Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Nieuwsoverzicht van week 19: Binance gehackt, FinCEN duidt cryptoregels, en Bitcoin stijgt 25 procent

Peter Slagter
Peter Slagter

Wat een cryptoweek. Binance trok veel aandacht, met een diefstal van $40 miljoen en een CEO die een ‘rollback’ van Bitcoin overwoog. Maar het haalt het niet bij de verhaallijn die deze week door Bitcoin is geschreven. We blikken terug op week 19.

$BTC-weekupdate

Bitcoin is verdubbeld sinds december 2018 en nu bijna $7000 waard. Ben je al te laat om mee te doen in de volgende bull run? Of gaat het straks net zo hard weer naar beneden? Tijd voor een BTC-update.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Adoptie

Leiders uit de logistieke industrie, ’s werelds grootste havens, blockchain startups, handelaars, en overheden zetten op initiatief van het World Economic Forum (WEF) de schouders onder de uitrol van blockchaintechnologie voor supply chains.

PepsiCo, de multinational achter merken als Pepsi en Lay’s, test met blockchaintechnologie van Zilliqa. De eerste toepassing is het gebruik van smart contracts voor (de plaatsing van) online advertenties. Dit is het resultaat.

IBM heeft in samenwerking met de Nederlandse Dienst Wegverkeer (RDW) gewerkt aan een blockchainplatform tegen fietsendiefstal. Met meer dan 22 miljoen Hollandse fietsen geen overbodige luxe. Dit is hoe het werkt.

Exchange

Bitfinex zit in de problemen. De poging om het gat van $850 miljoen te dichten via Tether lijkt gestrand. Dan maar een IEO waar $1 miljard mee opgehaald moet worden. Hoe reëel is dat? En waarom blijven er klachten van gebruikers binnenkomen?

Binance, één van de meestgebruikte cryptocurrency exchanges, is gehackt. Er is ruim $40 miljoen aan BTC buitgemaakt. Binance zelf spreekt over een “grote inbreuk op de beveiliging”. Is jouw geld veilig?

Regelgeving

‘CryptoMum’ Hester Peirce maakt zich zorgen over de daadkracht van de SEC. De ogenschijnlijke tegenzin van de SEC om duidelijke richtlijnen te geven gaat innovatie tegenhouden, en dat kan volgens Peirce niet de bedoeling zijn. Dit is wat ze erover vertelt.

Donderdag heeft de toezichthouder FinCEN, onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Financiën, uitgebreid uitgelegd hoe bestaande regelgeving toegepast moeten worden op de cryptomarkt. We hebben de belangrijkste onderwerpen op een rij gezet.

Onlangs maakte Facebook bekend het verbod op aan cryptocurrencies gerelateerde advertenties op te heffen. Althans, deels. Advertenties voor binaire opties en ICO’s blijven verboden. Is er een onderliggend motief?

WeChat, het dominante social media-platform in China, voegt daad bij woord. De Tencent-applicatie heeft bedrijven verboden de handel in cryptovaluta te faciliteren. Wat is het gevolg voor gebruikers?

Naar verluidt komt de cryptodiscussie in India binnenkort tot een hoogtepunt. Er zou een wetsvoorstel in omloop zijn met de naam “Banning of Cryptocurrencies and Regulation of Official Digital Currencies Bill 2019”. Wat staat er te gebeuren?

Bedrijfsleven

Sinds maart dit jaar bewaart Fidelity het cryptovermogen van een aantal grote klanten. Naar verluidt komt daar binnen enkele weken een dienst bij: de in- en verkoop van Bitcoin. Gaat Fidelity de race van Bakkt winnen?

Quorum, het blockchainplatform van J.P. Morgan, wint aan tractie. Microsoft heeft JPM’s ‘enterpriseversie van Ethereum’ benoemd tot voorkeursblockchain van Azure Blockchain Service. Wat gaat JPM Coin hierin betekenen?

Markt

Changpeng Zhao (CZ), de directeur van Binance, zou een poging overwogen hebben om de hack van z’n exchange terug te draaien door Bitcoin’s blockchain te ‘reorganiseren’. Klopt dat? En zou dat überhaupt tot de mogelijkheden hebben behoord?

Het is zover: na jaren (!) van ontwikkeling is een publiek testnet voor Ethereum 2.0 gelanceerd. Een grote stap in de richting van een op ‘Proof of Stake’ gebaseerd Ethereum. Wat staat er nu op de agenda van Ethereum-ontwikkelaars?

Onderzoeksbureau Gartner heeft zich recent uitgesproken over het gebruik van blockchaintechnologie door supermarkten. De voorspelling: voor 2025 verhoogt 20% van alle supermarkten de transparantie van hun productieketen middels blockchain.

Veiligheid

Honderden zogeheten Git-repositories — werkmappen met broncode erin — zijn door een kwaadwillende leeggehaald. De broncode is vervangen met een eis om losgeld. Zo speelt Bitcoin een rol in een twijfelachtige poging ontwikkelaars geld te ontfutselen.

Wall Street Market: tot voor kort het grootste handelsplatform op het darkweb. Recent is de illegale marktplaats offline gegaan. Het is het resultaat van inspanningen van Europese politiediensten. Waren er cryptovaluta bij betrokken?

Regionaal

Veel Nederlandse gemeenten deden de afgelopen jaren onderzoek naar blockchain. Vaak bleef het bij theorie. Maar Ijsselgemeenten ging ermee aan de slag. Geen functioneel product, wel een “schat aan ervaring rijker”. Dit zijn de lessen.

Bitcoin oncensureerbaar?

De Binance hack terugdraaien. Mag je dat overwegen? Mag je dat proberen? Het waren vragen die afgelopen week centraal stonden in vurige discussies binnen de cryptowereld.

De hoofdpersoon van de Binance-hack op 7 mei 2019 is zonder twijfel Changpeng Zhao. Nu wilde het toeval dat er vlak na de hack een live AMA (ask me anything) gepland stond waarbij Twitteraars vragen kunnen stellen, die CZ zou beantwoorden.

En dan de eerste vraag: “Are you considering a re-org?” Er volgt een lang en uitgebreid antwoord. Maar de essentie is: ja, we overwegen het. Daarmee was het zaadje geplant voor een heftige discussie.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.