Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 17 t/m 23 september

Peter Slagter
Peter Slagter

Zo, we hebben weer een week achter de rug waarin we erg ons best moesten doen om alle ontwikkelingen te volgen. Vaak zijn dat de mooiste weken. Ondanks dat de blockchainwereld nog klein is, gebeurt er gigantisch veel. En als de koersen dan ook overwegend groen kleuren, gaat alles nog wat sneller dan normaal. We blikken terug op week 38 van 2018.

Massa-adoptie

Ga er maar even goed voor zitten. Er is deze week nogal wat langsgekomen. Zelfs vanuit Nederland kwamen er berichten langs in de grote media. Laten we daar maar mee beginnen.

Nederland

Dat is nog niet vaak voor gekomen: een hoofdstukje in de krant specifiek met nieuws uit Nederland.

"Vijftien multinationals gaan handelen via blockchainplatform", kopt nu.nl. Onder andere Shell, ING, ABN AMRO en Rabobank, werken samen aan een op blockchain gebaseerd handelsplatform. Voor de ontwikkeling hebben de concerns de onderneming Komgo opgericht, die voor het einde van het jaar online moet gaan. Ook Reuters schreef over Komgo.

Bij Albert Heijn zijn ze ook bezig met blockchaintechnologie, onder andere om het traceren van de herkomst van producten te vereenvoudigen. Samen met Refresco hebben ze met blockchaintechnologie de productieketen van eigen merk houdbare sinaasappelsap inzichtelijk gemaakt. Nog nooit eerder konden consumenten de keten van een product als sinaasappelsap op deze manier volgen, zeggen beide partners.

Exchanges

Recent opende Coinbase de deuren van haar kantoor in New York. In een interview met CoinDesk maakte de baas van Coinbase Institutional bekend dat hij komend jaar in New York van 20 naar 150 medewerkers wil groeien. Een stijging van een mooie 650%. De reden achter dit ambitieuze aannamebeleid: "even in the current market rut, there are still many institutions who are clamoring to make a foray into this asset class, so therein lies the value of Coinbase Institutional".

Op zaterdag 15 september maakte Changpeng Zhao (CZ voor ingewijden) "per ongeluk" bekend dat Binance in Singapore met fiat/crypto trading pairs komt. Op 18 september start de exchange met een gesloten bètatest. De handel start naar verluid met SGD/BTC en SGD/ETH. Direct kunnen werken met fiatgeld is een belangrijke stap om het investeren in en uitcashen van cryptovaluta toegankelijk(er) te maken.

OKCoin is lekker bezig in Amerika en krijgt er meer voet aan de grond. De exchange heeft in 20 nieuwe staten toestemming gekregen om de handel tussen de dollar en crypto te faciliteren. OKCoin USA was eerder enkel te gebruiken in Californië. Naar verluid is OKCoin bezig met een opmars in Amerika vanwege voor hen te strikte regelgeving in China.

Recent is er nog een exchange bijgekomen die gericht is op grote beleggers: LXDX. De oprichter heeft een bekende naam: Joshua Greenwald. Hij was engineer bij SpaceX. Je zou kunnen stellen dat het een logische overstap is, aangezien LXDX ook met een maanmissie bezig is. De focus van de nieuwe exchange ligt op het aanbieden van een top tier infrastructure, en exclusieve tools, zoals smart order routing.

De CEO van Bakkt heeft een blogpost geschreven over de manier waarop Bakkt naar de lancering toe werkt. Die eerste stappen zijn volgens Kelly Loeffler:

 1. Nieuwe producten lanceren op bestaande infrastructuur (die van ICE).
 2. Introductie van nieuwe beveiligingsstandaarden.
 3. Markten en informatie op een nieuwe manier toegankelijk maken.

Zelfs JP Morgan lijkt een beetje bij te trekken door de manier waarop Bakkt het aanpakt. Dat is opvallend, aangezien deze bank vrij expliciet anti-crypto was. The ICO Journal sprak met twee medewerkers van JP Morgan: "I can speculate that we will have a trading desk and that clients will be able to access Bitcoin, via Bakkt, in some way shape or form."

