Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 5 t/m 11 november

Peter Slagter
Peter Slagter

We hebben een bewogen cryptoweek achter de rug. Dan hebben we het niet over de koers, maar over nieuws en marktontwikkelingen. Denk aan de SEC vs. Coburn, of de exit-scam van Pure Bit. Of BitMEX die met z'n eigen VC-afdeling komt, en de lancering van Binance Research. We kijken terug op week 45 van 2018.

$BTC-weekupdate

In bitcoin-weekupdate kijken we terug en vooruit op de koers van de moeder aller munten. November begint met lage volatiliteit en laag volume. Naarmate we dichter bij de punt van de "bekende driehoek" komen, wachten meer mensen af. Hoe zal komende week eruit zien? Je leest meer in de weekupdate.

Massa-adoptie

Afgelopen week bleek uit data van Google dat de term blockchain populairder is geworden dan de term cryptocurrency. 't Is niet de flippening waar iedereen over sprak, maar toch interessant. Het zet ons weer even stil bij het feit dat adoptie van cryptovaltua en adoptie van blockchaintechnologie los staan van elkaar. Overigens is de term "bitcoin" nog steeds met ruime voorsprong het populairst.

Bedrijfsleven

Het aantal mobiele apps dat gebruik maakt van $KIN groeit gestaag. Op dit moment staan er 10 in de app store, en naar verwachting komen er de komende weken 30 bij. $KIN is in de loop van 2017 op de markt gebracht door berichtenbedrijf Kik.

E-commerce gigant JD gaat samenwerken met producenten van zeekomkommers. Samen gaan ze cruciale informatie over de productie ervan opslaan op hun "food tracking blockchain". Het doel: veilig voedsel. De zeekomkommer is een prijzige delicatesse in China.

De China Merchants Bank heeft de eerste zogeheten blockchain e-invoice afgewikkeld. De factuur regelt zelf alle betalingsprocessen en legt het resultaat ervan vast op een blockchain. De technologie is geleverd door Tencent en wordt onder andere gebruikt in games, de gezondheidszorg, en supply chains.

Wallet provider Blockchain komt met naar eigen zeggen de grootste crypto giveaway in de geschiedenis. Ze geven $125 miljoen Stellar Lumens ($XLM) weg. Het gaat om bijna een half miljard tokens die worden verstuurd naar aangemelde Blockchain-gebruikers.

De Zwitserse beurs Lykke en het Nederlandse beursplatform Nxchange gaan samenwerken: ze bouwen naar eigen zeggen "de beurs van de toekomst". De nadruk ligt op het tokenizen van effecten, blockchain-technologie, wallet structuren en smart contracts. Mooi!

Seagate gaat IBM's blockchain gebruiken om de authenticiteit van harde schijven te waarborgen. Het systeem moet de omloop van namaakschijven aanpakken en helpen bij het geven van ondersteuning op de hardware.

Salesforce heeft een patent gewonnen dat beschrijft hoe blockchaintechnologie ingezet kan worden om spam te bestrijden. Het systeem zou kunnen detecteren of er gerommeld is met e-mail, en zou dat bovendien efficiënter kunnen dan huidige systemen.

Regionaal

Een stad in Paraguay is in korte tijd een hotspot geworden voor bitcoin miners. De waterkrachtcentrale daar levert een overschot aan elektriciteit en dat drukt de prijs ervan. Voor de (lokale) economie van het Zuid-Amerikaanse land een welkome boost.

Het is tijd voor "online voting" in Amerika, aldus Alex Tapscott. Tapscott stelt dat blockchaintechnologie de deur ervoor opent. Het zou de betrokkenheid bij verkiezingen verhogen, en helpen om het vertrouwen in de democratie te herstellen.

In Japan kan je binnenkort met crypto betalen voor een rit in een limousine tussen Tokio en belangrijke luchthavens. In november wordt de nieuwe betaalmethode getest. 't Is de vraag of er een groot publiek voor is, maar het is weer een stap in de richting van adoptie.

Meer dan een kwart van de jonge generatie Duitsers heeft interesse in het investeren in cryptovaluta, aldus een enquête onder 1.000 inwoners. Als factoren waarom ouderen wegblijven van cryptovaluta worden volatiliteit, gebrek aan regelgeving, en gebrek aan tastbaarheid genoemd.

Twee leraren in China vonden het een goed idee om elektriciteit van school te gebruiken om ether te minen. In eerste instantie werd gedacht aan overmatig gebruik van airco's. Totdat er 9 miners gevonden werden op een slaapzaal. Oeps!

Veel Nederlandse blockchainprojecten zitten nog in de testfase, aldus de Volkskrant. De 2 grootste struikelblokken: hype (onnodig gebruik van blockchaintech) en privacy. Daarover vergeet de Volkskrant wel te vermelden dat er op dit gebied grote stappen gezet worden.

Eén op de vijf Britten denkt dat bitcoin in de toekomst net zo gewoon wordt als cash nu is. Dat staat in een onderzoeksrapport van YouGov. Ander feitje: bijna alle Britten hebben van bitcoin gehoord, maar snappen het nog niet. Werk aan de winkel!

Ondanks dat China cryptovaluta praktisch verbant, houdt het de cryptomarkt goed in de gaten. In de meest recente blockchain rankings komt bitcoin binnen op plek… 19. Qua technologie en toepasbaarheid kan het volgens de CCID nog een stuk beter.

In Maleisië vormen nepdiploma's een groot probleem. De overheid gaat het gevecht ermee aan en komt met een blockchainplatform waar de diploma's op opgeslagen worden. Zes universiteiten nemen deel aan het nieuwe systeem.

