blockchain technologies are laying the basis for an entirely new industry. We are confident that Liechtenstein's existing and future legal framework and practice provide a robust foundation for the Binance LCX and other Blockchain companies to provide exceptional services here in Liechtenstein.

In deze aankondiging zit eigenlijk twee keer goed nieuws. Naast de gateway van Binance, blijkt dat Liechtenstein zichzelf ook op de kaart wil zetten als plek met een gunstig klimaat voor crypto en blockchain.

Van CBDC's naar nieuwe wereldmunt

Er gebeurt heel wat op wereldniveau. Zo kan je binnenkort op de Jamaica Stock Exchange crypto assets verhandelen. En gaan Curaçao en Sint-Maarten samenwerken met als doel te onderzoeken of het nut heeft een eigen digitale munt uit te brengen. Eerder schreven we al over CBDC's, en je kunt er vanuit gaan dat deze ontwikkeling op de voet gevolgd wordt.

Deze week mochten we ook een artikel uitbrengen die we in samenwerking met Willem Middelkoop hebben geschreven.

Al sinds de crisis van 2008 spreken wereldleiders en centrale bankiers over de noodzaak van een grote financiële hervorming. Er moet een nieuw anker worden gevonden voor het internationale financiële systeem, als opvolger voor de dollar. En er moet een mondiale schuldsanering plaatsvinden. Het tijdperk van de dollar als wereldreservemunt nadert namelijk zijn einde. En wat blijkt? Een eventuele en mogelijk volledige digitale opvolger ligt al klaar?

Het antwoord op deze vraag is in deze longread uiteengezet.

Bitcoin terug naar $0? Kleine kans, volgens Yale-economen

Je hoort het weleens langskomen. Bitcoin is een bubbel, alle lucht loopt eruit, en over een tijdje is het niets meer waard. Zo vertelde Bill Harris, ex-PayPal CEO, recent nog iets dergelijks tegen CNBC.

Erg sterk onderbouwd zijn dit soort uitspraken meestal niet. Vaker zie je dat degene die de uitspraak doet, eigenlijk niet goed begrepen heeft hoe de crypto-economie werkt.

Onderzoekers van Yale hebben zich opgeworpen om deze vraag eens te onderzoeken. Wat zou de kans zijn dat bitcoin terugvalt naar 0 dollar? Uit dit onderzoek kwamen twee belangrijke conclusies:

 • De kans dat de bitcoin al z'n waarde verliest is 0,3%.
 • De koers van bitcoin is ontkoppeld van andere financiële markten.

Op basis van de tweede conclusie adviseren ze vermogensbeheerers om minimaal 1-6% van het portfolio in bitcoin te stoppen.

Leuke materie om er even bij te halen als je weer een doemprofeet tegen het lijf loopt.

Gerucht: de NASDAQ komt in Q2 2019 met een crypto exchange

We weten van de NASDAQ dat ze zeer geïnteresseerd zijn in de handel met crypto. Het zal ze natuurlijk niet gebeuren dat ze de boot missen. Zo werd vorige maand al op Bloomberg verteld dat ze zogeheten closed door meetings organiseren met grote bedrijven uit de sector.

Het meest recente gerucht is dat NASDAQ de handen ineen slaat met Gemini om grootschalige handel in crypto te faciliteren. The ICO journal heeft twee bronnen die hierover wat wilden vertellen:

Nasdaq, and its leadership, already are predisposed to finding an architecture solution and being the first to list actual tokens.

Nasdaq and Gemini have gotten very, very comfortable with each other. [...] If you made me take a bet on it, I'd put money on their being a joint venture of some sort that sees several tokens listed and available to the public to trade on the Nasdaq by Q2 of 2019.

Dit bericht is nog niet bevestigd, maar het is mooi om te zien dat er wat aan het opbloeien is.

ETN beschikbaar voor Amerikaanse investeerders

Goed nieuws voor investeerders uit Amerika: ook zij kunnen nu de bitcoin-koers volgen door in een ETN te investeren. De NASDAQ in Stockholm biedt nu een bitcoin ETN aan die gequote is in dollars, waardoor het product toegankelijk(er) is geworden voor Amerikanen.

Een ETN is onderdeel van de zogeheten ETP's. ETP's is een verzamelnaam voor alle Exchange Traded Products. Dit zijn beleggingen die worden verhandeld op de beurs en worden afgerekend als aandelen. Het gaat om passieve financiële instrumenten, die bedoeld zijn om het marktrendement na te bootsen. Vaak door een marktindex te volgen.

Het verschil met de ETF is dat je niet in een fonds investeert die de onderliggende assets beheert. Een ETN is een schuldinstrument, te vergelijken met een obligatie, waarbij de tussenpersoon vaak een bank of een andere instantie is. Daarom is het bij een ETN van groot belang om de credit rating te controleren van de tussenpersoon. Zou de tussenpersoon failliet gaan, ben je alles kwijt.

Met andere woorden, een ETN is een toegankelijk product, maar er zitten wel meer haken en ogen aan. Het wordt daarom het één-na-beste broertje van de ETF genoemd. Hoe dan ook, investeerders wereldwijd kunnen zich nu relatief eenvoudig blootstellen aan crypto-assets.

Live bij CryptoTrader

Afgelopen vrijdag was een belangrijke mijlpaal voor Bert, Ruud en Peter van het LC-team: het eerste media-optreden. OK, dat klinkt wat heldhaftiger dan dat het was, maar het was toch het eerste moment waarop we ons gezicht even hebben laten zien.

We waren te gast bij de livestream van CryptoTrader. Colin, Shiva, Michel, en Sontax hebben ons zeer gastvrij ontvangen, en we hebben een kleine 3 uur over van alles rondom crypto kunnen bespreken. Leuk om te doen! Mocht je het gemist hebben, je kunt het hier terugkijken:

Longreads

Mocht je nog tijd over hebben, hier een overzicht van lezenswaardige artikelen die recent zijn uitgebracht.

 • Nathaniel Whittemore schrijft over zogeheten market narratives. Het zijn de verhalen waarmee mensen proberen de markt te duiden. Die verhalen komen en gaan. Whittemore heeft op een rij gezet wat er gebeurt, waarom het gebeurt, en wat er wellicht komen gaat. Hij noemt zijn verhaal de Crypto Narrative Index.
 • Een iets technischere longread, maar zeker de moeite waard. Dit artikel gaat in op de infrastructuur achter video dapps. Die infrastructuur is nog jong, maar het wordt met de dag beter.
 • Dom geld is dan misschien de markt uit, het slimme geld begint net. Eén van Europa's grootste VC's (2 miljard dollar aan IPO's dit jaar) komt naar crypto en deelt hun onderzoek over de markt met de buitenwereld.
 • Ook als je geen interesse hebt in crypto, doe je jezelf een plezier door dit artikel te lezen: Minimum Viable Security.
 • Het ecosysteem staat nog in de kinderschoenen. Sommigen claimen zelfs daarvoor. Maar hier vind je 40 Ethereum-apps die je nu kunt gebruiken.

Komende week

Dit zijn de meest noemenswaardige events komende week waarvan wij het bestaan weten.

 • 20 augustus: Ethereum Classic (ETC) krijgt USD-listing op Bittrex (bron).
 • 20 augustus: Ripple (XRP) krijgt USD-listing op Bittrex (bron).
 • 21 augustus: BGX-airdrop aan ELA-holders (bron).
 • 21 augustus: IoT Chain (ITC) AMA op Youtube (bron).
 • 22 augustus: ZenCash (ZEN) onthult nieuwe branding (bron).
 • 22 augustus: Spectrecoin (XSPEC) krijgt een hardfork (bron).
 • 23-24 augustus: World Blockchain Summit MARVELS 2018 in Hong Kong.
 • 24 augustus: Elastos (ELA) houdt een geplande token-burn (bron).
 • 24-25 augustus: Blockchance conference 2018 in Hamburg.

Goede week toegewenst! Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan op Telegram.

En dan rest ons enkel nog als afsluiting de nu al legendarische tweet van John McAfee:

Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.