Van Amerika naar Hong Kong. De Hong Kong Stock Exchange (HKEX) bereidt volgens Bloomberg overnames in de blockchain- en andere techsectoren voor. De CEO zou met drie investeringsbanken gesproken hebben om het business model van de exchange te diversificeren, onder andere via overnames in "data, analytics and blockchain sectors".

Bedrijfsleven

De Nasdaq neemt de Zweedse FinTech-specialist Cinnober over. Het bedrijf levert technologie aan diverse exchanges en clearinghouses. Cinnober heeft een positieve geschiedenis met cryptovaluta, waar hun deal met BitGo een voorbeeld van is. De op één na grootste beurs ter wereld haalt hiermee niet alleen veel kennis in huis. Ook producten zoals Cinnober's custody service voor cryptovaluta kunnen van strategisch belang zijn om in de race te blijven met Citigroup en Bank of America.

BlockTower Capital is een hedgefonds opgericht door een oud-medewerker van Goldman Sachs (Matthew Goetz). Ari Paul, een bekendere naam in de cryptowereld, is er bij betrokken als CIO. Te midden van de bearmarket is BlockTower bezig met het aannemen van nieuw personeel, in gebruik nemen van nieuwe kantoren en het uitbreiden van hun portfolio. Met andere woorden: er wordt ondanks de huidige markt volop doorgepakt. Dit jaar zijn er volgens Crypto Fund Research al 96 hedge funds bij gekomen.

PricewaterhouseCoopers (PwC) komt met een nieuw rapport (PDF): "Building block(chain)s for a better planet". Daarin gaan ze in op de "vierde industriële revolutie" en zien daarin voor blockchaintechnologie een kerntaak weggelegd: "it is now possible to tackle some of the world's biggest problems with emerging technologies, such as blockchain. It is time to put blockchain to work for people and the planet." Als je benieuwd bent welke usecases de onderzoekers zien voor de blockchain, gebruik dan een half uurtje van je tijd om het rapport door te lezen. Zeker de moeite waard.

Deloitte gaat een nieuwe data exchange bouwen die gebruik maakt van blockchaintechnologie. Het systeem wordt zo ontworpen dat gebruikers zelf geld kunnen verdienen met hun data. Het platform wordt samen met Jupiter Chain gebouwd. Jupiter richt zich op de blockchain, en Deloitte stort zich op risicobeheer en operationele taken. In eerste instantie wordt het platform in zuidoost Azië uitgerold.

De (grote) Amerikaanse bank PNC gaat producten van Ripple gebruiken voor betalingsverkeer. Zo gaan ze xCurrent inzetten voor grensoverschrijdende betalingen. Ze hebben de pilotfase achter de rug, en gaan het in productie nemen. xCurrent draait overigens niet op dezelfde technologie als $XRP.

Er wordt door critici wel eens gezegd dat transacties met cryptovaluta te duur zijn. In ieder geval is een internationale transactie met bitcoin niet zo duur als bij de Bank of America. Data op hun website toont aan dat een transactie van $90.000 bij de bank zo'n 6000% duurder is dan met bitcoin. Smetje: in de titel van het artikel staat 6000x - dat moet natuurlijk 60x zijn.

Niet zo lang geleden kwam Michael Novogratz groot in het nieuws met zijn uitspraak dat bitcoin de bodem heeft bereikt. Reuters schrijft er nu ook over en quote Novogratz die zijn verhaallijn vervolgt: "Bitcoin has held $6,000. Yes, it is off its highs, but it has established itself as a store of value. I think institutions are moving towards investing. It's shocking how much has happened."

Een consortium van Zwitserse investeerders is een Blockchain Incubator gestart. Het heet Crypto Valley Venture Capital (CVVC). Doel is om $100 miljoen op te halen en (uiteindelijk) om 1.000 blockchain-bedrijven per jaar van de grond te krijgen. Start-ups worden gekozen via een kickstarterprogramma. Die duurt drie maanden. Start-ups die het programma overleven, krijgen $125.000 als zogeheten seed funding.

