Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 1 t/m 7 oktober

Peter Slagter
Peter Slagter

Zo, hij ligt weer voor je klaar. Een uitgebreide samenvatting over afgelopen week. En wat voor week. Belangrijke nieuwsberichten en ontwikkelingen. Een bitcoinkoers die nagenoeg stil staat. Het komt niet zo vaak voor dat het verschil tussen die twee zo groot is. Genoeg om over te schrijven dus!

$BTC-weekupdate

De afgelopen week heeft Bitcoin weinig bewogen. Het laagste punt was $6430 en het hoogste punt $6700. Er is feitelijk heel weinig over te vertellen. Veel handelaars classificeren deze week daarom als saai. Neemt niet weg dat we graag vooruitblikken op komende week.

Massa-adoptie

De bitcoinkoers was niet zo van afgelopen week onder de indruk, maar dat neemt niet weg dat we een hele mooie nieuwsweek achter de rug hebben. Zo mooi dat iemand als Spencer Bogart (partner bij Blockchain Capital) uitspreekt bij CNBC dat hij denkt dat we de bodem van bitcoin bereikt hebben.

Maar eerst even naar Ricardo Reis. Die heeft wat cools gemaakt. Een cola-machine die bitcoin-betalingen accepteert via het lightning netwerk. Het was een studieproject, en is het nog een proof of concept. Maar innovatie begint klein. En het is gewoon leuk om het te zien werken. Zeker even kijken als je nog nooit een bitcoinbetaling hebt gezien. Zelf maken? De how-to staat online.

Veel van de dagelijkse nieuwsberichten komen van exchanges, bedrijven, of overheden. We zien relatief weinig berichten over consumentenproducten of eindgebruikers die gebruik maken van blockchaintechnologie of cryptovaluta. En daar zit wél de grote massa. Ricardo Reis geeft alvast het goede voorbeeld.

Terug naar de orde van de dag. We beginnen bij de exchanges.

Exchanges

De lancering van Bakkt komt dichterbij. Volgens The Daily Hodl komende maand al. De verwachtingen zijn hooggespannen. Wellicht té hoog, want institutionele beleggers zijn al actief in de markt, zij het via de achterdeur. Hoe dan ook, we kijken er naar uit. Bakkt heeft de lanceerdatum nog niet bekendgemaakt.

Naar verluid schaart een grote groep Wall Street bedrijven zich achter een nieuwe crypto exchange, waaronder Cboe, TDAmeritrade, en Virtu. De exchange heet ErisX, en heeft toestemming gevraagd om futures aan te bieden die gekoppeld zijn aan $BTC, $ETH, en $BCH. Krijgt Bakkt er nu al een grote concurrent bij?

Gemini kwam op woensdag met goed nieuws. Via een persbericht maakt de exchange bekend dat digitale assets die ze voor klanten bewaren (custody services) vanaf nu verzekerd zijn. Dit biedt niet enkel extra veiligheid; we zien hiermee ook de cryptosector verder professionaliseren. De kans is groot dat andere custody services het voorbeeld volgen.

Binance werkt aan een eigen decentralized exchange (DEX). Op zo'n exchange blijft het geld je eigen bezit, en een koop of verkoop is een rechtstreekse transactie tussen twee handelaars. Het idee spreekt de cryptowereld aan. Niemand is de baas, de handelaars blijven anoniem en wat er binnen de exchange gebeurt is door iedereen te controleren. Changpeng Zhao, de CEO van Binance, verwacht eind dit jaar of begin volgend jaar een publieke beta van de DEX te kunnen lanceren.

Bedrijfsleven

Forbes verstuurt sinds kort een nieuwsbrief gericht aan institutionele beleggers. Daarin geven ze aan dat crypto assets op het punt staan mainstream te worden. Het zou nú het moment zijn om in te stappen. Ze geven twee redenen: Amazon zou op het punt staan bitcoin te accepteren én met een eigen munt komen, en binnenkort is er een nieuwe asset class beschikbaar - crypto backed ETF's.

De Bank of Amerika (BoA) kwam ter sprake bij CNBC. Volgens de BoA liggen er "multi billion-dollar opportunities" voor techbedrijven als Amazon en Microsoft. Zo zou de vraag naar clouddiensten kunnen toenemen, en kan Amazon de efficiëntie van haar supply chain verbeteren.

Circle, één van Amerika's waardevolle cryptobedrijven, neemt SeedInvest over. Het doel is om het go-to platform te worden voor startups die hun eigen munt lanceren. Daarnaast wil het fintechbedrijf het aanbod voor haar eigen klanten verbreden. Met de overname is Circle mogelijk ook een stap dichterbij het kunnen aanbieden van securities.

Yale University betreedt de markt van cryptovaluta. Ze zijn onderdeel van een nieuw investeringsfonds - Paradigm. Het fonds heeft in totaal $400 miljoen opgehaald. De oprichter ervan is Fred Ehrsam, één van de oprichters van Coinbase. Paradigm is van plan om te investeren in jonge cryptoprojecten, nieuwe blockchains, en exchanges.

Uit onderzoek van Fundstrat Global Advisors blijkt dat 72% van de institutionele beleggers gelooft dat prijzen van cryptovaluta stijgen in het geval van een globale recessie. Grote beleggers geven aan dat ze investeringen in NGO's en retail markets als veilige haven zien vanwege hun afstand van traditionele markten. Het uit rapport blijkt ook dat het grootste deel van de respondenten verwachten dat bitcoin de bodem heeft gezien.

Wall Street adviseur Ric Edelman doet sinds deze week mee aan de cryptowereld. Hij neemt deel aan Bitwise Asset Management. Volgens CNBC is het een grote stap vooruit voor bankiers en financieel adviseurs die overwegen om ook in cryptovaluta te investeren. Edelman stelt dat we op weg zijn naar een "cashless future", en de groei van cryptovaluta zou niet genegeerd moeten worden.

De Bank of Communications (een van de vier staatsbanken in China) heeft zogeheten residential mortgage-backed securities (RMBS's) uitgegeven met gebruik van een blockchainnetwerk. De totale waarde van de uitgegeven RMBS's is $1,3 miljard. De blockchain is van de bank zelf en heet Jucai Chain.

BlackBerry is het laatste bedrijf dat op de blockchain-trein springt. Ze komen met een blockchainplatform voor de opslag van medische gegevens. Een doel ervan is om de zorg te verbeteren door patiëntgegevens gecontroleerd en geanonimiseerd te delen met onderzoekers.

Air France-KLM is een overeenkomst aangegaan met Winding Tree, een startup die een blockchainplatform ontwikkelt om onder andere hotelkamers en vluchten te boeken. Volgens KLM is het doel om betere reisaanbiedingen te doen. Klanten goedkopere tickets, en leveranciers lagere kosten, omdat het aantal betrokken partijen wordt gereduceerd.

Twee grote blockchain consortiums gaan met elkaar samenwerken: Hyperledger en Enterprise Ethereum Alliance (EEA). Ze gaan hun best doen om tot standaarden te komen voor de blockchainwereld. Daarnaast willen ze samen de open-source community een boost geven. Hyperledger en EEA worden samen met R3 als de meest invloedrijke blockchaincommunities gezien. Dat twee daarvan de handen ineenslaan is op z'n minst noemenswaardig.

Er gaat een gerucht rondom Alibaba. Het Tron-team zou de Chinese gigant helpen om een crypto exchange op te zetten. The ICO Journal stelt bronnen te hebben bij Alibaba die dit verhaal bevestigen: "To answer directly, yes, we have been working on this for some time (crypto exchange)". Het artikel is inhoudelijk niet te verifiëren, maar mocht het waar zijn, is dat voor de adoptie van cryptovaluta goed nieuws.

Regionaal

Een historische dag volgens president Maduro van Venezuela. De nationale cryptomunt (de Petro) is officieel gelanceerd. Volgens Maduro is de waarde van de munt gekoppeld aan de olie- en mineraal-reserves van het land. Vanaf 5 november is de munt te koop voor Venezolanen. Ze kunnen daar de bolívar voor gebruiken.

Dan nu de andere kant van de medaille. Venezolanen kunnen paspoorten enkel nog aanschaffen met de Petro. Daarmee is een essentieel product enkel nog bereikbaar voor inwoners die crypto leren gebruiken en in handen weten te krijgen. Volgens Bloomberg kost een paspoort 4 keer het minimum inkomen, en volgens de U.N. verlaten 5.000 mensen per dag het land. Dit lijkt op adoptie met een zwarte rand.

In China gaat de handel in crypto volgens Asia Crypto Today gewoon door, ondanks aangescherpte regels rondom digitale valuta. Zo wordt fiatgeld gewisseld naar crypto via OTC-transacties, wordt in WeChat nog geadverteerd voor ICO's, en verhuizen platforms naar het buitenland om van daaruit Chinese gebruikers te bedienen.

Een ander teken dat crypto niet zomaar uit China verdwijnt. Vanaf 2019 kan een abonnement op het magazine Beijing Sci-Tech Report (BSTR) betaald worden met bitcoin. BSTR is het oudste techmagazine van China en heeft miljoenen lezers. Een abonnement gaat 0,01 BTC kosten. Als de prijs van BTC (flink) stijgt, krijgt de abonnee het verschil terugbetaald.

Britse minister van financiën Phillip Hammond ziet in blockchain een oplossing voor grensoverschrijdende handel. Op de vraag hoe de overheid gaat zorgen voor efficiënte import en export na de Brexit: "There is technology becoming available (...) I don't claim to be an expert on it but the most obvious technology is blockchain."

In Zuid-Korea zijn ICO's sinds eind 2017 verbannen. Met een nieuw initiatief van het Zuid-Koreaanse parlement moet daar verandering in komen. De redenering is dat de ontwikkeling van de binnenlandse blockchain-economie erdoor belemmerd wordt. De twee parlementariërs achter deze beweging zijn onderdeel van de regerende partij.

De burgemeester van de hoofdstad van Zuid-Korea weet zeker dat blockchaintechnologie de kern is van de "vierde industriële revolutie". Hij stelt een pot van $53 miljoen beschikbaar voor de ontwikkeling van blockchainregio's in Seoul. Park Won-soon deed deze uitspraken tijdens een 10-daags bezoek aan Zwitserland, Estland, en Spanje.

De Israel Securities Authority (ISA) gebruikt nu blockchaintechnologie in hun interne berichtensysteem. Het doel is om de veiligheid en betrouwbaarheid van informatiestromen van en naar de ISA te verbeteren. Andere ISA-systemen, waaronder een online stemsysteem, worden later geüpgrade.

Status quo

Regulatory Uncertainty. Een belangrijk thema in de Amerikaanse cryptowereld. Recent gaf Michael Arrington (mede-oprichter van TechCrunch) aan dat zijn kapitaalfonds verhuist van Amerika naar Azië vanwege het beleid van de SEC in de VS. Hij is daarin zeker niet de enige. Reden voor leden van het congres om op te roepen tot duidelijkheid om te voorkomen dat kennis en innovatie het land verlaat. Volgens Arrington is het al te laat: "the U.S. has already been left behind."

Een Amerikaanse rechter heeft afgelopen week vastgesteld dat virtuele valuta als commodities gezien worden. Daarmee krijgt de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) het recht heeft om fraude met virtuele valuta te bestrijden. Voor sommigen reden om te juichen: het "plaatst bitcoin in dezelfde categorie als goud". Het is onduidelijk in hoeverre de uitspraak daadwerkelijk op alle cryptovaluta van toepassing is. Bovendien is het niet de eerste keer dat de CFTC zich hierover uitspreekt; in 2015 viel een soortgelijke uitspraak.

De European Securities and Markets Authority (ESMA) zet voor komend jaar een budget €1,1 miljoen apart om cryptovaluta en andere financiële technologieën in opkomst te monitoren. De Europese waakhond gaat actief op zoek naar problemen en risico's verbonden aan digitale valuta. Een achterliggend doel is om het bestaande juridisch framework rondom deze assets te verfijnen.

In Noorwegen treden vanaf 15 oktober nieuwe AML-regels in werking. Die regels hebben ook betrekking op cryptovaluta. Zowel exchanges als dienstverleners die cryptovaluta opslaan krijgen te maken met strenger toezicht. Zo moeten deze bedrijven zich registreren bij de financiële waakhond (Finanstilsynet) en diverse documenten insturen. Gebruikers van de diensten kunnen er vanuit gaan dat ze zich moeten gaan identificeren.

Veiligheid

Matthew Allen werkt bij de Amerikaanse douane en was gevraagd met het senaat te praten over de rol van cryptovaluta in de drugshandel. Allen gaf in dat gesprek aan dat opsporingsdiensten zich richten op het moment waarop iemand van crypto wisselt naar fiatgeld. Dat is het moment waarop de handelaar het meest kwetsbaar is. Allen stelt dat criminele organisaties ontmanteld kunnen worden door verschillende technieken in te zetten, waaronder blockchain-analyse.

En verder...

