Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 21 t/m 26 januari

Peter Slagter
Peter Slagter

We hebben een mooie week achter de rug. Mensen die eerlijke tickets kopen dankzij blockchain, Samsung die crypto naar de massa brengt, en 2 banken die de brug slaan tussen oud en nieuw geld. Dit zijn de hoofdzaken van afgelopen week.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Sinds cabaretier Jochem Myjer z'n tickets verkoopt via het in Nederland ontwikkelde GUTS-platform zijn er volgens hem geen kaarten meer met woekerprijzen doorverkocht. Ook gebruikers van het blockchain-platform blijken enthousiast. Hoe zit dit?

Naar alle waarschijnlijkheid komt Samsung met een app genaamd Samsung Blockchain KeyStore. Een ingebouwde cold wallet waarin een aantal van de grote cryptomunten bewaard kunnen worden. Brengt Samsung zo crypto naar de massa?

R3, het bedrijf achter het Corda-platform, heeft bekendgemaakt dat ING de handtekening heeft gezet onder een grote deal. ING heeft nu voor de komende 5 jaar genoeg licenties om grootschalig decentrale apps uit te rollen. Dit is er bekend.

Wallie - het is de naam van ABN AMRO's eigen Bitcoin-wallet. Op dit moment loopt een kleinschalige test onder 500 klanten. Als de proef een succes is, wordt de app verder ontwikkeld en uitgerold. Dit is er bekend.

De grootste Spaanse zeehaven (Algeciras) gaat blockchaintechnologie gebruiken om processen binnen de supply chain te optimaliseren. De haven gaat aan de slag met TradeLens, het blockchainproduct dat ontwikkeld is door IBM en Maersk.

De Zwitserse bank Falcon is de eerste bank in Zwitserland die klanten voorziet van een eigen cryptocurrency wallet. Er kan direct vanuit de wallet gehandeld worden met Bitcoin, Bitcoin Cash, Ether, en Litecoin. Dit is wat Falcon erover meldt.

Markt

Cryptowinter. De naam van de fameuze herwaardering van de markt in 2018. De blockchain-industrie in Zwitserland is er niet van onder de indruk. Het aantal bedrijven steeg sinds september 2018 met 20%. We hebben de kerncijfers op een rij gezet.

Bitcoin gebruikt Proof-of-Work om consensus te bereiken. En dat moet anders volgens de Bank of International Settlements (BIS), want op de lange termijn gaat Bitcoin eraan ten onder. Waar heeft de BIS het over?

Volgens Adena Friedman, de CEO van Nasdaq, verdienen cryptovaluta de kans om een duurzame toekomst op te bouwen in de wereldeconomie. Mogelijk dat in cryptovaluta de wereldmunt van de toekomst schuil gaat, aldus Friedman. Dit is het verhaal.

Vandaag deed een teamlid van Haven Protocol een opmerkelijke uitspraak: het is over met XHV, tenzij ontwikkelaars het overnemen. Er ontstonden geruchten over een exit scam, met chaos op social media als gevolg. Dit is wat er aan de hand is.

Veiligheid

In Oxford is deze week een man opgepakt op verdenking van fraude, witwassen, en diefstal. In totaal zou hij €10 miljoen aan IOTA-tokens gestolen hebben. Europol was bij de arrestatie betrokken en publiceerde er een video over.

Exchanges

Afgelopen donderdag is de handel in tZERO-tokens van start gegaan. Een belangrijke mijlpaal voor de markt van security tokens en de missie van Overstock CEO Patrick Byrne: Wallstreet drastisch veranderen met de komst van nieuwe technologieën.

De verwachtingen rondom Bakkt zijn hooggespannen. In aanloop naar de lancering heeft het bedrijf de eerste acquisitie achter de rug, en staat een mobiele app op de planning die geschikt moet zijn voor "miljoenen gebruikers". Een Bakkt-update.

Regelgeving

Woensdagavond kwam via de SEC naar buiten dat de breed uitgemeten Bitcoin ETF-aanvraag van VanEck/SolidX is ingetrokken. Niet door de SEC, maar door de aanvragers zelf. Jan van Eck, CEO van VanEck, vertelde op CNBC waarom.

De Zwitserse cryptocurrency exchange ShapeShift geeft een kijkje achter de schermen en vertelt over het aantal vorderingen dat ze in 2018 ontvangen hebben van autoriteiten wereldwijd. We hebben de cijfers op een rij gezet.

Bitcoin ondergewaardeerd?

Een bear market eindigt als niemand meer wil verkopen voor de huidige koers. Er is een indicator die dat moment lijkt aan te wijzen: de MVRV. MVRV staat voor Market-Value-to-Realized-Value.

De meesten van ons zullen bekend zijn met de market value (of: market cap) van een munt. We omschrijven dat vaak als de totale waarde van een munt, en we berekenen het door het aantal munten te vermenigvuldigen met de koers.

Minder bekend is realized value. Die krijg je door de waarde van alle bitcoins bij elkaar op te tellen zoals die was op het moment van de laatste transactie.

Wat blijkt: de verhouding tussen deze twee waardes blijkt een indicatie van de waardering van een asset (over- of ondergewaardeerd), en daarmee over de bodems en toppen van de prijs ervan. Deze week wierpen we een blik op de MVRV van Bitcoin.

Nieuwspagina vernieuwd

Deze week hebben we een grote wijziging aan de nieuwspagina live gezet, met als belangrijkste doel om het makkelijker te maken om onderwerpen te vinden die je interessant vindt. Het is nu ook mogelijk om nieuws te bekijken per thema, of per schrijver.

Het is pas het begin van een lange lijst met veranderingen en toevoegingen die op de agenda staan. In het kader van nieuws moet het mogelijk worden om per thema een RSS-feed op te vragen, en willen we het makkelijker maken om de essentie van een artikel te delen met anderen.

$BTC-update?

Bitcoin's weekupdate komt wat later dan normaal. Onze vaste verslaggever staat op de sneeuw, en is inspiratie aan het opdoen op blauwe, rode, of zwarte pistes. Zo is met de piste naar beneden en de lift omhoog, toch nog een aardige brug te slaan naar de koers van Bitcoin.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.