Het grootste handelskantoor van Brazilië gaat zich - met frisse tegenzin - bezig houden met crypto. Guilherme Benchimol, CEO van Grupo XP: "I must confess, this is a theme I'd rather didn't exist, but it does. We felt obligated to start advancing in this market." XP heeft als doel om tegen 2020 $245 miljard aan assets te beheren.

Verschillende grote Russische banken hebben sterke interesse getoond in cryptocurrencies en blockchain. Dat deden ze in een vergadering achter gesloten deuren, georganiseerd door de Moscow Exchange, aldus de Russische nieuwssite RBC. De groep banken zou onder andere bestaan uit Sberbank, Alfa-Bank, en VTB.

Een team van de Royal Bank of Scotland (RBS), waaronder het hoofd van innovatie, verlaat de bank en start een nieuw bedrijf: Chorum. Chorum noemen ze een blockchain venture studio. De reden: "The blockchain space has outgrown and outpaced the incumbents including RBS. We wanted to be part of this wave of disruption to both the financial and other industries."

De Amerikaanse marine onderzoekt het gebruik van blockchaintechnologie voor het bijhouden van gegevens over onderdelen voor vliegtuigen en wapensystemen. Volgens de Naval Air Systems Command (NAVAIR) is het bijhouden van de herkomst en geschiedenis van dit soort onderdelen een tijdrovende en kostbare klus. Het doel is uiteraard om die kosten te verlagen.

Travis Kling, voormalig manager van investeringsfonds Point72 (van miljardair Steven Cohen), lanceert z'n eigen cryptofonds op 1 oktober. Het fonds heet Ikigai, en moet in de loop van 2019 zo'n $100 miljoen aan tokens in z'n portfolio hebben. Kling: "This will be a multi-trillion-dollar asset class. It will be part of our everyday lives. It's still very early, but the development and growth of this technology will be exponential."

Het grootste havenbedrijf van Engeland (Associated British Ports) gaat een poging doen om middels blockchaintechnologie het verschepen van containers efficiënter te maken. Jaarlijks gaan er 1.4 miljoen containers van A naar B via het bedrijf. Andrew Dunn van ABP: "In the maritime industry, the supply chain is global and very extensive. What we are investigating is what blockchain can do for the speed at which that chain operates."

UNICEF Frankrijk accepteert nu cryptovaluta voor donaties. Ze hebben wallets voor 9 valuta: Bitcoin, Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash, EOS, Stellar, Litecoin, Monero, en Dash. Afgezien van Ripple, EOS, en Stellar zijn het allemaal munten die ook te minen zijn. Je kunt nu dus ook je computer laten draaien voor UNICEF.

Consumentenproducten

Blockchain voor het grote publiek. Wired schrijft over de HTC Exodus, telefoon en hardware wallet in één. Een belangrijk doel achter de ontwikkeling van de telefoon is veiligheid van opslag en gebruik van digitale assets. Phil Chen, baas van het project bij HTC: "A few years down the road, we see a world where people own their own identities and data, where everyone understands the concept and economics of digital property". Het apparaat komt eind dit jaar op de markt.

Innovatie zit in kleine dingen. Zo heeft blockchainbedrijf Bitfury het makkelijk gemaakt om koffie te betalen met bitcoin. Met een kleine ingreep kan een koffiemachine verbinden met bitcoin's lightning netwerk. Je betaalt met je telefoon door een QR-code te scannen. De prijs wordt naar satoshi omgerekend en uit je bitcoin wallet gehaald. Omdat het lightning netwerk gebruikt wordt, is je koffie nog heet nadat je betaling verwerkt is.

Regionaal

We starten met een mooi voorbeeld van waarbitcoin voor bedoeld is, ondanks dat de reden erachter (meer dan) spijtig is. Palestijnen gebruiken in conflictgebieden bitcoin voor grensoverschrijdende transacties. Voor een kleine (groeiende) groep mensen is bitcoin onmisbaar geworden. In Gaza zijn nu zo'n 20 niet-officiële "exchanges". "Bitcoin, in their opinion, is cheaper, safer, and quicker. Nothing works with Palestinian banks. Bitcoin wallets are alternative banks.

Nog een prachtig voorbeeld. UN Woman (een entiteit van de United Nations) gaat blockchaintechnologie inzetten voor cash-transacties naar mensen in vluchtelingenkampen in Jordanië. Op deze manier kunnen mensen geld ontvangen zonder een bankrekening nodig te hebben. Het initiatief gaat twee opties testen: deelnemers kunnen cash opnemen bij een aan de UN verbonden supermarkt, of direct vanuit hun blockchain wallet betalen. Gaaf!

We schreven eerder al eens: het gaat er niet om hoeveel energie bitcoin verbruikt, het gaat erom waar die energie vandaan komt. In Marokko begint de bouw van een windmolenpark die 36 megawatt gaat opbrengen. In eerste instantie is het doel om een bitcoin mining farm van energie te voorzien. Het plan is om in januari 2019 te starten met de constructie.

De centrale bank van Singapore noemt blockchain "fundamentele technologie" waarmee financiële diensten veranderd worden. Damien Pang, hoofd van de Monetary Authority of Singapore, verwacht diepgaande veranderingen door de adoptie ervan. Pang sprak deze week op Consensus Singapore: "We aim not to directly regulate a specific technology itself, because technologies are always getting better."

In Venezuela kwam president Maduro op TV met een bericht over cryptovaluta Petro. Hij gaf aan dat de munt vanaf 1 oktober gebruikt gaat worden in internationale transacties. In augustus stelde Maduro dat de waarde van Petro vastgezet wordt op $60.

De Swiss Bankers Association (SBA) kwam vrijdag met nieuwe richtlijnen voor banken die zaken willen doen met crypto startups. Het doel is om het voor die startups makkelijker te maken om een zakelijke bankrekening te openen in Zwitserland. Op het moment zijn 530 blockchain startups actief in Zwitserlands Crypto Valley, nabij Zürich.

China heeft z'n crypto rankings weer geüpdate. Het Chinese centrum voor Information Industry Development (CCID) plaatst EOS op nummer 1, Ethereum op nummer 2, en BitShares op nummer 3. Bitcoin viel van de 10e plek naar nummer 16. Als het gaat om innovatie plaatst de CCID bitcoin nog wel op nummer 1.

Stand van zaken

In Oekraïne heeft het parlement een wetsvoorstel gedaan rondom de belasting op cryptovaluta. Het voorstel schrijft een belasting voor van 5% voor individuen en bedrijven die hun operatie bekostigen met digitale valuta, zoals cryptovaluta en tokens. De aan crypto gerelateerde winst van bedrijven zou met 18% belast worden.

De Europese centrale bank (ECB) heeft op het moment geen plannen om een eigen digitale munt te lanceren. Mario Draghi sprak tot het Europees Parlement: "The ECB and the Eurosystem currently have no plans to issue a central bank digital currency." Maar, zo vertelt hij erbij, de ECB is wel aan het onderzoeken wat de consequenties zijn mocht de ECB een eigen digitale munt introduceren.

De wetgever in het Verenigd Koninkrijk luidt de noodklok: er moet snel regulatie komen van cryptovaluta. Niet alleen om mensen te beschermen tegen scams, maar ook om het land te positioneren als leider in de sector. Het VK is in de conventionele economie een belangrijke financiële hub, en die positie willen ze niet verliezen.

In Zimbabwe vraagt de minister van financiën de centrale bank hun visie op cryptovaluta te heroverwegen. Sterker nog, hij geeft aan dat hij misschien wel gaat inzetten op de introductie van een eigen nationale cryptomunt. Hij stelt daarbij dat hij qua sentiment vanuit de overheid een voorbeeld wilt nemen aan Zwitserland.

