Alles over cryptogeld, in gewone mensentaal.

De cryptokrant - 24 t/m 29 december

Peter Slagter
Peter Slagter

Tijdens de vette kerstdagen was het voor BTC tijd voor wat correctiedagen. De koers viel terug van $4.200 naar $3.700. Gezond, maar niet het kerstcadeau dat we voor jullie in gedachten hadden. Dit is het belangrijkste nieuws van week 52 van 2018.

$BTC-weekupdate

Vorige week stond in het teken van koersstijging. Deze week in het teken van dalen, met tijdens de kerstdagen een flinke klap. Hoe gaan we het jaar uit?

En we zagen tussen 15 en 24 december de cryptomarkt met zo'n 40% stijgen. In dezelfde periode stonden de aandelenbeurzen wereldwijd flink in het rood. Wat betekent de wereldeconomie eigenlijk voor de cryptomarkt?

Kortom, genoeg om over te praten, tijd voor de $BTC-weekupdate.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Uit een brief gericht aan Cointelegraph blijkt dat de Verenigde Naties in gesprek is met doc․com, een blockchainplatform voor telegeneeskunde. Beide partijen willen basale zorgdiensten gratis toegankelijk maken in het oosten van Afrika.

Cryptovaluta worden steeds vaker gebruikt voor elektronische betalingen, en Rusland is geen uitzondering op die trend. Uit recent onderzoek blijkt dat 13% van de Russen cryptovaluta gebruikt voor online aankopen.

Bedrijfsleven

De Bank of America heeft al meer dan 50 aan blockchain gerelateerde patenten. Daar moet een patent op een blockchain-systeem bij komen dat de verwerking van cashgeld efficiënter maakt. Dit is wat uit de patent-aanvraag op te maken is.

De Japanse geldgigant Mizuho Financial Group werkt aan een eigen stablecoin om goedkopere (internationale) betalingen mogelijk te maken. De munt is gekoppeld aan de yen, en moet vanaf maart 2019 gebruikt kunnen worden.

De Japanse IT-gigant GMO stopt met de productie en verkoop van miners. Als reden wordt de aanhoudende bear market aangewezen. Het gevolg ervan: een verliesgevend jaar en toegenomen concurrentie.

Western Union (WU), Amerikaans betalingsverwerker, kwam recent met een video waarin president Odilon Almeida vertelt over blockchain-tech. Volgens Almeida is WU volledig voorbereid op het werken met cryptovaluta voor internationale betalingen.

Het stormt rondom Bitmain. Van de 2.000 medewerkers zou de helft binnenkort ontslagen worden. Volgens berichten op LinkedIn zou Bitmain komende week starten met de inmiddels beruchte ontslagronde.

Miscellaneous

Misschien dat er tóch een toekomst is weggelegd voor cryptovaluta in India. Volgens de New Indian Express zou de overheid overwegen digitale munten te legaliseren, zij het onder strenge regels en voorwaarden.

De Korea Blockchain Enterprise Promotion Association (KBEPA) wil graag dat Gwangju, de op vijf na grootste stad van Zuid-Korea, gaat fungeren als crypto-hub. Zo moet Zuid-Korea in het rijtje terecht komen van landen met een eigen crypto valley.

Gedreven door Amerikaanse (financiële) sancties ziet het ministerie van Financiën het als onvermijdelijk dat er één digitale munt komt voor de Euraziatische Economische Unie. Ergens in 2020 of 2021 zou de munt geïntroduceerd moeten worden.

De regering van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) wil het land graag aan het lijstje van blockchain-hotspots toevoegen in 2019. Experts binnen de crypto-industrie zijn het erover eens: de wetsvoorstellen die er liggen zijn veelbelovend.

Markt

Er is een nieuw rapport over de banksector in het Verenigd Koninkrijk verschenen, gericht op de toekomst van retail banking. Meer dan 50% van de ondervraagde bankiers ziet nieuwe tussenpersonen als significante bedreiging voor de eigen sector.

Henri Arslanian, fintech-leider bij PricewaterhouseCoopers in Azië, sprak op kerstavond op Bloomberg TV over zijn verwachting voor de cryptomarkt. In 2019 staan er 'spannende dingen' te gebeuren, aldus Arslanian.

Uit onderzoek van Sky News blijkt dat er in 2018 meer dan 800 nieuwe crypto-bedrijven zijn gestart. Uit dezelfde data blijkt dat er ook 342 zijn verdwenen. Het merendeel daarvan is tussen juni en november dit jaar opgedoekt. Een overzicht.

China's Center for Information and Industry Development (CCID) heeft de 8e editie van haar crypto-ranglijst gepubliceerd. Bitcoin zakt naar plek 18. De top 3 bestaat uit EOS, Ethereum, en GXChain. We hebben de resultaten op een rij gezet.

Uit gegevens van Bitnodes blijkt dat het aantal bereikbare nodes van het bitcoin-netwerk in 2018 met 18,98% is gedaald, van 11.845 naar 9.597. Het aantal onbereikbare nodes is met 33% gedaald, van 98.000 naar 65.500. Wat betekent dit?

Ondanks dat de cryptomarkt een bewogen jaar achter de rug heeft, groeide het aantal crypto-geldautomaten in 2018 met 6 stuks per dag. Het totale aantal is verdubbeld naar boven de 4.000. In Nederland vind je er in totaal 25.

Veiligheid

Een voormalig intelligence officer van de CIA komt met een opvallende claim: blockchain zou een groter "gevaar zijn voor Amerika's nationale veiligheid" dan Noord-Korea, Iran, of Rusland. Waar gaat dit over?

Het team van ontwikkelaars achter Bitcoin Private (BTCP) heeft de introductie van 2,04 miljoen nieuwe BTCP-munten bevestigd. Volgens een officieel statement "was het nooit de bedoeling dat deze munten zouden bestaan". Wat is er gebeurd?

Exchange

Zondagavond plaatste Changpeng Zhao, CEO van Binance, een tweet waarin hij twee veranderingen aankondigde. Er komen handelsparen gebaseerd op Ripple's XRP, en de ETH-markt wordt hernoemd naar ALTS. Inmiddels staan de wijzigingen live.

Terugblik

't Is alweer die tijd van het jaar. De kerstdagen liggen net achter ons, en oud & nieuw staat voor de deur. Mooi moment om terug te blikken op het eerste jaar van LekkerCryptisch. En, natuurlijk: geniet van oud & nieuw, let op de vingers, en een bullish 2019 gewenst van alle mensen die betrokken zijn bij LekkerCryptisch!

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.