Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 12 t/m 18 november

Peter Slagter
Peter Slagter

Zo, dat was ons het weekje wel. Na maanden van rust kwam bitcoin weer flink in beweging. In korte tijd daalde de koers onder de $5500. Om de markt nog wat onrustiger te maken, besloten twee bitcoin cash kampen elkaar in de haren te vliegen. En als klap op de vuurpijl deelde de SEC ook nog een goede rechtse uit. We blikken terug op week 46 van 2018.

$BTC-update

Na maanden van rust kwam Bitcoin deze week flink in beweging. In één dag daalde de koers ruim $1000 van $6300 naar $5300. Intussen stabiliseert de koers rond de $5500. Wat betekent dit voor onze scenario's? Je leest het in de kersverse weekupdate.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Thailand's oppositiepartij is naar verluid de eerste politieke partij die blockchaintechnologie heeft gebruikt ter ondersteuning van een live te volgen stemronde. Er waren meer dan 120.000 deelnemers bij betrokken.

De bankgroep CIMB en Ripple gaan samenwerken om "snelle en kostenefficiënte internationale betalingen" mogelijk te maken in de regio zuidoost Azië. Het netwerk van Ripple, RippleNet, moet daarin een belangrijke rol gaan spelen.

Een aantal van de grootste namen in de energiesector - waaronder BP, Shell, en Equinox - komen samen om een blockchain-platform te lanceren. Het doel is om de (papieren) administratie te vereenvoudigen en grotendeels te digitaliseren.

Banken lijken eindelijk een probleem te hebben gevonden die opgelost kan worden met blockchain-technologie: grensoverschrijdende betalingen. Een project van JPMorgan Chase begint z'n vruchten af te werpen.

Uit gegevens van CoinATMRadar blijkt dat de 4.000ste bitcoin geldautomaat in aantocht is. Ze zijn nog niet zo gemeengoed als normale PIN-automaten, maar het aantal groeit gestaag. Nummer 4.000 wordt in november verwacht.

Adoptie gaat niet vanzelf. De Bank of Canada heeft een pilot lopen voor het afhandelen van op blockchain gebaseerde securities. Het project loopt vertraging op. Niet vanwege de technologie, maar vanwege wet- en regelgeving.

Uit een nieuwe patent-aanvraag blijkt dat IBM blockchain-technologie als facilitator ziet voor wetenschappelijk onderzoek. Het maakt onder andere mogelijk dat het onderzoekswerk internationaal gevolgd kan worden.

Salesforce heeft een patent gewonnen dat beschrijft hoe blockchaintechnologie ingezet kan worden om spam te bestrijden. Het systeem zou kunnen detecteren of er gerommeld is met e-mail, en zou dat bovendien efficiënter kunnen dan huidige systemen.

In Maleisië vormen nepdiploma's een groot probleem. De overheid gaat het gevecht ermee aan en komt met een blockchainplatform waar de diploma’s op opgeslagen worden. Zes universiteiten nemen deel aan het nieuwe systeem.

Exchanges

Arthur Hayes, CEO van BitMEX, verwerpt beschuldigingen van een anonieme blogger aan het adres van BitMEX. Hayes stelt dat de exchange geen "speciale toegang geeft" en "geen geld verdient aan geliquideerde trades van klanten".

Woensdag bracht Kucoin naar buiten dat het in een nieuwe investeringsronde $20 miljoen heeft opgehaald. Volgens de exchange gaat het geld gebruikt worden om cryptovaluta naar de grote massa te brengen.

Na weken van onzekerheid rondom bankzaken van Bitfinex, claimt de exchange dat het enkel in oktober al 1 miljard dollar aan geldopnames heeft verwerkt. Deze data komt ongeveer een maand na het nieuws dat de exchange een nieuwe bank heeft.

Markt

Afgelopen woensdag kelderde de cryptomarkt over de gehele breedte. Met uitzondering van een bepaalde groep stablecoins. De munten USD-C, TUSD, en DAI zagen hun handelsvolume met 200% toenemen.

Zogeheten high-frequency trading firms (HFT) verdienen geld door in te spelen op de beweeglijkheid van de prijs van een asset. Aangezien bitcoin flink aan volatiliteit heeft ingeboet, moeten deze bedrijven van strategie veranderen.

De CEO van Binance, Changpeng Zhao (CZ), stelt dat de markt het goed doet, ondanks de lange neerwaartse trend. Daarnaast zou het werkelijke volume een stuk hoger liggen dan gerapporteerd wordt.

Experts zijn het er over eens: er ligt een nieuwe crisis op de loer. En dat is volgens Erik Voorhees goed nieuws voor cryptovaluta. Hij ziet een sterk toegenomen vraag naar crypto door een afname van vertrouwen in fiatgeld.

Volgens ConsenSys baas Joseph Lubin heeft blockchain waarschijnlijk meer tijd nodig om te ontwikkelen dan het internet nodig had om tot z'n recht te komen. Volgens Lubin is blockchain-technologie een stuk gecompliceerder.

Status quo & regulatie

Vrijdag werd bekend dat 2 crypto startups, Airfox en Paragon, een deal hebben gesloten met de SEC om onder aanklachten uit te komen. Beide startups gaan zich registreren als security and gaan geld terugstorten naar ICO-investeerders.

Benoît Cœuré, executive board member van de Europese Centrale Bank, zei deze week op een conferentie dat blockchain veelbelovend is. Daarna kwam Cœuré met een opvallend statement: "bitcoin is het kwade nazaat van de financiële crisis". Waarvan akte.

Centrale banken moeten een eigen digitale munt als serieuze optie overwegen, aldus voorzitter Christine Lagarde van het IMF. Ze sprak op een congres in Singapore en noemde bescherming en privacy van consumenten als voordelen.

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft een bitcoin-handelaar achter slot en grendel gezet. Joseph Kim stal van zijn werkgever en klanten van zijn werkgever. Dat komt hem nu duur te staan: naast een gevangenisstraf betaalt hij een boete van $1,1 miljoen.

De centrale bank van de Bahama's heeft een discussiestuk gepubliceerd waarin een nieuw juridisch framework voor cryptovaluta wordt geïntroduceerd. Het gaat op diverse risico's en uitdagingen in, maar het is opvallend progressief.

De totale hoeveelheid in beslag genomen bitcoin is nu ongeveer 453.000, ongeveer 2,6% van de totale hoeveelheid in circulatie. Amerika is hierin grootaandeelhouder. Het meeste is verkocht (en mogelijk weer in circulatie gebracht) via veilingen.

Veiligheid

De politie in Tokio heeft 8 mensen gearresteerd die achter een crypto-piramidespel zouden zitten. In totaal zou er 7,8 miljard yen mee zijn verdiend (rond de 68 miljoen dollar) aan duizenden Japanse gedupeerden.

Een officieel en geverifieerd Twitter-account van Google is de nieuwste in het rijtje van gehackte accounts die gebruikt worden voor een giveaway-scam. Zowel Google als Twitter bevestigen het incident. Goed onthouden, en nooit aan meedoen!

Vorig jaar augustus stuurde een Zweedse man een bombrief naar CryptoPay in Londen. Hij is veroordeeld voor poging tot moord en gaat voor maximaal 7 jaar de cel in.

Het lijkt erop dat de mensen achter Pure Bit, een exchange in Zuid-Korea, er vandoor zijn gegaan met 30 miljoen dollar aan geld van gebruikers. Hopelijk belanden deze exit-scammers achter de tralies.

De "harde vork" van Bitcoin Cash

Harde vork? Wat? Ja, dat dachten wij ook toen we dit artikel zagen langskomen. Daarin staat: "De op drie na grootste cryptocurrency per marktkapitalisatie, bitcoin cash (BCH), staat gepland om morgen, donderdag 15 november, een harde vork te krijgen."

Wellicht dat het een automatisch vertaald artikel is. De auteur bedoelt een hard fork. Dat is een moment waarop er binnen een blockchainnetwerk nieuwe regels van kracht gaan. Soms zijn die regels backwards compatible, dan spreek je over een soft fork. Als dat niet zo is, ontstaat er in feite een nieuw netwerk die niet verenigbaar is met het oude: een hard fork.

Deze week stond er een hard fork op de planning voor Bitcoin Cash. En dat ging niet zonder slag of stoot. Er is namelijk een tweedeling ontstaan binnen de BCH-community. Twee groepen die allebei andere regels willen instellen. Kennelijk zijn de verschillen groot genoeg om er ruzie over te maken. We hebben alles hierover op een rij gezet in dit artikel.

Central Bank Digital Currencies

Geld verandert. Cash wordt steeds minder geaccepteerd en geld op de bankrekening is steeds minder te vertrouwen. We willen dat geld gebruiksvriendelijker wordt, goedkoper, sneller en veiliger. Wat denkt het IMF dat de oplossing is?

Christine Lagarde, directeur van het IMF, sprak deze week op het Singapore Fintech Festival. Ze sprak daar over de veranderende aard van geld, en de rol die Fintech daar in speelt. Haar oplossing: de introductie van een door de centrale bank uitgegeven digitale munt. We hebben de toespraak in hapklare brokken voor je opgeknipt.

Winnaars

De Blockport-giveaway liep deze week af, en we hebben drie winnaars:

  1. 3500 $BPT: @HogewerfSander.
  2. 2100 $BPT: @tstriethouldt.
  3. 1050 $BPT: @Gijzer3.

Alle winnaars hebben een bericht gehad op Twitter en de adressen liggen bij Blockport. Gefeliciteerd!

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.