In het Verenigd Koninkrijk heeft de zogeheten Treasury Committee een 53 pagina tellend rapport gepubliceerd over crypto-assets. Ze gaan daarin uitgebreid in op deze opkomende asset class, vertellen over de introductie van regulatie in het VK, en doen daarover aanbevelingen aan de overheid. Het comité raadt aan om de bestaande Regulated Activities Order uit te breiden met aan crypto gerelateerde regels.

De financiële waakhond van Abu Dhabi roept op tot internationale consensus rondom crypto-regulatie. Mr. Teng: "Once you bring [institutions] into the market, you will see the prices become much less volatile, but institutions only come in if you help them address the risks."

Zwitserland en Israël zoeken toenadering om samen te werken aan de regulatie van cryptovaluta en blockchaintechnologie. Een rol die Zwitserland als crypto capital goed kan vervullen. Premier Benjamin Netanyahu (Israël) sprak vorig jaar: "Is the fate of banks that they will eventually disappear? Yes. The answer is Yes. Does it need to happen tomorrow? And do we need to do it through Bitcoin? That's a question mark."

In de VS vraagt een groep wetgevers aan de Internal Revenue Service (IRS) om de richtlijnen rondom het opgeven van winsten door handel in crypto te vernieuwen. In de brief (PDF) wijst de groep primair op het gebruik aan begeleiding voor de belastingbetaler: "More than a year after our initial letter, the IRS continues to expand its enforcement activities without issuing any further guidance for taxpayers."

Een lid van het Amerikaanse congres gaat drie nieuwe wetsvoorstellen introduceren met als doel het ondersteunen van de ontwikkeling van blockchaintechnologie en het gebruik van cryptovaluta binnen Amerika. De achterliggende reden is om er voor te zorgen dat Amerika een leider in deze sector kan blijven: "The United States should prioritize accelerating the development of blockchain technology, and create an environment that enables the American private sector to lead on innovation and further growth, which is why I am introducing these bills."

Campbell Harvey, professor international business aan de Duke University, stelt dat Amerika papiergeld moet vervangen met een nationale cryptomunt. Hij stelt dat het een logische stap is, maar dat veel mensen het met hem oneens zijn vanwege "conservatism with respect to money". Als het aan Harvey ligt, wijzen alle pijlen naar het in gebruik nemen van cryptovaluta.

Een groep van zwaargewichten in de cryptowereld heeft een brief (PDF) gestuurd naar de SEC waarin ze de waakhond oproepen om met modernere regelgeving te komen. De groep bestaat uit 5 mensen, waaronder Bryan Bishop (bitcoin core), Caitlin Long (oud-directrice Morgan Stanley), en Christopher Allen (e-commerce pionier). In de brief geven ze aan dat ze geloven dat digitale assets een unieke asset class vertegenwoordigen. Vervolgens waarschuwen ze voor het toepassen van regels op deze asset class die afdoen aan de kracht van digitale assets.

Veiligheid

Segasec is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het verdedigen van MyEtherWallet (MEW) tegen gevaar van buitenaf. Ter illustratie van de omvang van het probleem: volgens onderzoek van het beveiligingsbedrijf is MEW vaker het doelwit van hackers dan alle Amerikaanse banken. De reden is eenvoudig: het levert meer op. Sinds de betrokkenheid bij MEW heeft Segasec 313 actieve aanvallen afgeslagen. Gemiddeld waren het er 30-40 per week, en deze aantallen groeien iedere week.

Hoewel in India crypto nog niet bepaald geaccepteerd is, werkt de overheid onbedoeld wel mee in het ecosysteem. Volgens de Economic Times zijn overheidswebsites van India een belangrijk target van zogeheten cryptojacking malware. Dat zijn malafide processen die op de website draaien en de computer van de bezoeker gebruiken om cryptovaluta te minen. Voor hackers zijn deze websites bij uitstek geschikt, omdat ze veel bezoekers trekken, en de bezoekers de websites vertrouwen.

