Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De cryptokrant - 3 t/m 9 februari

Peter Slagter
Peter Slagter

We hebben een spraakmakende week achter de rug, gedreven door Bitcoin's koersexplosie van $3350 naar $3700. Maar ook wat nieuws- en marktontwikkelingen betreft draaide de wereld door. Alles wat je moet weten van afgelopen week staat op een rij.

$BTC-weekupdate

Vrijdagmiddag was het feest. Bitcoin steeg zo'n 10% van $3350 naar $3700. Litecoin en Ethereum stegen zelfs nog meer. Opluchting en vrolijkheid! Maar wat betekent deze stijging? Tijd voor een $BTC-update.

Nieuws en marktontwikkelingen

Markt

Bitcoin's momentum groeit. Zo is het aantal Bitcoin-transacties per dag terug op het niveau van januari 2018. Opvallend, want de bevestigingstijden en transactiekosten zijn relatief laag gebleven. We hebben Bitcoin's kerncijfers op een rij gezet.

Gegevens over december en januari tonen aan dat het aantal Bitcoin-nodes in China flink is gedaald. Dat zou te maken hebben met stilletjes ingevoerde regels die het draaien van een eigen node illegaal maken. Waar zijn de nodes naartoe verhuisd?

Bedrijfsleven

Telegram bouwt aan een eigen blockchainnetwerk: TON (Telegram Open Network). 't Is een van de meest geheimzinnige projecten in de cryptowereld. Recent dook een voortgangsupdate op. De status: bijna klaar, en het testnet komt in maart. Een update.

Facebook heeft het team achter Chainspace overgenomen, een bedrijf dat aan een blockchainplatform voor betalingen en andere diensten werkte. Is de socialmedia-gigant zo weer een stap dichtber bij (een eigen) cryptomunt?

Regelgeving

Het Italiaanse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd waarin blockchaintechnologie (juridisch) gedefinieerd wordt. Een belangrijke ontwikkeling. Wat houdt die wet precies in? En wat merkt de Italiaan ervan in het dagelijks leven?

In een interview stelt SEC-commissaris Robert J. Jackson dat het niet de vraag is of, maar wanneer een Bitcoin-ETF wordt goedgekeurd. Tot nu toe zijn alle aanvragen afgekeurd, dus wat bedoelt Jackson?

Adoptie

In Argentinië kan je nu voor alle vormen van openbaar vervoer betalen met Bitcoin. Wat ons betreft de mooiste vorm van adoptie: gewoonweg voor een veelgebruikte dienst kunnen betalen met cryptovaluta. Dit is hoe het werkt.

"Transparantie en transactiesnelheid zijn de echt sterke punten van blockchaintechnologie", aldus Béatrice Collot, manager bij grote bank HSBC. In een interview vertelt Collot meer over de potentie die ze in blockchain ziet.

Veiligheid

Hoe dichterbij de lancering van een langverwacht product nadert, hoe groter de kans dat kwaadwillenden erop gaan inspelen. Dit keer is Bakkt aan de beurt. De merknaam wordt misbruikt om Bitcoin-investeringen bij mensen te ontfutselen. Opletten dus!

Exchange

De belangrijkste aandelenbeurs van Zwitserland, SIX, komt in de tweede helft van 2019 met SIX Digital Exchange. Een blockchainplatform waarop digitale assets veilig verhandeld en bewaard kunnen worden. Dit is erover bekend.

Eind vorig jaar kwam Coinbase met geldopnames via PayPal voor de Amerikaanse markt. Die dienst is nu uitgebreid naar 32 Europese landen, waaronder Nederland. Je kunt zo vrij eenvoudig je cryptogeld omzetten naar euro's. Dit is hoe het werkt.

Een hoofddocent aan de Universiteit van Auckland trekt publiekelijk de deskundigheid van de Nieuw-Zeelandse politie in twijfel inzake de Cryptopia-hack. Ondertussen blijven officiële kanalen stil. Tijd voor een Cryptopia-update.

Cryptocurrency exchange Kraken heeft Crypto Facilities overgenomen, een startup die de handel in crypto-derivaten faciliteert. Het is direct de grootste deal van 2019 tot nu toe: er is minimaal $100 miljoen mee gemoeid. Dit is er bekend.

Hoe werken futures voor Bitcoin?

In december 2017 introduceerden CME en CBOE een Bitcoin future. De één vindt het een ramp, de ander een zegen. Maar wat is een future eigenlijk? En wat is het effect op de koers?

Futures bestaan al meer dan honderd jaar. In het begin werden ze vooral gebruikt voor grondstoffen zoals graan, katoen, olie en goud. Later kwamen er futures op valuta, rentes en aandelenindexen. En zelfs op het weer.

Tegenwoordig zijn ze er ook voor cryptovaluta. De hoogste tijd dus om er een artikelserie over te schrijven. In de eerste ervan zoeken we antwoord op de vraag: hoe werken futures voor Bitcoin?

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.