ICO-markt wordt volwassen

Je hoort weleens dat de ICO-markt aan het instorten is. Volgens Elementus is het tegendeel waar, en wordt de ICO-markt juist volwassen. Het onderzoek geeft 3 key takeaways:

  • Alleen in augustus dit jaar is $1.3 miljard opgehaald. Dat is 44% meer dan de maand ervoor.
  • Er zijn veel tekenen dat de markt volwassener wordt. Het ophalen van geld wordt competitiever, (meer) gevestigde bedrijven nemen eraan deel, en de eerste security tokens komen tot leven.
  • Voor de eerste keer zijn er meer ICO's gelanceerd in Singapore dan in Amerika.

Het geluid dat de blockchainsector vertrekt uit Amerika horen we steeds vaker, en dit onderzoek onderstreept dat nog eens. Elementus wijdt het aan de onduidelijke regelgeving rondom securities.

"Forget cloud computing, blockchain is the future"

Dat stelt George Gilder in een interview met Peter Robinson van het Hoover Institute van de universiteit van Stanford. Gilder is één van Amerika's belangrijkste intellectuelen. Hij schreef 19 boeken en voorspelde 25 jaar geleden de ontwikkeling van PC's vrij accuraat.

Recent schreef hij het boek Life after Google. Daarin stelt Gilder dat blockchain belangrijke problemen gaat oplossen: "Blockchain technology will address the doldrums of centralization, insecurity, and sclerosis afflicting the current information economy."

Volgens Gilder stelt blockchaintechnologie het individu centraal. Een nieuwe architectuur om informatie voor jezelf te houden. Een tegenpool van cloud computing, aldus Gilder. Daarom: "Forget cloud computing, blockchain is the future".

ETF-beslissingen in oktober

Weet je het nog? De SEC maakte eind augustus korte metten met een aantal ETF-aanvragen. Die van GraniteShares, Direxion, en ProShares. Kort daarna kwam het bericht dat de genomen beslissing onderzocht gaat worden (door de SEC zelf). Standaardprocedure.

Daarover kwam deze week meer duidelijkheid. Op 26 oktober volgt de definitieve uitspraak, en voor die datum kunnen voor- of tegenstanders nog iets laten horen. Hier vind je de updates van de SEC.

De reden dat we hierover schrijven, is omdat ook deze berichten weer voer zijn voor FUD. De ETF-aanvraag van GraniteShares verliep in samenwerking met CBOE, en dan is de brug snel geslagen: "dé CBOE ETF-aanvraag is afgewezen"! Onzin. De enige ETF-aanvraag waar nog enige interesse in is, is de aanvraag van VanEck/SolidX (ook in samenwerking met CBOE), en die aanvraag is nog in volle gang.

1%ers

Als je de bezitter bent van 0,28 BTC en dat vasthoudt, behoor je uiteindelijk tot de top 1% bitcoinbezitters, aldus voormalig Google-directeur Steve Lee. Met een investering van $1830 kan je ervoor zorgen dat je een 1%er bent in de komende bitcoinwereld. Niemand buiten die groep kan dan meer bitcoin bezitten dan jij.

Sommigen stellen dat de hoeveelheid nog lager is, omdat een deel van het bitcoin-aanbod vast staat. Daarnaast zijn er partijen die in een vroeg stadium begonnen zijn met het accumuleren van cryptovaluta. En de wereldbevolking neemt de komende jaren enkel toe.

Jameson Lopp maakte het nog wat concreter: "There are not enough bitcoins for everyone with a Coinbase account to own one."

Longreads

Nog wat tijd over? Hier zijn een aantal zeer lezenswaardige artikelen.

  1. "Blockchain Governance 101". Vlad Zamfir deelt z'n gedachten over blockchain governance. Takeaway: "It's early enough that your committed individual participation can and will have a big impact on the future of the blockchain space."
  2. "The importance of converting speculators into users". Verhaal van Tony Sheng over een framework waarmee vroege investeerders omgezet kunnen worden in echte gebruikers. Hoe verschuif je de aandacht van prijsspeculatie naar gebruik?
  3. "Crypto: Traders' Paradise, Investors' Hell". Alex Krüger schrijft over het verhaal en werking van de (huidige) bear market. Mooie follow-up op het artikel van Tony Sheng.
  4. Blockchain.com is recent onderzoeksrapporten gaan publiceren. Tot zover allemaal mooie stukken om door te nemen. Het stuk over stablecoins is een mooie in-depth en technische analyse.

Komende week

Vermoedelijk is het belangrijkste evenement komende week de San Francisco Blockchain Week. Ook Vitalik Buterin zelf komt langs om te spreken. Ook in Zwitserland vindt komende week een vrij grote blockchainconferentie plaats, maar het trekt wat minder bekende namen.

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan op Telegram.

Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.