Interpol heeft donderdag het IOCTA-rapport (Internet Organised Crime Threat Assessment) over 2018 gepubliceerd. Daar komen cryptocurrencies ook in naar voren, vaak in de vorm van bitcoin. Net als andere betaalmiddelen, wordt ook bitcoin gebruikt door criminelen. Maar niet door terroristen: "Yet despite the clear potential, none of the attacks carried out on European soil appear to have been funded via cryptocurrencies."

De SEC spreekt over ETF-aanvraag

De SEC heeft gereageerd (PDF) op de ETF-aanvraag van VanEck/SolidX. Om tot een besluit te komen hebben ze 18 wedervragen gesteld aan betrokken partijen. De bal ligt nu bij de aanvrager en andere belanghebbenden. Of dit goed nieuws is, valt nog te bezien. Als je graag alle redenen wilt lezen waarom de SEC eigenlijk geen bitcoin ETF wilt goedkeuren, lees dan pagina 11 tot 17 van bovenstaand rapport. Goedkeuring is niet uitgesloten, maar een conservatieve verwachting kan geen kwaad. Op of voor 29 december laat de SEC weer van zich horen.

Dat gezegd hebbende: er zijn ook bronnen te vinden die juist het tegenovergestelde beweren. Zo kopt The ICO Journal: "Expectation For The Van Eck/Solid X Bitcoin ETF Approval Remains A 'Near Certainty' ". Zij stellen bronnen te hebben binnen CBOE die nog steeds zeer positief gestemd zijn: "This document and the clues in it, around it, and commentary after it has given us 'sky-high' confidence that this will be the first Bitcoin ETF product approved by the SEC."

8 munten minder bij Poloniex

Op 25 september verdwijnen er 8 assets van Poloniex: BTCD, BTM (Bitmark), EMC2, GRC, NEOS, POT, VRC, en XBC. Daarna heb je 30 dagen (tot 25 oktober) om eventuele balansen op te nemen. Doe je dat niet, ben je je geld kwijt. De exchange heeft geen reden opgegeven voor het verwijderen van deze projecten.

Mocht je meer willen weten over de manier waarop Poloniex handelt in dit soort situaties, lees dan hun Poloniex Delisting Policy.

Stablecoins

Vorige week schreven we ook al wat over stablecoins, toen over het feit dat er een aantal nieuwe bij zijn gekomen.

Deze week aankondigingen van nieuwe stablecoins. Zo lijkt het erop dat Australië z'n eerste stablecoin krijgt in 2019. Deze munt is dan gebaseerd op Australische dollars. Ook in Azië wordt gewerkt aan een nieuwe stabiele munt. Er wordt geld opgehaald voor de ontwikkeling van een op de Japanse Yen gebaseerde stablecoin.

Ten slotte nog even over Tether. Deze stablecoin heeft een omstreden naam, en dat is misschien wel onterecht. In oktober wordt het onderzoek "The impact of Tether grants on Bitcoin" gepubliceerd in Elsevier's Economic Letters. De conclusie in het onderzoek: het granten van Tethers heeft géén (statistisch significante) invloed op de prijs van bitcoin.

Longreads

Voor degene die nog wat koffie over heeft, hebben we een aantal zeer interessante longreads op een rij gezet:

Komende week

Dit zijn komende week de belangrijkste gebeurtenissen die op de agenda staan:

 • Maandag 24 september: lancering mainnet van High Performance Blockchain (HPB).
 • Dinsdag 25 september: International Blockchain Summit in Moskou.
 • Woensdag 26 september: Blockchain Live 2018 in Londen.
 • Woensdag 26 september: World Blockchain Congress op Malta.
 • Donderdag 27 september: Holo (HOT) houdt een AMA op Youtube.
 • Vrijdag 28 september: SophiaTX houdt een AMA op Youtube.
 • Zaterdag 29 september: Blockchain Day Netherlands in Amsterdam.
 • Zondag 30 september: MATRIX AI zou op of voor deze datum z'n testnet gelanceerd moeten hebben (bron).

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan op Telegram.

Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.