Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 10 t/m 15 december

Peter Slagter
Peter Slagter

In bear markets wordt gebouwd, en deze week was daar een mooi voorbeeld van. Zo kwam Opera naar buiten met een Android-browser met ondersteuning voor cryptovaluta. Tientallen miljoenen gebruikers die zo met digitaal geld in aanraking kunnen komen. Maar er was meer. We kijken terug op week 50 van 2018.

$BTC-weekupdate

Het was een rustige week met een langzaam dalende koers tussen $3500 en $3100. De twijfel hangt in de lucht: gaan we nog veel lager, of zien we hier het einde van de bear market? Dit is de $BTC-weekupdate van week 51.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Regulatie

In een rapport dat afgelopen woensdag is gepubliceerd, bevelen Franse parlementsleden aan om in drie jaar tijd € 500 miljoen vrij te maken voor de ingebruikname van blockchaintechnologie. Frankrijk moet Europa's 'blockchain-land' worden.

Jay Clayton, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), stelde in een speech dat een ICO een effectieve manier is om geld op te halen. Wel met een kanttekening: "hou je aan de wet".

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) wil meer weten over Ethereum, blijkt uit een publicatie van het agentschap. De CFTC zoekt antwoord op diverse vraagstukken, van de onderliggende technologie tot aan het gebruik ervan.

Het ministerie van Financiën komt met een wetsvoorstel gericht op aanbieders van virtuele valuta. Daarin staat dat een vergunning nodig is om deze diensten aan te mogen bieden. DNB moet als toezichthouder gaan optreden.

Een politicus en wetgever in Japan komt met een viertal voorstellen om het huidige belastingstelsel aan te passen. Acceptatie van deze amandementen leidt onder andere tot belastingverlaging en aanmoediging van gebruik van digitale munten.

Met twee nieuwe wetsvoorstellen moet Amerika zichzelf opnieuw positioneren als leider in de cryptomarkt. De wetsvoorstellen zijn gericht op marktmanipulatie en het concurrentievermogen van de huidige regelgeving. 

Adoptie

Opera doet een duit in het zakje van adoptie met de lancering van hun Android-browser die voorzien is van een Ethereum-wallet en naadloos integreert met Web3-toepassingen. De browser is beschikbaar in Google's Play store.

Eddie Hughes, lid van het parlement van het Verenigd Koninkrijk, stelt voor om mogelijk te maken dat mensen belasting kunnen betalen met cryptovaluta. Ook kleine (huishoudelijke) rekeningen zouden op deze manier betaald moeten kunnen worden.

Mensen kunnen sinds kort in meer dan 33.000 winkels in Zuid-Korea met Cardana (ADA) betalen. In samenwerking met EMURGO en Metaps+ is een ADA-betaalkaart op de markt gebracht.

Ook PayPal is op de trein gesprongen en begonnen met het proefdraaien van blockchaintech. Een team van de betalingsverwerker heeft een intern beloningssysteem ontwikkeld. Door eraan deel te nemen kunnen medewerkers tokens verdienen.

Amerikaanse verzekeraar State Farm wil handmatig afgehandelde processen vervangen en test blockchaintechnologie als middel daarvoor. De uitkomst moet bepalen of de technologie geschikt is voor "massa-adoptie binnen de verzekeringsindustrie".

Onderzoekers van het Massachusetts General Hospital (MGH), een top 5 ziekenhuis in Amerika, werken samen met Koreaanse blockchain-startup MediBlock. Het achterliggende doel is de opslag en het delen van patiëntgegevens te verbeteren.

De nationale postdienst van Zwitserland, Swiss Post, gaat samenwerken met Swisskom om nieuwe blockchain-infrastructuur voor decentrale applicaties op te tuigen. De twee bedrijven gebruiken Hyperledger Fabric als basis voor de oplossing.

De zakenbank van het grootste gasbedrijf ter wereld, Gazprom, wil haar rijke klanten ondersteunen met de handel in cryptovaluta. Volgens een medewerker van Gazprombank start dit jaar wellicht nog een pilot via een Zwitserse dochteronderneming.

Volgens een recente patent-aanvraag wil MasterCard betalingsverkeer anonimiseren door blockchaintechnologie in te zetten. Het patent beschrijft hoe het systeem bepaalde eigenschappen van een transactie zou maskeren.

Een zogeheten internet-rechtbank in Hangzhou (Oost-China) gebruikt blockchaintechnologie ter bescherming van intellectueel eigendom van (online) schrijvers. Het systeem moet een veilige haven worden voor alle schrijvers in China.

De Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) heeft een pilot achter de rug met een blockchainplatform voor het beheer van hun supply chain. De test is geslaagd, en blockchain wordt door het bedrijf een "game-changer" genoemd.

Markt

Ondanks de rode cijfers in 2018 is volgens de universiteit van Cambridge het aantal gebruikers van cryptovaluta in 2018 bijna verdubbeld, van 18 naar 35 miljoen. Volgens de studie bestaat de gebruikersgroep merendeels uit individuen.

Begin dit jaar kwam de Europese Commissie met het EU Blockchain Observatory & Forum, met als doel om als eenheid de potentie van blockchaintechnologie te onderzoeken. Inmiddels zijn er serieuze stappen gezet. Een overzicht.

In de loop van januari krijgt Ethereum een technische upgrade. De upgrade heeft Constantinople als codenaam en brengt 5 veranderingen met zich mee. Dit is wat je moet weten over de eerstvolgende hardfork van Ethereum.

De Zwitserse stad Zug, thuisbasis van een groeiend aantal blockchain-bedrijven, staat op plek 1 in de lijst van snelgroeiende techhubs in Europa. De steden Nobosibirsk (Rusland) en Gent (België) volgen de Europese "Crypto Valley".

Bedrijfsleven

Bitmain, de mining-gigant uit China, sluit de deuren van haar in Israël gevestigde research & development tak. Als redenen noemt Bitmain de aanhoudende bear market enerzijds, en een aangepaste marktstrategie anderzijds.

Facebook zoekt nieuwe medewerkers. De social media gigant heeft 5 vacatures open staan voor blockchain-talent. Facebook's ultieme doel: miljarden mensen toegang geven tot diensten waar ze nu van uitgesloten zijn.

Morgan Creek Digital, geldbeheerder voor institutionele beleggers, gelooft dat cryptovaluta als asset class het de komende 10 jaar beter gaat doen dan de S&P 500. Daar zijn ze zó van overtuigd dat ze er graag $1 miljoen op inzetten.

Blockchain in Europa

Begin dit jaar kwam de Europese Commissie met het EU Blockchain Observatory & Forum, met als doel om als eenheid de potentie van blockchaintechnologie te onderzoeken. Inmiddels zijn er serieuze stappen gezet.

Zo zijn er drie uitgebreide rapporten naar buiten gebracht, bijvoorbeeld over blockchain-innovatie in Europa, of de toepassing ervan voor overheden en dienstverleners. Er zijn commissies, werkgroepen, en samenwerkingsverbanden ontstaan. En in verschillende sectoren worden er projecten gestart.

We hebben de ontwikkelingen in Europa (van dit jaar) voor je op een rij gezet.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.