Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 8 t/m 14 oktober

Peter Slagter
Peter Slagter

Alstublieft, de belangrijkste ontwikkelingen van afgelopen week op je deurmat. De week waarin bitcoin wat volatiliteit hervond, Dr. Doom tegenover Captain Coin stond, en de IMF een beetje onrustig werd bij de gedachte van een nieuwe bullrun. We schrijven over week 41 van 2018.

$BTC-weekupdate

Aan het begin van de week was er weinig beweging in de markt. Bij bitcoin bleven we in de vrij smalle range tussen $6430 en $6700 waar de koers al twee weken in zat. Totdat donderdagnacht de koers in een kleine twee uur zo'n 400 dollar daalde. Meer hierover in de weekupdate.

Massa-adoptie

Het was een doorsnee cryptoweek. Iets minder spectaculair, maar genoeg om over te vertellen. Er kwam relatief veel langs over regelgeving, en de positie die crypto inneemt in onze economie. We beginnen zoals altijd bij exchanges die deze week in het nieuws kwamen.

Exchanges

Bitfinex is deze week behoorlijk veel in het nieuws geweest. Het begon met een blogpost op Medium waarin gesteld werd dat Bitfinex niet meer voldoende geld zou hebben om hun schulden te betalen. "Niets van waar", reageert Bitfinex. Om dat te bewijzen publiceren ze drie publieke adressen van de exchange die samen meer dan $1,77 miljard waard zijn. Volgens de exchange een fractie van hun complete reserves, en is het genoeg om aan te tonen dat er voldoende in kas is.

De auteur die Bitfinex als insolvent verklaart, heeft op het bewijs van Bitfinex gereageerd. Hij spreekt zijn twijfel nog eens duidelijk uit. Reddit lijkt de bron van alle tumult te zijn, met gebruikers die (te lang) op hun geld wachten. Het ziet er daarom vooral uit als een support-probleem bij Bitfinex. Daar is zeker werk aan de winkel voor de exchange.

Een paar dagen later kwam Bitfinex weer in het nieuws, dit keer met het bericht dat alle stortingen met fiatgeld uitgeschakeld zijn. Ze geven er geen reden voor op, en geven aan dat ze verwachten deze feature binnen een week weer in te schakelen.

De Engelse exchange Coinfloor is genoodzaakt afscheid te nemen van een (onbekend) aantal medewerkers. Het handelsvolume is dusdanig gedaald dat er een herstructurering nodig is om winstgevend te blijven. Ze zien gedaalde prijzen van cryptovaluta als de boosdoener.

YoBit kwam in het nieuws deze week. Maar niet positief. De Russische exchange komt zelf met een pump & dump scheme, waarschijnlijk om aandacht te trekken van handelaars die wel een gokje willen wagen. De exchange zou 10 minuten lang iedere minuut 1 BTC in een willekeurige munt steken. Dat is natuurlijk hartstikke dubieus.

Bithumb, Zuid-Korea's grootste exchange, heeft een nieuwe grootaandeelhouder: BK Global Consortium. Hiervoor had BTC Holdings Company 76% van de aandelen in bezit. De helft daarvan is verkocht. Uit de deal blijkt dat de exchange nu op zo'n $880 miljoen gewaardeerd is.

Een kleine mijlpaal voor Coinbase: het eerste token is er verhandelbaar. ZRX heeft de race gewonnen. Het is bekend dat Coinbase haar aanbod graag uitbreidt. De CEO ervan ziet de exchange in de toekomst meer opereren als de New York Stock Exchange nu doet, met honderden, of zelfs miljoenen digitale tokens die verhandeld worden.

Roger Ver is bezig met een eigen exchange die draait op Bitcoin Cash. Hij is op zoek naar een partner om de exchange te bouwen. Het is een poging om het gebruik van Bitcoin Cash een boost te geven. Ver verwacht zelf duizenden nieuwe gebruikers per dag omdat de exchange aan bitcoin.com gelieerd zal zijn.

Bedrijfsleven

De Europese supermarktketen Carrefour is de eerste klant van IBM's Food Trust blockchain. Interessant is dat Carrefour al een jaar bezig was met de ontwikkeling van een eigen platform, voordat ze besloten van het product van IBM gebruik te gaan maken. Producten die worden getraceerd zijn onderdeel van Carrefour Quality Lines. Daar zijn er nu 3 van: voor tomaten, kip, en eieren. Andere klanten die gebruik gaan maken van Food Trust: Topco Associates (15.000 winkels), Wakefern (344 winkels), en diverse leveranciers, zoals Beefchain, Dennick Fruit Source, en Smithfield.

TEMCO is een supply chain startup die een primeur te pakken heeft: ze lanceren later dit jaar de eerste ICO op het bitcoin-netwerk. Ze gaan gebruik maken van rootstock (RSK). Dat is een zogeheten Turing-complete sidechain voor bitcoin met ondersteuning voor smart contracts. Zou dit een game changer voor de crypto-economie zijn?

De president van de World Bank onderstreept nog eens de potentie van blockchaintechnologie. Hij vertelt zijn publiek over de obligatie die ze ermee uitgegeven hebben. Jim Yong Kim: "It reduced paperwork and it reduced our cost. That could be extremely helpful in the future."

De CEO van United Capital ($23.3 miljard in beheer) verwacht dat binnen 10 jaar blockchaintechnologie wordt gebruikt voor alle transacties die wereldwijd plaatsvinden. Volgens Joe Duran verlaagt het de kosten van transacties en geeft het overheden betere tools om transacties te traceren. Duran twijfelt er niet aan: "Digital currency is the future of money — there is no doubt about it".

Observer rapporteert over ontwikkelingen in de kunst-industrie. De Blockchain Art Collective gaat zich focussen op standaardisatie van de verkoop van kunst. Het doel is om de verkoop van gestolen kunst of namaak te verminderen. De blockchain moet onder andere het gebruik van authenticiteitscertificaten faciliteren.

Inmiddels heeft het fenomeen dat talent Wall Street inruilt voor de cryptowereld een naam gekregen: brain drain. De meest recente overstap is van Gary Cohn, voormalig COO van Goldman Sachs en economisch adviseur van Trump. Hij gaat bij blockchain startup Spring Labs aan de slag.

In San Diego is een nieuw academisch centrum opgericht. Het heet BlockLAB en biedt ruimte aan 20 mensen die zich bezig kunnen houden met technische, juridische en zakelijke vraagstukken rondom blockchaintechnologie. Het centrum is mede mogelijk gemaakt door IBM, Dell, en Intel.

Engelse telecomregulator Ofcom gaat blockchaintechnologie gebruiken om het beheer van telefoonnummers te verbeteren. De financiering van het project komt van de Engelse overheid. Ze hebben een beurs van $915.000 uitgereikt aan Ofcom.

Mastercard heeft weer eens een patent gewonnen. Daaruit blijkt dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een (permissioned) blockchain waarop meerdere soorten transacties opgeslagen kunnen worden. Zo zou één blockchain gebruikt kunnen worden voor meerdere valuta.

Forbes gaat ook met blockchaintechnologie experimenteren. Ze slaan de handen ineen met Civil, een blockchainnetwerk dat gericht is op de journalistiek. Een duidelijk signaal voor de rest van de industrie. Het doel van Civil is om via een nieuwe digitale economie journalisten weer in de gelegenheid te stellen zich te richten op de inhoud en de lezers.

En - toevallig of niet - op Forbes kwamen we ook een artikel tegen over de blockchain-scene in Nederland. We worden neergezet als leider op het gebied van blockchain-innovatie: "The Netherlands has emerged as such a leader. In fact, it launched government-supported blockchain pilot projects, and pushes for new prototypes, project implementation, and international partnerships. Partners so far include the World Bank, the United Nations, and the EU Forum." Leuk artikel om even te lezen!

Van een klein land naar één van de grootste. De centrale bank van China is naarstig op zoek naar nieuwe medewerkers die de kunst van cryptografie verstaan. Naar verluid is de bank bezig met de ontwikkeling van een eigen digitale munt, omdat het goedkoper is om te beheren en eenvoudiger om te traceren.

Regionaal

Ierland doet een poging zich te laten gelden als blockchain-land. Ze gaan als gastland optreden voor een blockchain-conferentie die georganiseerd wordt door de International Standards Organization (ISO). Volgens de Irish Times werkt een comité van ISO aan technische standaarden voor blockchains.

In China is de eerste officiële "blockchain pilot zone" tot stand gekomen. Het is een samenwerking tussen de Chinese overheid, de Hainan Resort Software Community, en het Blockchain Research Center van de universiteit van Oxford. Het doel is het aantrekken van nieuw talent en het testen van commerciële toepassingen van de technologie.

In Zwitserland is de eerste officiële crypto asset management licentie uitgegeven door de FINMA. Het bedrijf Crypto Finance mag nu diensten aanbieden aan grote beleggers en een breed scala van bitcoin-gerelateerde producten leveren. Een kleine doorbraak voor de Zwitserse markt!

De regio Rojava in Noord-Syrië kijkt naar cryptovaluta als een manier om economische sancties te omzeilen. Na 6 jaar oorlog is er een periode van (fragiele) vrede aangebroken, maar gaan de 4 miljoen inwoners van Rojava nog wel gebukt onder maatregelen die genomen zijn door Turkije, Iran, Syrië, en Irak. Financiële onafhankelijkheid is belangrijk, en het bestuur van de regio hoopt dat cryptovaluta daarin een rol kunnen spelen.

De minister-president van India geeft uitzicht op een blockchain-vriendelijk India. Hij maakte een statement bij de lancering van de World Economic Forum's Centre for the Fourth Industrial Revolution: "the government is working on a national strategy for blockchain technology and will also announce a drone policy."

Op de stoep van de Fed in New York is een grote opblaasbare bitcoin-rat neergezet. Op de rat staan wiskundige vergelijkingen, code, en andere referenties naar bitcoin. De rat is het werk van voormalig hedgefonds-manager Nelson Saiers. Het moet bankiers eraan herinneren dat met bitcoin de macht naar het volk verschuift. Saiers: "Warren Buffett called bitcoin 'rat poison squared' but if the Fed's a rat, then maybe rat poison is a good thing."

De overheid van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) is van plan om ICO's vanaf volgend jaar toe te staan als manier voor bedrijven om geld op te halen. Obaid Saif al-Zaabi, hoofd van de financiële waakhond van de VAE: "The board of the Emirates Securities & Commodities Authority has approved considering ICOs as securities. As per our plan we should have regulations on the ground in the first half of 2019."

In Australië is de National Disability Insurance Scheme het volgende doelwit voor blockchaintechnologie. Data61 (onderdeel van de overheid) onderzoekt samen met de Commonwealth Bank of Australia het gebruik van smart money. Dat geld zou moeten weten waar het aan besteed mag worden, wie het mag gebruiken, en wanneer het mag worden uitgegeven.

Status quo

De overheid van Zuid-Korea neemt eind oktober een beslissing over het lot van ICO's in het land. Er wordt dan een uitspraak gedaan over de rechtsgeldigheid van deze manier van geld ophalen. Begin november wordt de beslissing publiek gemaakt.

Er ligt binnen het Europees Parlement een hele constructieve motie op tafel rondom blockchaintechnologie. In feite is het een oproep om de ontwikkelingen op dit gebied te omarmen en om met duidelijke en faciliterende regelgeving te komen. Het debat erover is online te volgen, waaronder een aantal hele prettige reacties van Nederlandse leden van het EP. Waarom het bestaan van deze motie zo onder de radar is gebleven is onduidelijk.

De Europese waakhond voor securities (de ESMA) heeft laten weten dat het alle ICO's onder de loep heeft gelegd om te bepalen of ze onder de bestaande regels voor securities zouden vallen. Ze handelen naar eigen zeggen naar Amerikaans voorbeeld. Later dit jaar verwacht de ESMA te kunnen rapporteren over wat ze hebben ontdekt.

Het IMF heeft er nog eens een waarschuwing uitgegooid. Het internationale financiële systeem staat onder druk. En daar zou een nieuwe bull market weleens aan bij kunnen dragen: "Continued rapid growth of crypto assets could create new vulnerabilities in the international financial system." Kom maar door!

Crypto startups staan op dun ijs bij de SEC, vertelt Decrypt Media in een lezenswaardige longread. Volgens het artikel ontdekken veel startups dat ze met hun ICO de regelgeving rondom securities overtreden hebben. Niet in de laatste plaats omdat ze een boete opgelegd krijgen van de SEC en hun werkzaamheden moeten staken. Volgens een advocaat van één van de startups wacht iedereen met ingehouden adem op nieuwe regelgeving.

Nu we het toch over de gevolgen van wet- en regelgeving hebben: de securities waakhond in North dakota heeft een cease and desist uitgeschreven tegen 3 ICO's. Uiteraard met als argument om investeerders te beschermen. En de regulator in Zuid-Korea heeft via voorzitter Choi Jong-koo nog eens laten weten niet zoveel te voelen voor digitale valuta en ICO's.

Van terughoudend en conservatief naar meedenkend en progressief: de CFTC. Deze week kwam de voorzitter ervan langs bij Fox Business. Hij noemt een aantal problemen met de cryptomarkt, zoals een gebrek aan transparantie en veiligheid, en ziet daar een rol voor institutionele beleggers weggelegd: "But you know, like all things, it takes time to mature, and with the movement of more institutional investors into the space, I think we'll see that [maturation]."

Volgens het Engelse advocatenkantoor RPC kan het nog 2 jaar duren voordat er regelgeving voor cryptovaluta wordt geïntroduceerd in Engeland. Ze baseren zich op de geschiedenis en geven aan dat zelfs kleine veranderingen op het huidige regime soms jaren nodig hebben om verwerkt te worden.

Veiligheid

Er is de afgelopen 9 maanden ongeveer 1 miljard dollar aan cryptogeld gestolen volgens CipherTrace (PDF). Het merendeel daarvan is afkomstig van de Japanse exchange Coincheck. Daar werd 530 miljoen dollar gestolen. Elk nadeel heeft zijn voordeel: een mooi moment voor conventionele media om crypto weer eens te noemen.

Deze week werd ook de integriteit van bitcoin nog aan de kaak gesteld. En dat in combinatie met China als boosdoener in de hoofdrol. Twee mooie ingrediënten die kijkcijfers garanderen. Het gaat erom dat een klein aantal mining pools voor ~80% van de hashing power zorgen. Dat is een probleem, omdat het tornt aan het decentrale karakter van de munt. Het is overigens wel oud nieuws. Er wordt al maanden (zo niet jaren) gewerkt aan een oplossing. Het voorstel om bitcoin aan te passen ligt ook al klaar. Dat neemt het probleem natuurlijk niet weg, maar door het gebrek aan nuance in de berichtgeving is het een mooi staaltje FUD!

Securities

Toch ook maar even een hoofdstuk(je) wijden aan security tokens. Security tokens vallen onder de effecten en representeren een speciaal aandeel in een bedrijf. Je ontvangt geen stemrecht, maar doorgaans ontvang je als houder wel een dividenduitkering. Het is volgens velen de next big thing.

De eerste STO (security token offering) op Indiegogo heeft $18 miljoen opgeleverd. Een deel van het resort St. Regis Aspen is nu in handen van mensen die de tokens hebben gekocht.

Comistar Estonia heeft een platform gelanceerd voor de verkoop van securities. Ze werken nu aan hun eerste pilotprojecten. Het platform faciliteert STO's die voldoen aan het juridisch kader dat geldt binnen de EU.

FinTech-bedrijf Securrency heeft twee nieuwe standaarden gepubliceerd. Het zijn beide Compliance Aware Token standards - CAT-20 en CAT-721. De claim is dat ze de eerste zijn die met een blockchain-agnostisch security token protocol zijn gekomen.

En verder...

Whales zorgen voor stabiliteit

In augustus kwamen er allerlei geruchten op gang over een zogeheten bitcoin whale. Hij zou eigenhandig 50.000 BTC verkocht hebben en daarmee de koers van bitcoin 15% laten dalen. Geruchten die bijdragen aan de verhaallijn dat de bitcoinmarkt beheerst wordt door enkele grote spelers.

Chainalysis heeft onderzoek gedaan naar de 32 grootste bitcoin wallets en geeft aan dat deze angst weleens ongegrond kan zijn. Uit de data blijkt dat het een diverse groep is, en dat slechts een derde ervan actief handelt. En ondanks dat deze whales gigantische transacties zouden kunnen doen, blijkt dat ze juist tegen de trend in handelen, en kopen als de prijs daalt. Met andere woorden: ze zorgen voor stabiliteit.

In de woorden van Chainalysis: "This indicates that trading whales were, in aggregate, buying on declines and, consequently, were a stabilizing, rather than destabilizing factor in the market, as shown in the chart below."

Dr. Doom versus Captain Coin

Afgelopen donderdag verschenen er twee sprekers voor het Amerikaanse senaat. Zij mochten wat vertellen en vragen beantwoorden over cryptovaluta en blockchaintechnologie. Econoom Nouriel Roubini - fervent tegenstander. En Peter van Valkenburgh - CEO van Coin Center en goed ingelezen voorstander. Zowel van Nouriel als van Peter zijn de speeches op papier gezet. Het hele optreden is hier terug te zien.

Wat opviel was dat Nouriel vooral heel hard en ongenuanceerd wilde roepen dat crypto stom is. Natuurlijk hebben wij een lichte voorkeur voor het verhaal van Peter, maar Nouriel maakte inhoudelijk geen sterke indruk. Sterker nog: er schemerde onwetendheid in door.

Zo stelt Nouriel dat transactiekosten $55 dollar zijn. Of dat crypto niet kan schalen. Dat 51%-aanvallen eenvoudig zijn en vaak plaatsvinden. Statements die ofwel simpelweg niet kloppen, ofwel geponeerd worden zonder onderbouwing. Lastig om daar het gesprek mee aan te gaan.

De senatoren stelden vragen waaruit bleek dat de meesten nog zoekende zijn naar de betekenis en werking van cryptovaluta. Een enkeling is geïnteresseerd en ziet mogelijke voordelen. Een enkeling is sceptisch of heeft er gewoon niets mee. De meesten zitten er tussenin.

Hoe dan ook, er was geen vijandigheid jegens crypto zichtbaar. Maar ook geen betrokkenheid. Het lijkt er daarom op dat het nog wel even duurt voordat er crypto-specifieke regelgeving tot stand komt in Amerika.

"De crypto-revolutie is groter dan de opkomst van internet"

Dat stelt Iqbal Gandham, directeur van eToro. Voor buitenstaanders is het maar een raar wereldje. Dagelijks komen er nieuwe munten bij. Ze zijn er met bizarre namen, zoals Dogecoin, en Coinye. Mensen in crypto lijken een obsessie te hebben voor lambo's en andere memes. En in de conventionele media lees je voornamelijk over gestolen geld en opgeblazen bubbels.

Tegelijkertijd forceert de opkomst van crypto centrale banken uit hun comfortzone te stappen. Grote beleggers zien een nieuwe asset class ontstaan die onafhankelijk beweegt van de rest. En er zijn weinig grote bedrijven die niet met blockchaintechnologie experimenteren.

Wat er van buitenaf raar uitziet, is volgens Gandham niets minder dan een technische revolutie: "This is exactly the same as the start of the internet, it's just a whole lot bigger. But a lot of people just aren't seeing it."

Longreads

Nog wat tijd over? Hier zijn een aantal zeer lezenswaardige artikelen.

  1. "The Myth of The Infrastructure Phase". Een veelgehoorde verhaallijn is dat we op het moment in de zogeheten "infrastructuur-fase" zitten. We bouwen aan goede chains, betere clients, wallets, browsers. We hebben eerst tools nodig, en dan komen de apps. Maar is dat wel zo?
  2. "Defining the Security Token Stack". De CTO van Harbor probeert orde te scheppen in de infrastructuur van security tokens. Uiteraard met bias richting hun eigen platform, maar het geeft wel goed weer hoe modulair de blockchainwereld is.
  3. "TCRs Are Not Work Tokens". Dit artikel gaat over zogeheten work tokens. Over TCR's, TIL's, Augur, en Messari. Zeker lezen als je zin hebt om wat nieuws te leren over tokenmodellen.
  4. "Bitcoin Market-Value-to-Realized-Value (MVRV) Ratio". Een artikel over de marktwaarde van bitcoin gebaseerd op Nic Carter's realized cap. Is daaruit iets af te leiden over de prijsbeweging van bitcoin?
  5. "Improving Bitcoin Reliability through Child Pays for Parent". Coinbase legt uit hoe ze vastgelopen transacties kunnen redden en op die manier de betrouwbaarheid van bitcoin verbeterd hebben.

Ten slotte

Is de cryptokrant waardevol voor je? Het mooie van een digitale krant is dat je 'm na het lezen gewoon aan een ander kan doorsturen. Retweet bijvoorbeeld deze tweet, of vertel een ander erover. En als je vindt dat er iets beter kan, schroom dan niet het te laten weten. Dank voor je support!

Om gedurende de week op de hoogte te blijven, kan je ons het beste volgen op Twitter. Live meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.