Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 29 oktober t/m 4 november

Peter Slagter
Peter Slagter

Gefeliciteerd! Deze week vierden we bitcoin’s tiende verjaardag. Ook in de Nederlandse pers werd erover gesproken. Het verjaardagsfeestje had weinig effect op de koers, maar de verjaardag werd wel in het groen afgesloten. We kijken terug op week 44 van 2018.

Bitcoin 10 jaar

Het is 10 jaar geleden dat de bitcoin-whitepaper uit kwam. Heb je die nog nooit gelezen? Een mooie manier om BTC's verjaardag te vieren is dat eens te doen. Hier vind je de whitepaper met handige opmerkingen in de kantlijn die de inhoud ervan verduidelijken. Aanrader!

In de afgelopen 10 jaar is er veel gebeurd. Zomaar wat cijfers:

 • De markt telt meer dan 3000 cryptovaluta.
 • Er zijn meer dan 200 exchanges.
 • Er zijn 600 cryptofondsen met meer dan 7 miljard dollar in beheer.
 • Meer dan 30 miljoen bitcoin wallets zijn er in gebruik.
 • De prijsvoorspellingen variëren van 0 tot 1.000.000 dollar.

Maar het effect van bitcoin is veel groter. Het zorgde voor de opkomst van de blockchain-markt. Voor opschudding bij centrale banken. Dat financiële instellingen positie moeten kiezen. En dat wetgevers nieuwe uitdagingen hebben.

We kijken uit naar komende jaren!

$BTC-weekupdate

We komen steeds dichter bij de punt van een maandenlange descending triangle of falling wedge, afhankelijk van hoe je de lijnen tekent. Met andere woorden: bitcoin gaat een keuze maken - omhoog of omlaag? We schrijven erover in de $BTC-weekupdate.

Massa-adoptie

Bedrijfsleven

Leuk experiment van ontwikkelaar Pierre Rochard met in potentie een grote groep gebruikers. Hij heeft een Excel-plugin gemaakt waarmee je direct vanuit een spreadsheet bitcoin-betalingen kunt ontvangen en versturen. Vanaf eind oktober voor 't publiek beschikbaar.

Hou je broek vast, anders zakt hij af. Mastercard heeft patent aangevraagd op een systeem voor fractioneel bankieren met cryptovaluta. Daar bovenop stelt Mastercard dat het een goed idee is dat zij de private keys van mensen bewaren. Wel zo veilig. Toch?

De SP Group (Singapore) lanceert (PDF) naar eigen zeggen 's werelds eerste blockchainplatform voor de handel in certificaten voor groene energie. De eerste twee klanten zijn binnen: City Developments Limited en DBS Bank.

Een maand of 10 geleden startten Maersk en IBM met het blockchain-product dat nu (door IBM) TradeLens wordt genoemd. Ze hebben een probleem: er is pas één vervoerder op aangesloten. Zonder vervoerders, geen netwerk. En zonder netwerk, geen product.

JP Morgan heeft een enterprise-versie van Ethereum gebouwd: Quorum. Het wordt nu gebruikt om goudstaven op te knippen in tokens. De hele life cycle van de goudstaaf is via het platform te volgen. In 2017 noemde de CEO van de bank blockchain "a fraud". Daar kwam hij later op terug: "blockchain is real".

Het onderzoeksinstituut van Capgemini heeft een nieuw rapport (PDF) online gezet: "Does blockchain hold the key to a new age of supply chain transparency and trust?" Het staat bomvol interessante feiten die op een mooie manier gepresenteerd zijn. Lezenswaardig, zeker als je het leuk vindt om te lezen hoe organisaties van hype naar realiteit verschuiven.

Het World Wide Web Consortium (W3C) werkt aan standaarden voor webbetalingen. Die worden samen met grote browsermakers opgesteld, zoals Chrome en Firefox - namen die iedereen kent. Ook betalingen met bitcoin's lightning network worden erin opgenomen. Mooi!

De 2 grootste diamantbedrijven testen samen een blockchainplatform voor het bijhouden edelsteengegevens. De Beers is de organisator van het pilotprogramma, en Alrosa heeft zich erbij aangesloten. Doel: vertrouwen geven dat geregistreerde diamanten conflictvrij zijn.

Microsofts blockchainplatform dat draait op Azure wordt geïntegreerd in Nasdaq's Financial Framework (NFF). In een persbericht legt Microsoft uit dat het zo makkelijker wordt voor Nasdaq om meerdere blockchains te ondersteunen.

"Big Four" accountant EY heeft een tool aangekondigd die anonieme transacties mogelijk maakt op het Ethereum-netwerk. Hun prototype zou 's werelds eerste zero-knowledge proof implementatie zijn op Ethereum.