Exchanges

Bitstamp krijgt een nieuwe matching engine, de kern van de exchange die vraag een aanbod met elkaar verbindt. Het is ontwikkeld door Cinnober, en moet de snelheid van de exchange drastisch verhogen. Goede voorbereiding op de volgende bull market!

De volatiliteit van bitcoin futures is op het laagste punt ooit, volgens een analist van Cboe Global Markets. In oktober lag de volatiliteit van XBT-futures op 6,6%, flink lager dan het gemiddelde van 15,65% sinds de introductie ervan.

Crypto exchange Poloniex heeft de trading fees voor de stablecoin USD Coin op 0 gezet. De reden: een boost geven aan het handelsvolume. Poloniex is sinds februari dit jaar eigendom van Circle; hetzelfde bedrijf dat eerder dit jaar met USDC op de proppen kwam.

De in Hong Kong gevestigde exchange BTCC (voorheen BTC China) stopt z'n mining pool. De reden: "business adjustments". Waarschijnlijk leverde het te weinig op. De pool bestond sinds 2014. In juni was het verantwoordelijk voor 1,1% van BTC's hashing power.

Status quo

De overheid van het Verenigd Koninkrijk overweegt een verbod op derivaten die gekoppeld zijn aan cryptovaluta zoals bitcoin. De Financial Conduct Authority ziet vooral de bescherming van consumenten (retail investors) als een probleem.

Voormalig eigenaar Etherdelta, Zachary Coburn, schikt (PDF) met de SEC. Volgens de waakhond heeft hij sectie 5 van de Exchange Act geschonden: onrechtmatige handel in securities. Coburn heeft toegegeven en komt er met een (flinke) boete van af.

De SEC heeft verduidelijking van regelgeving rondom cryptovaluta beloofd. Binnenkort komt de waakhond met regels en voorschriften in "plain english", aldus SEC-directeur William Hinman tijdens de Fintech Week in Washington.

De centrale bank van China heeft z'n oog gericht op airdrops - cryptovaluta die gratis verdeeld worden. De bank ziet airdrops als verhulde ICO's en ziet ook gratis munten blijkbaar als risico voor gebruikers van cryptovaluta.

Van gereguleerde naar toezichthouder. Christopher Giancarlo, voorzitter van de CFTC, sprak over het gebruik van distributed ledger technology om juridische procedures mee te automatiseren. Toezicht houden op financiële markten zou er makkelijker en goedkoper van worden.

De totale hoeveelheid in beslag genomen bitcoin is ongeveer 450.000, ongeveer 2,6% van de totale hoeveelheid in circulatie. 85,6% daarvan komt van twee zaken, Silk Road en SELEC. Het meeste is verkocht (en mogelijk weer in circulatie gebracht) via veilingen.

Veiligheid

Het was deze week weer raak. Elon Musk zou 10.000 BTC weggeven aan iedereen die tussen de 0,1 en 2 BTC overmaakt naar een bepaald adres. Niet dus. Het bleek een geverifieerd nepaccount te zijn die zich voordeed als Musk. Nooit. Aan. Meedoen! Op het moment van schrijven is al meer dan 180.000 dollar opgehaald. Pijnlijk!

Peter Szilagyi, core developer van Ethereum, trekt aan de bel: Ethereum kan gebruikersdata op complexe en onvoorspelbare manieren naar buiten lekken. Szilagyi vroeg op conferentie Devcon4 aandacht voor dit probleem, als startpunt om aan oplossingen ervoor te werken.

De cybersecurity-tak van het Japanse Nomura Research Institute (NRI) komt met een tool die blockchains veiliger moet maken. Zo kan het smart contracts scannen op kwetsbaarheden en de eigenaar ervan op de hoogte stellen. NRI gaat samenwerken met ConsenSys om de mogelijkheden te verbreden.

Een cryptoweek is niet compleet zonder een exitscam. Dit keer gaat het om Pure Bit, een exchange in Zuid-Korea. Ze zijn er vandoor gegaan met 30 miljoen dollar aan geld van gebruikers. Het officiële KakaoTalk-account van Pure Bit is hernoemd naar "I'm sorry".

Securities

Een ijsboer uit Litouwen is van plan om 5 tot 8 miljoen euro op te halen met een STO. Het doel is om internationaal te gaan, en een franchise-model op te zetten. Investeerders ontvangen (waarschijnlijk) 2% van de verkoop, en worden via een smart contract betaald.

Harbor gaat samenwerken met BitGo om samen de "tokenization revolution" een handje te helpen. Harbor is een platform voor het ophalen van nieuw kapitaal middels een STO. BitGo levert bewaardiensten: "In the same way you want to keep your money in a bank account and not shoved under your mattress, institutions want to make sure their funds are secured."

Cryptocurrency exchange LXDX start een eigen STO. LXDX is relatief nieuws en kwam in het nieuws omdat het is opgericht door een ex-SpaceX medewerker, Joshua Greenwald. In totaal moeten 10% van de aandelen verkocht worden via de STO.

Wil je meer weten over het onderwerp tokenization? Of over security tokens? Hier vind je een beginnershandleiding van The Tokenist. Even doorbijten, maar daarna weet je meer dan de rest.

Longreads

Nog wat tijd over? Hier zijn een aantal zeer lezenswaardige artikelen.

  1. "Crypto borrowing and staking networks". Een artikel van het Coinfund-team. Ze hebben het over staking, en het uitlenen van cryptogeld. Volgens hen een nieuwe wereld die mogelijk is door het bestaan van tokens. Interessant!
  2. "On Cryptocurrency Communities". Nick Tomaino schrijft over crypto communities en stelt dat ze essentieel zijn voor het succes van een project.
  3. "Productive Capital in Cryptonetworks". Chris Burniske schrijft over het verschil tussen productive capital vs. investment capital. Volgens hem heeft de nadruk nog te veel gelegen op het laatste.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.