Nieuwsoverzicht van week 23: SEC start rechtzaak tegen Kik, Facebook klaar voor onthulling, en crypto kwijt via sim-swapping?

Code oranje of niet: de cryptowereld draaide door. Facebook maakt zich op voor de onthulling van ‘GlobalCoin’, miljoenen-ICO Kik moet zich gaan verdedigen voor de rechter, en sim-swappers zijn uit op cryptovaluta. Een terugblik op week 23.

Nieuwsoverzicht van week 23: SEC start rechtzaak tegen Kik, Facebook klaar voor onthulling, en crypto kwijt via sim-swapping?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

Bitcoin was vorige week bijna 3x zoveel waard dan in december 2018. Deze week doen we een stapje terug. Lees over bodems in een bull market en de kalkoenen van Taleb in onze BTC-weekupdate.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Regelgeving

In India worstelt men al jaren met cryptovaluta. De huidige wetgeving is restrictief, en zelfs de ruimte die er nu is staat op het spel. Komt er in India tot 10 jaar gevangenisstraf te staan op het hebben of gebruiken van cryptovaluta?

Eén van de voornaamste Zwitserse denktanks, Avenir Suisse, ziet in blockchain kansen voor de Zwitserse financiële sector. In het kort pleit men van Zwitserland een blockchain-land te maken. En ligt er een digitale Frank (CHF) in het verschiet?

Dinsdag maakte de SEC bekend dat het agentschap een rechtzaak start tegen Kik Interactive, het bedrijf achter de gelijknamige chat-app. Volgens de toezichthouder zijn er op onrechtmatige wijze vele miljoenen dollars binnengesleept met een ICO.

Exchange

Volgens de financieel topman van Binance, Wei Zhou, komt Binance binnen enkele weken met z’n eerste stablecoin: Binance GBP. Aanvullende valutaparen volgen later. Is er serieuze concurrentie voor Tether op komst?

‘Another one bites the dust’ — dit keer is een Poolse cryptocurrency exchange offline gegaan. Diverse klanten stellen dat de leiding van Coinroom er met hun geld vandoor is gegaan. Dit is er gebeurd.

De stilte rondom de failliete Canadese exchange QuadrigaCX is oorverdovend. Veel mensen voelen zich slachtoffer en wachten op een vervolg. Intussen is de FBI een onderzoek gestart naar de gang van zaken.

Bedrijfsleven

Volgens de laatste gesprekken in de wandelgangen maakt Facebook zich klaar voor de onthulling van ‘GlobalCoin’. In juni zou het hoge woord eruit moeten. Daarnaast is meer informatie ‘uitgelekt’ over de manier waarop het netwerk gaat draaien.

Maandag hield Apple z’n jaarlijkse conferentie voor ontwikkelaars. Dat event staat vaak in de schijnwerpers vanwege de aankondigingen die worden gedaan. Dit keer werd CryptoKit aangekondigd. Kan je binnenkort je iPhone als hardware wallet gebruiken?

Big Four-accountant EY heeft Nightfall uitgebracht. Het is een protocol waarmee besloten transacties mogelijk zijn op de (publieke) Ethereum-blockchain. Een veelzeggend optreden: ‘alleen publieke blockchains zijn echt decentraal!’

Het is transportbedrijf Maersk gelukt om twee concurrenten aan te sluiten op TradeLens, het door IBM ontwikkelde blockchainplatform waarmee schepen en ladingen gevolgd kunnen worden. Een verschuiving van concurrentie naar samenwerking?

Veiligheid

Er is een nieuwe scam-website gesignaleerd. De website imiteert het handelsplatform Cryptohopper. Bezoekers van de website krijgen automatisch een download aangeboden. Malware, ontworpen om cryptovaluta te stelen — in totaal al meer dan 33 BTC?

De laatste weken stromen de klachten over sim-swapping binnen vanuit de cryptowereld. Hackers proberen toegang te krijgen tot (crypto)geld door 06-nummers te kapen. Hoe werkt het? En hoe bescherm je jezelf?

Adoptie

Supermarktketen Carrefour maakt nu een paar maanden gebruik van blockchaintechnologie om de supply chain van enkele producten in kaart te brengen. De voorlopige conclusie: het leidt tot hogere verkopen. Maar waarom?

Een nationaal archief fungeert als het geheugen van een land. Er ligt vaak voor honderden jaren aan geschiedenis opgeslagen. Hoe zorg je ervoor dat de integriteit van die data bewaakt wordt? Volgens deze onderzoekers met blockchain en AI.

Regionaal

Er ligt een principe-akkoord op tafel over het nieuwe pensioenstelsel in Nederland. De AOW-leeftijd gaat minder snel omhoog, maar voor veel mensen blijft pensioenkorting een dreiging. Tijd om dat te compenseren met Bitcoin?

Markt

Recent publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) over het veranderende Europese betaallandschap. Over ‘BigTech’-bedrijven die steeds actiever worden op de betaalmarkt. Opvallend is dat privacy het thema is. Een onderwerp met dubbel karakter?

Het wordt ongetwijfeld een feestelijke lunch in het Smith & Wollensky-steakhouse in Manhattan. Justin Sun, de man achter cryptovaluta TRON (TRX), gaat lunchen met miljardair en cryptocriticus Warren Buffett. De prijs: ruim 4 miljoen euro?!

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte