Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 28 januari t/m 2 februari

Peter Slagter
Peter Slagter

In bear markets wordt gebouwd, daar was deze week een mooi voorbeeld van. Denk aan de lancering van Boerse Stuttgart's crypto-app, of creditcard-betalingen op Binance. Toegankelijkheid voor het grote publiek. We blikken terug op week 5 van 2019.

$BTC-weekupdate

Ruim twee weken bleef de koers netjes boven de $3480, tot die er afgelopen maandag zonder noemenswaardig volume doorheen kieperde. Nu opnieuw zijwaarts, maar dan $100 lager. Wat betekent dit? Tijd voor een $BTC-update.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Cryptovaluta zijn weer wat toegankelijker geworden. Aandelenbeurs Boerse Stuttgart heeft z'n eigen app gelanceerd, gericht op de cryptomarkt. Eerst in Duitsland, later in Europa. We hebben het belangrijkste erover op een rij gezet.

Tangem, een Zwitserse startup die hardware wallets produceert, is uitgekozen door de Republiek der Marshalleilanden om "fysieke blockchainbiljetten" te maken voor de eigen nationale digitale munt die in 2019 gelanceerd wordt.

Een groot deel van de wereldvoedselproductie komt van kleine boeren. Een kwetsbare doelgroep, vaak ontkoppeld van de digitale wereld. HARA is een op blockchain gebaseerde information exchange die deze 2 werelden met elkaar verbindt.

Schommelingen in het stroomnet opvangen door elektrische auto's en blockchain in te zetten. Dat is wat energiebedrijf Vandebron en netbeheerder Tennet doen. Het stabilisatiesysteem is een succes en wordt uitgebreid. Dit is hoe het werkt.

De grootste supermarktketen in Italië, Carrefour Italia, breidt het gebruik van blockchaintechnologie uit. Naast kip wordt nu ook de toeleveringsketen van sinaasappelen en citroenen erop vastgelegd. 

De Harvard-universiteit, de Amerikaanse denktank New America, en kledingfabrikant Levi Strauss gaan een op blockchain gebaseerd systeem bouwen. Het doel is om beter zicht te krijgen op arbeidsomstandigheden en ze vervolgens te verbeteren.

IBM heeft zich gevoegd bij een groep grote spelers in de Amerikaanse gezondheidszorg. Volgens het consortium is het tijd voor eeen digitale transformatie in de sector, en om patiënten meer controle te geven over hun eigen medische dossier.

Veiligheid

Pasgeleden schreven we over de arrestatie van een man uit Oxford op verdenking van de diefstal van zo'n $11,4 miljoen aan IOTA-tokens. Het grootste deel daarvan is teruggevonden en in beslag genomen als bewijs in een politie-onderzoek.

Volgens blockchain-analist Chainalysis zijn twee prominente hackersgroepen verantwoordelijk voor minimaal 60% van alle cryptocurrency exchange hacks. In totaal zou zo'n $1 miljard door hen zijn gestolen. Dit is het verhaal.

Regelgeving

De Zuid-Koreaanse Financial Services Commission (FSC) stelt dat de ICO-ban in het land gehandhaafd blijft. Uit onderzoek blijkt dat een aantal tokenprojecten de regels hebben overtreden. Reden om streng op te blijven treden.

Een ruime week na het terugtrekken van het ETF-verzoek van VanEck en SolidX is de race naar de eerste goedgekeurde Bitcoin ETF weer begonnen. Cboe heeft het benodigde papierwerk deze week opnieuw bij de SEC ingeleverd. Dit is erover bekend.

Het lijkt erop dat de centrale bank van Iran aan een verbod op betalingen met "afgekeurde" cryptovaluta denkt. Het vermoeden is gebaseerd op een uitgelekt conceptrapport waarin de centrale bank nieuwe regels onthult.

Bedrijfsleven

In een blogpost stelt vermogensbeheerder Fidelity dat de ontwikkeling van het eigen cryptocurrency-platform in de laatste testfase is aanbeland. Eerder kwam naar buiten dat de lancering in maart dit jaar verwacht wordt. Dit is er bekend.

Het lijkt erop dat Fidelity's veelbesproken Bitcoin-bewaardienst in maart dit jaar gelanceerd wordt. De dienst kan drempelverlagend werken voor institutionele beleggers. Is dit waar Wallstreet naar uitkijkt?

Exchange

Binance, 's werelds nummer 1 cryptocurrency exchange, ondersteunt nu de aankoop van cryptovaluta met creditcards. Via betalingsverwerker Simplex wordt aangekochte BTC, ETH, of LTC direct op je account gestort. Handig!

Net binnen: de hack op Cryptopia gaat door, en de problemen lijken verre van over. Volgens een rapport van Elementus is er nog eens 1.675 ETH (zo'n $180.000) gestolen. Wat is er gebeurd? En komt Cryptopia deze klap te boven?

Let op: KuCoin gaat 8 projecten van de exchange verwijderen. In totaal gaat het om 8 munten, waaronder Quantstamp, Arcblock, Polymath, en Substratum. Je hebt beperkt de tijd om die munten van de exchange te halen. Dit is er bekend.

Opgelet: deze week kwam naar buiten dat cryptocurrency exchange Liqui ermee stopt. Mocht je er geld hebben staan, zorg er dan voor dat je alles binnen 30 dagen opneemt. Dit is wat er bij ons bekend is.

In navolging van andere grote exchanges faciliteert ook Binance nu OTC-handel. De nieuwe tool heet Binance Crypto OTC en kan gebruikt worden voor transacties met een minimale waarde van 20 BTC.

Wrapped BTC

Vanaf deze week verkrijgbaar: een nieuw Ethereum-token dat gekoppeld is aan Bitcoin. Wrapped BTC (WBTC) zou de kracht van Bitcoin bieden, met de flexibiliteit van een ERC20-token.

Het WBTC-token representeert Bitcoin op het Ethereum-netwerk. Het doel ervan is om extra liquiditeit naar het Ethereum-ecosysteem te brengen, waar decentrale exchanges en financiële applicaties onderdeel van zijn.

Aangezien WBTC als ERC20-token wordt uitgegeven, is het volgens de bouwers ervan nu ook mogelijk om (via WBTC) smart contracts voor Bitcoin te maken. Dat zou het leven van dienstverleners en ontwikkelaars eenvoudiger moeten maken.

Alles over WBTC, de uitgifte ervan, en over de vraag of het een levensvatbaar idee is, lees je hier.

In bear markets wordt gebouwd

Een slagzin die je vaker bij ons ziet langskomen. De huidige neerwaartse trend is de langste die Bitcoin sinds z'n conceptie heeft gezien. Leuk is anders, en voor veel mensen is het reden om even wat afstand te nemen van cryptovaluta. Voor mensen die met marktcycli bezig zijn een herkenbaar patroon:

Niemand weet waar we precies in de marktcyclus zitten, maar aspecten van de rechter helft van bovenstaande afbeeldingen komen dagelijks voorbij in ons contact met mensen en spelers in de markt.

Om jezelf daarin niet te verliezen, kan het helpen om iets verder van de markt af te gaan staan, en waar te nemen wat er allemaal gebeurt. Er zijn namelijk talloze interessante en positieve ontwikkelingen. Dingen waar aan gebouwd wordt, maar waar je in de dagkoers (nog) niets van merkt. Zo staan er in 2019 heel wat langverwachte lanceringen op de planning:

Daarom: in bear markets wordt gebouwd!

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.