Coinsource, een bedrijf in bitcoin-geldautomaten, heeft als eerste in deze niche een BitLicense ontvangen. Ze zijn pas het twaalfde bedrijf in New York die de licentie hebben gekregen. Ze hopen zo verder te kunnen met hun missie om bitcoin toegankelijk te maken.

Tether vertelt de buitenwereld met welke bank ze nu zaken doen: Deltec (Bahama's). Bij de aankondiging zit een brief van Deltec, waarin ze het banksaldo onthullen. Volgens Tether bewijs dat voor iedere $USDT een dollar op de bankrekening staat.

Een onderzoeksteam van Morgan Stanley heeft de cryptomarkt beschouwd, en komt tot de conclusie (PDF) dat de tijd aanbreekt waarin bitcoin de titel "institutional asset class" gaat testen. Jij en ik wisten dat natuurlijk al, maar het is goed om het ook eens van een ander te horen.

Grayscale Investments (beleggingskantoor in New York) heeft dit jaar al $330 miljoen aan crypto-investeringen zien binnenkomen van institutionele investeerders. De directeur over de prijsdaling: "Investors are taking the pullback as an opportunity to increase their exposure."

Regionaal

Een school in Frankrijk accepteert nu bitcoin voor de betaling van op blockchaintechnologie gerichte opleidingen. Deze betaalmethode is onder andere gericht op betaalgemak voor buitenlandse studenten. Naar verluid hebben 5 studenten al van de optie gebruik gemaakt.

Bedrijven in Engeland waarschuwen leden van het parlement voor pogingen om met botte bijl de cryptomarkt te beteugelen. Het plan dat er nu ligt is volgens hen te simplistisch: "It is a very blunt instrument approach [...]. My concern is the law of unintended consequences."

In Zweden wordt al even onderzoek gedaan naar het bestaansrecht van een eigen digitale munt, de e-krona. Ze hebben deze week een update over hun vorderingen gepubliceerd. Lang verhaal kort gemaakt: het advies is om te starten met een pilotprogramma.

Afgelopen jaar december kondigde de overheid van Venezuela z'n nieuwe (digitale) valuta aan: de Petro. Deze week is de munt te koop gekomen voor het publiek. Nu de vraag: gaat het wat doen tegen de hyperinflatie waar Venezuela mee worstelt?

Exchanges

De Belgische investeerder NXMH heeft crypto exchange Bitstamp gekocht. De CEO van Bitstamp blijft daar gewoon in dienst en verwacht dat er op korte termijn weinig verandert. De verkoop was niet gepland, en de plannen van de investeerder liggen in lijn met die van Bitstamp zelf.

Coinbase heeft nog eens 300 miljoen dollar opgehaald. Het nieuwe geld gaan ze gebruiken voor uitbreiding naar nieuwe regio's, het uitbreiden van het aanbod op de exchange, aantrekken van nieuwe klanten, en de ontwikkeling van utility applications.

De Nasdaq gaat de cryptomarkt helpen om marktmanipulatie te stoppen. Het bedrijf heeft jarenlange ervaring met het beheer van een grote exchange, en kan de technologie delen met de cryptowereld. Daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Binance is nog maar net gestart in Uganda. In de eerste week hebben 40.000 gebruikers zich aangemeld. Blijkbaar is er onder Ugandezen interesse in de handel van digitale valuta. In eerste instantie zijn alleen bitcoin en ether verhandelbaar.

Status quo

In Zuid-Korea heeft de ICO-community er een opmerkelijke voorstander bij. Min Byung-doo is lid van de regering én voorzitter van de National Policy Committee (NPC). De NPC wordt beschouwd als de eerste horde die genomen moet worden om ICO's wettig te maken.

Ook in Taiwan is er binnen de overheid iemand die zich hard maakt voor de blockchain-economie. Jason Hsu heeft een juridisch framework voorgesteld waarin onder andere crypto startups, ICO's en securities worden beschreven. Voor eind juni 2019 moet er nieuwe wetgeving liggen.

Professor en econoom Tyler Cowen stelt dat regulatie rondom cryptovaluta concreter gemaakt moet worden. Enerzijds om meer investeerders de markt in te krijgen, anderzijds om verkopers zover te krijgen het als betaalmiddel op te nemen. Mooi geluid vanuit een conservatieve hoek!

De overheid van Oekraïne heeft mooie plannen voor cryptovaluta. De intentie is om ze te legaliseren en met uitgebreide regelgeving te komen voor de fintech-sector. Het hele proces kan 3 jaar duren, maar het is de bedoeling dat digitale assets legitiem onderdeel worden van Oekraïne's economie.

In China liggen er conceptrichtlijnen met betrekking tot blockchaintechnologie. Tot 2 november kan er op gereageerd worden. De reacties erop zijn gemengd. Tegenstanders zijn bang dat dat de overheid hiermee teveel drempels opwerpt voor startups.

In Zuid-Korea heeft de minister van Financiën aangegeven dat niets in de weg staat voor banken om diensten te leveren aan cryptocurrency exchanges. Uiteraard moeten exchanges wel aan geldende KYC- en AML-voorwaarden voldoen.

De SEC heeft gerapporteerd over het fiscale jaar 2018 en vertelt daarin ook over hun werk in de cryptomarkt: "In the past year, the Division has opened dozens of investigations involving ICOs and digital assets, many of which were ongoing at the close of FY 2018."

Veiligheid

Ga er niet vanuit dat je veiligheid gegarandeerd is omdat je van cryptovaluta gebruik maakt. Er zijn heel wat punten waar het mis kan gaan. Denk aan wallets, exchanges, en browsers. Het blockchainnetwerk zelf, of je vertrouwen in mensen waar misbruik van gemaakt wordt. Cryptovaluta zijn nieuw en daar hoort een verhoogd risico bij. Weet daarom wat je doet!

Om het dan maar gelijk concreet te maken: een kleine Canadese exchange is ervandoor gegaan met het geld van z'n gebruikers. MapleChange heeft z'n website, Twitter-account, en andere vormen van online presence verwijderd. Let goed op waar je je geld bewaart!

Gebruik je een Mac en heb je de app CoinTicker geïnstalleerd? Dan zou het kunnen dat er iemand met je meekijkt. Volgens Malwarebytes installeert de app malware met als doel om data te stelen en toetsaanslagen te loggen. Malwarebytes kan het voor je opruimen.

Securities

De Deutsche Börse en de centrale bank van Duitsland hebben samen blockchaintechnologie getest voor de afwikkeling van securities. De uitkomst: "Blockchain technology is a suitable basis in the field of settlement and other financial infrastructures."

De eerste STO's die gebruik maken van het Smartlands platform moeten binnenkort gaan starten. Ze hebben daarom vijf projecten online gezet om in te zien en om op te stemmen. Even kijken als je STO's interessant vindt.

De Zuid-Koreaanse exchange Bithumb gaat samenwerken met seriesOne, een Amerikaans FinTech-bedrijf. Ze gaan een nieuwe exchange bouwen voor security tokens. De exchange moet de Amerikaanse markt gaan bedienen.

Gefeliciteerd!

Gisteren konden we onze eerste giveaway uitreiken. De gelukkige: @nstri54. We konden hem verblijden met 2500 $GO:

Heb je meegedaan, maar niet gewonnen? Niet getreurd: we zijn van plan (veel) vaker een giveaway te organiseren. De volgende maken we binnenkort bekend, en heeft drie prijzen, in plaats van één.

Je kunt ons helpen door ons te volgen op Twitter, en mensen over LekkerCryptisch te vertellen. Hoe groter het bereik, hoe frequenter en mooier we de giveaways kunnen maken. Eventuele lopende acties kan je hier bekijken.

Longreads

Nog wat tijd over? Hier zijn een aantal zeer lezenswaardige artikelen.

 1. "Introducing Continuous Organizations". Continuous Organization staat voor een nieuw model dat ontworpen is om organisaties robuuster te maken. Onder andere door het gebruik van smart contracts. Interessant om pioniers op dit vlak te volgen!
 2. "Bitcoin: Utopia vs Reality". Een heel pragmatisch stuk over het utopische vergezicht dat weleens aan bitcoin gekoppeld wordt. Dat zou nog wel even kunnen duren volgens de schrijver.
 3. "Privacy in Cryptocurrencies: An Overview". Wat betekent privacy eigenlijk? En wat betekent het voor een cryptomunt? Een prettig geschreven overzicht over deze uithoek van het ecosysteem.
 4. "On the User Base of Decentralized Exchanges". Een analyse van de handelaars die actief zijn op de op Ethereum-gebaseerde decentrale exchanges.
 5. "Defending Decentralization, Like a Twice in a Millennium Chance". Een mooi overzicht van belangrijke takeaways van de Web3 summit in Berlijn.
 6. "Cryptoeconomics - 2.1 - Networks and Synchrony". OK, geen longread, maar een shortwatch. Een professor dit vertelt over het verschil tussen synchrone, deels synchrone en asynchrone netwerken. Klinkt lastig, maar hij legt het eenvoudig uit!e

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.