Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 3 t/m 8 december

Peter Slagter
Peter Slagter

Zo, we hebben weer een bewogen week achter de rug. Op Binance zakte bitcoin door, van rond de $4.000 naar de $3.400. De SEC liet van zich horen over VanEck's ETF-aanvraag, en ook de Nasdaq kwam in het nieuws. We blikken terug op week 49 van 2018.

$BTC-weekupdate

De afgelopen week zagen we opnieuw veel zwakte bij Bitcoin en een nieuw laagste punt in deze cycle van $3212. Maar de aanwijzingen dat de bodem in zicht is worden steeds sterker.

De $BTC-weekupdate van week 50 staat online. Daarin kijken we naar de gehele markt, leggen we bitcoin scenario's voor, en kijken we concreet naar komende week.

Een TA is geen exacte wetenschap. Het is simpelweg één van de middelen die je kunt gebruiken om een poging te doen de markt te interpreteren. Maar, ook als je je afvraagt wat de voorspellende waarde is van een TA, kan je er mogelijk ingrediënten uit halen die je helpen de markt te duiden.

"Heeft Bitcoin de bodem bereikt?"

We begonnen het jaar 2018 rond de $20.000 en zitten 11 maanden later ruim 80% lager. November gaat de boeken in als een dieprode maand met een daling van bijna 48%. Was dit dan de bodem? Brengt december ons een eindejaarsrally? Krijgen we snel weer een all time high?

Het zijn vragen die we regelmatig op Twitter en Telegram langs horen komen. Niet gek ook, want met iedere dollar die bitcoin zakt, zijn er mensen voor wie het teveel wordt. Recent schreven we over marktcycli, en zijn we uitgebreid ingegaan op de bodem

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Vanuit de Abu Dhabi Global Market (ADGM) komt het bericht dat het een proef heeft afgerond met een op blockchain gebaseerde know-your-customer procedure. Het resultaat: blockchain versimpelt KYC radicaal.

Medici Ventures, dochter van Overstock, heeft zich voor $2,5 miljoen ingekocht in GrainChain, een softwarebedrijf die een eigen blockchain en stablecoin wil lanceren. Het platform van GrainChain is gericht op de graan-industrie.

Het Air Force Institute of Technology (AFIT), aanbieder van masteropleidingen van de Amerikaanse luchtmacht, heeft een blockchain-tool gelanceerd. Het helpt studenten te leren over blockchain en potentiële use cases ervan.

De New Yorkse Signature Bank gaat een betalingsplatform lanceren dat gebaseerd is op blockchaintechnologie. Het platform moet de efficiëntie van realtime betalingen verhogen. Gisteren ontving de bank toestemming van de NYDFS en FDIC.

Calastone is van plan om z'n gehele zogeheten settlement-systeem te verplaatsen naar een op blockchain gebaseerd platform. Calastone, gevestigd in het VK, is een belangrijke schakel voor de afhandeling van betalingen tussen bedrijven.

Uit een patent-aanvraag van General Motors (GM) blijkt dat het grote autobedrijf een oogje heeft op blockchaintechnologie. Het patent beschrijft een proces waarin het gebruikt wordt voor de opslag van gegevens van zelfrijdende auto's.

Volgens de Bangkok Post test de fiscus van Thailand het gebruik van blockchaintechnologie tegen fraude met BTW-betalingen in het land. Het systeem moet BTW-facturen helpen verifiëren en op die manier nepfacturen voorkomen.

Exchanges

Het is al een tijdje bekend dat Binance aan een eigen decentralized exchange (DEX) werkt. Pasgeleden kwam Binance naar buiten met een demo-video ervan. De lancering van Binance DEX staat begin 2019 gepland. De video:

De crypto exchange Poloniex heeft onlangs de opening van een handelsplatform voor institutionele beleggers aangekondigd. Eerder dit jaar werd de beurs door betalingsbedrijf Circle overgenomen.

Crypto exchange ErisX heeft in een nieuwe investeringsronde $27,5 miljoen opgehaald. Onder de investeerders zien we bekende namen, zoals Bitmain, ConsenSys, Fidelity, en Nasdaq. ErisX werd in oktober dit jaar aangekondigd.

Joseph Christinat, VP van Nasdaq's media team, heeft aan de Daily Express bevestigd dat bitcoin-futures komend jaar naar de op één na grootste aandelenbeurs ter wereld komen. Christinat: "We’re doing this, and it’s happening."

De Amerikaanse crypto exchange Coinbase heeft stilletjes een nieuwe feature aangezet. Je kunt er nu geld opnemen via PayPal, naar diverse fiatvaluta, waaronder USD, EUR, en GBP. De dienst kan zonder extra kosten gebruikt worden.

Markt

Uit onderzoek van het Duitse Bitkom blijkt dat iets meer dan een derde van de grote bedrijven in Duitsland blockchain-technologie even revolutionair vinden als het internet. Blockchain wordt genoemd naast artificial intelligence (AI), en internet of things (IoT). 

Regulatie

Zeven EU-lidstaten zijn van plan het gebruik van blockchaintechnologie flink te gaan promoten. Het doel is om de economie van de landen te transformeren. Met een gezamenlijke verklaring zet de groep een stempel onder de plannen.

Pas zijn er door de Amerikaanse overheid sancties uitgedeeld aan individuele bitcoin-adressen die betrokken zouden zijn bij malafide praktijken, waaronder die van Mohammad Ghorbaniyan. Hij stelt onterecht op de zwarte lijst te zijn geplaatst.

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft zojuist naar buiten gebracht dat het nog geen beslissing neemt over de bitcoin ETF-aanvraag van VanEck/SolidX. Op woensdag 27 februari moet de SEC een beslissing nemen. Een update.

De Zwitserse autoriteit voor financiële markten (FINMA) heeft een nieuwe fintech-licentie geïntroduceerd. De eisen om de licentie te bemachtigen zijn versoepeld, en de licentie is ook van toepassing op blockchain- en crypto-bedrijven.

De Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) wil weten hoe haalbaar het is om transacties met privacy coins te volgen. De DHS zoekt naar manieren om forensische analyse toe te passen op dit type munten.

Het hoofd van het Municipal Bureau of Finance in Peking, Huo Xuewen, waarschuwt voor het aanbieden van security token offerings in Peking. Xuewen deed de uitspraak afgelopen zaterdag op een forum van dat het agentschap organiseerde.

Leiders van de G20 vergaderden recent in Argentinië. In die context kwamen ook "crypto-assets" langs. De G20 belooft regulatie voor deze asset class, primair gericht op het voorkomen van witwassen en financieren van terrorisme.

Bedrijfsleven

Chinese crypto-miljardair en -veteraan Li Xiaolai gaat bij Grandshores Technology Group aan de slag als uitvoerend directeur. Hij gaat toezicht houden op diverse blockchainprojecten, waaronder de lancering van een stablecoin.

Volgens een bericht op Cleveland.com steken twee zogeheten startup accelerators in de Amerikaanse staat Ohio meer dan $100 miljoen in blockchainbedrijven. De plannen kwamen naar buiten op de Blockland Solutions Conference in Cleveland.

Huawei Cloud, het cloudbedrijf van Huawei Global, heeft de lancering van haar Blockchain Service (BCS) bekendgemaakt. Eerder was de dienst al voor commercieel gebruik inzetbaar in China. Nu is het platform voor klanten wereldwijd beschikbaar.

Ondanks interesse en vraag van klanten, moet Goldman nog steeds "nee" verkopen op de vraag of ze de munten van klanten in bewaring kunnen nemen. Het huidige wettelijke regime biedt volgens Goldman nog te weinig mogelijkheden.

Veiligheid

De 30-jarige CEO van AriseBank zou honderden investeerders hebben opgelicht met valse verhalen en beloftes. Hij is aangeklaagd voor miljoenenfraude, en op basis daarvan opgepakt door de FBI. De schade loopt op tot boven de $4 miljoen.

Volgens de South China Morning Post (SCMP) komt het steeds vaker voor dat Noord-Koreaanse hackers zich richten op individuen. Het zou onderdeel zijn van een strategie om de pijn van internationale sancties te verzachten.

Dag des oordeels

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft deze week naar buiten gebracht dat het nog geen beslissing neemt over de bitcoin ETF-aanvraag van VanEck/SolidX. Zoals gebruikelijk kwam het bericht (PDF) van de SEC via een zogeheten notice of designation.

Het is de laatste keer dat de SEC haar beslissing kan uitstellen. Uiterlijk op woensdag 27 februari 2019 wordt een beslissing genomen. Het voorstel van VanEck/SolidX is anders dan de afgekeurde aanvragen. De waarde ervan is afhankelijk van bitcoin zelf, en niet op de afwikkeling van futures of andere derivaten. Een paar dagen geleden ging er nog een delegatie van de aanvragers langs bij de SEC om hun aanvraag te verdedigen.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.