Nieuwsoverzicht van week 25: Facebook onthult Libra, strikte FATF-aanbevelingen aangenomen, en Bitcoin in de Donald Duck

We hebben een spraakmakende cryptoweek achter de rug. Bitcoin brak de psychologische grens van 10.000 dollar. Facebook lanceerde Libra en trok veel aandacht naar zich toe. En als klap op de vuurpijl stond Bitcoin in... de Donald Duck?

Nieuwsoverzicht van week 25: Facebook onthult Libra, strikte FATF-aanbevelingen aangenomen, en Bitcoin in de Donald Duck
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

Bitcoin passeerde $10.000 alsof het niets is. De vraag is niet meer óf er een nieuwe bull market is begonnen, maar tot hoe hoog we in deze bull market zullen gaan. Wat is de volgende halte? Lees meer in de BTC-update van week 26.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Regelgeving

“We staan niet toe dat cryptovaluta het equivalent worden van geheime bankrekeningen”, aldus Steven Mnuchin, minister van Financiën in de VS. En dus zijn vrijdag strenge FATF-aanbevelingen aangenomen. Wat de gevolgen zijn?

Adoptie

Mitsubishi Electric en Yaskawa Electric zitten tussen de 100 grote Japanse fabrikanten die besloten hebben om data met elkaar te delen, in plaats van verbergen. De inzet van blockchain moet ervoor zorgen dat die data veilig blijft.

Het is Ripple gelukt een grote deal te sluiten: een 2-jarige strategische overeenkomst met MoneyGram, één van ’s werelds grootste betalingsverwerkers. Volgens Ripple CEO Brad Garlinghouse ‘bewijst het dat crypto volwassen wordt’. Wat bedoelt hij?

Het is zover: Facebook heeft dinsdag samen met diverse partners Libra onthuld. Betalen moet zo ‘makkelijk worden als het versturen van berichten’. We hebben op een rij gezet wat je erover weten moet.

Ubisoft, bekend van games als Far Cry en Watch Dogs, experimenteert met de toepassing van blockchaintechnologie. In-game items die op de blockchain zijn gezet, krijgen zo een tweede leven?

Markt

Je hoort wellicht weleens dat Bitcoin gebruikt kan worden als ‘veilige haven’ tijdens benarde omstandigheden. Maar dat is vooral anekdotisch. Grayscale Research heeft een poging gedaan te bewijzen dat het écht zo is. Dit zijn de resultaten.

Vanochtend steeg Bitcoin’s prijs in dollars tot boven de $9.700. Daarmee is weer een nieuw jaarrecord geschreven. Stijgen we door tot over de magische grens van $10.000? Of loopt de koers op de zaken vooruit, en volgt een correctie?

De Ijslandse financieel toezichthouder FME heeft het in Reykjavik gevestigde blockchain-bedrijf Monerium een licentie gegeven als verwerker van ‘elektronisch geld’ (e-money). Wat betekent dit? En welke nieuwe mogelijkheden biedt het?

Er wordt al jaren aan ontwikkeld: Ethereum 2.0. Inmiddels is de lanceerdatum van het nieuwe op Proof-of-Stake gebaseerde netwerk bekend: 3 januari 2020. Precies 11 jaar na de creatie van Bitcoin’s genesis block. Een nieuw begin?

Bedrijfsleven

Een van ’s werelds grootste zogeheten ‘Inter-Dealer Brokers’ (IDB), TP ICAP, opent z’n deuren voor de handel in Bitcoin-derivaten. De effectenmakelaar start met cashcontracten die verhandeld worden op derivatenbeurs CME.

Dinsdag is Facebook’s meest recente initiatief gelanceerd: Libra. Bij de oprichting zijn 28 bedrijven betrokken, die ieder een eigen zogeheten ‘validator node’ draaien. Wat je mee moet brengen om dat te mogen doen? Indrukwekkende cijfers...

In een periode dat Facebook’s cryptokartel de aandacht trekt, laat Jack Dorsey, de CEO van Twitter, een ander geluid horen. Er ligt nú een kans om tot één wereldmunt te komen voor het internet. Welke munt hij daarbij in gedachte heeft?

Regionaal

In Nederland komt onderzoek naar de inzet van blockchain aardig op gang. Zo hield Zorginstituut Nederland zich recent bezig met de combinatie van (privacy)wetgeving en blockchain. Het devies: ‘leg zo min mogelijk data vast op de blockchain’?

Cryptocurrency Libra: the Good, the Bad, and the Ugly

Saifedean Ammous, de auteur van ‘The Bitcoin Standard’, kwam deze week met zijn analyse van Libra. In zijn verhaal laat hij zien hoe Libra voor miljarden mensen een beter geldsysteem zou kunnen zijn dan de eigen nationale munt of een willekeurige andere cryptomunt. Dat het de wereld vele goeds kan brengen.

Maar ten koste van wat? Ten koste van privacy en mensenrechten? Ten koste van overheden en nationale munten? Ten koste van banken en allerlei andere financiële bedrijven?

Libra brengt goede dingen met zich mee. Maar ook slechte. En ronduit gevaarlijke.

Ten slotte

En hoe zit het dan met de Donald Duck, vraag je je wellicht af? Voor veel mensen een legendarisch stripblad. Het is dan ook niet ontgaan dat Dagobert Duck deze week kon ‘fluiten naar zijn (digi)duiten’!

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte