Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nieuwsoverzicht van week 15: Bakkt laat van zich horen, Opera lanceert cryptobrowser, en China wil af van mining

Peter Slagter
Peter Slagter

We kijken terug op een productieve cryptoweek. Bakkt laat doorschemeren in de buurt te komen van een lancering, Bitcoin kon boven de $5.000 blijven, en in Frankrijk kunnen verzekeraars aan de slag met crypto. Dit zijn de highlights van week 15.

$BTC-weekupdate

Al een week kost een bitcoin meer dan $5000. Steeds meer nieuwe investeerders stappen nu in. Wie gelooft nog dat we ooit weer onder de $4000 komen? Tijd voor een blik op de markt in deze BTC-update.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Bedrijfsleven

Bijna anderhalf jaar is erover gespeculeerd: komt Goldman Sachs wel of niet met een eigen handelskantoor voor cryptovaluta? Bankdirecteur David Solomon is er helder over: “We hebben die plannen nooit gehad.” Hoe zit het hiermee?

Wallie, ken je ‘m nog? De in januari veelbesproken Bitcoin-wallet van ABN AMRO heeft het daglicht niet gehaald: de bank trekt de stekker eruit. We vroegen de bank naar het verhaal erachter.

Dinsdag draait het geruchtencircuit op volle toeren. Naast China is Facebook één van de primaire gespreksonderwerpen. De social media-gigant zou $1 miljard aan durfkapitaal willen ophalen als onderpand van een eigen stablecoin. Dit is er bekend.

Maandag heeft wallet-aanbieder coins․ph bekendgemaakt dat 5 miljoen Filipijnen nu Western Union-betalingen direct in hun wallets kunnen ontvangen. Voor een land waarvan 10% van de economie draait op ‘remittances’ groot nieuws. Een overzicht.

Regelgeving

In Frankrijk is een wetsvoorstel aangenomen met een prettig bijeffect: Franse verzekeraars mogen nu producten baseren op cryptovaluta. Zien we binnenkort de eerste lijfrenteverzekeringen die zijn blootgesteld aan Bitcoin?

Het laatste jaar is in Japan het net rond cryptovaluta strakker getrokken. De vocale overheid roept op tot vorming van internationale consensus over dit onderwerp. Niet toevallig komt in juni de G20 bij elkaar in Japan. Wat staat er te gebeuren?

China’s belangrijkste agentschap voor economische planning, de NDRC, heeft maandag Bitcoin-mining als ‘ongewenste’ industrie aangeduid. De uitspraak is onderdeel van een planningsconcept voor ‘industriële hervorming’. Wat is het gevolg hiervan?

Veiligheid

Het zal je niet zijn ontgaan: donderdag werd Julian Assange op de stoep van de Ecuadoriaanse ambassade gezet en opgepakt door de Britse politie. Sindsdien stromen de Bitcoin-donaties binnen bij WikiLeaks. Een update.

In Denemarken gaat een 33-jarige man vier jaar de cel in voor het witwassen van forse geldbedragen. Hij gebruikte het verkregen geld om bitcoins mee te kopen, en verstuurde het vervolgens naar buitenlandse rekeningen.

Exchange

Bakkt is de Bitcoin-exchange waar de markt naar uitkijkt en maar niet tot lancering lijkt te komen. CEO Kelly Loeffler laat in een nieuwe update doorschemeren dat daar binnenkort verandering in kan komen. Wat vertelt Loeffler?

Bitstamp, één van Europa’s grootste cryptocurrency exchanges, wil graag uitbreiden naar de VS. En die plannen lopen voorspoedig: dinsdag kreeg de exchange de gewilde (en lastig te verkrijgen) New Yorkse BitLicense toegekend. Een update.

De aandelenbeurs van Gibraltar gaat als één van de eerste traditionele beurzen wereldwijd de handel in op blockchain gebaseerde effecten faciliteren. We leggen uit waarom dit een significante ontwikkeling is.

De kogel is door de kerk. Door een uitspraak van de Canadese Hoge Raad wordt cryptocurrency exchange QuadrigaCX voor het einde van de week failliet verklaard. Gaan we het laatste hoofdstuk in?

Maandag heeft Coinbase bekendgemaakt dat het aanbod van Coinbase Pro uitgebreid wordt met drie assets: EOS, Augur (REP), en Maker (MKR). De handel start binnenkort. We hebben alle details op een rij gezet.

Maandag is de betaversie van Sparkswap gelanceerd. Een decentrale exchange, gebouwd op het Lightning Network. De karakteristieken van een decentrale exchange, met de snelheid van een centrale. Is dit de ‘silver bullet’ waar we op gewacht hebben?

Adoptie

's Werelds grootste handelsorganisatie, de Internationale Kamer van Koophandel (ICC), gaat samenwerken met blockchainstartup Perlin. Ruim 45 miljoen leden, zoals Amazon, Coca Cola, en Fedex “kunnen zo profiteren van deze opkomende technologie”.

Vanaf mei 2019 gaat de supermarktketen Coop de nootmuskaat van Verstegen verkopen waarvan de productieketen inzichtelijk is gemaakt met blockchaintechnologie. Zo wordt er bijvoorbeeld duidelijk of boeren eerlijk betaald zijn voor het product.

Woensdag maakte PewDiePie, 's werelds grootste onafhankelijke YouTuber, bekend zijn livestreams te verplaatsen van YouTube naar het decentrale videoplatform DLive. DLive draait op de blockchain van Lino Network. Adoptie met een hoofdletter A!

De nieuwste desktopbrowser van Opera heeft een ingebouwde cryptowallet, Web 3-verkenner, en gratis VPN. Opera bereidt z’n gebruikers met ‘Reborn 3’ voor op het internet van de toekomst?

Brock Pierce, een bekende naam in de cryptowereld, heeft samen met cryptokredietverstrekker NEXO een primeur. Pierce heeft een hypotheek afgesloten met Bitcoin als onderpand voor de aankoop van vastgoed in Amsterdam. Nuttig of onzinnig?

Bitcoin’s ‘Lightning Torch’ heeft meer dan 54 landen bezocht, en een belangrijk kenmerk van Bitcoin gedemonstreerd. Binnen niet al te lange tijd stopt de fakkel met branden. Maar waarom eigenlijk?

‘Liquiditeit’

Liquiditeit: iedereen schijnt het te willen, maar slechts weinigen snappen wat het echt betekent. Wist je dat een extra exchange juist slecht kan zijn voor de liquiditeit? 

Over liquiditeit, de vele misvattingen die er zijn, en de werkelijke betekenis hebben Meltem Demirors en Jill Carlson het in aflevering 14 van de podcast "What Grinds My Gears".

In deze aflevering komt hun achtergrond in finance en hun ervaring in crypto mooi bij elkaar. Ze bespreken wat cash eigenlijk is, wat een asset liquide maakt, wat voor soorten liquiditeit er zijn, en... wat het eigenlijk betekent. Want oh boy wat zijn er veel misvattingen over.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.