Nieuwsoverzicht van week 26: Craig Wright in tranen, kritiek op Libra, en Square’s Cash-app als Bitcoin-wallet

Beter laat dan nooit: een terugblik op het belangrijkste nieuws van afgelopen week. Een week waarin veel bedrijven een greep deden naar de hoofdrol: VeChain, Libra, Square, de Bank of England. En... Craig Wright in tranen?

Nieuwsoverzicht van week 26: Craig Wright in tranen, kritiek op Libra, en Square’s Cash-app als Bitcoin-wallet
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

Er is veel geschreven over de "explosie" en "crash" van bitcoin deze week. Maar hoe spannend is het echt? Hoe diep gaat een eventuele correctie? En wanneer krijgen we weer een all time high? Lees de BTC-update van deze week.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Bedrijfsleven

Tussen de 28 ‘founding partners’ van Facebook’s Libra zit op dit moment één cryptocurrency exchange: Coinbase. Mogelijk komt Binance daar als tweede grote speler bij. Binance CSO Gin Chao: ‘We overwegen het beslist.’ Een positieve ontwikkeling?

Nu we het toch over Libra hebben: Volgens The New York Times stelt Facebook de zaken rondom Libra rooskleuriger voor dan dat ze zijn. Hoe zit dit? Bluft Facebook om Libra van de grond te krijgen? En wat staat er op losse schroeven?

Terwijl grote delen van de wereld wachten op duidelijke regelgeving voor cryptovaluta, heeft PwC z’n auditingtool ‘Halo’ alvast geschikt gemaakt voor het ‘nieuwe geld’. De reden: bedrijven vertrouwen geven in het gebruik van cryptovaluta. Hoe? Dat lees je hier.

Na het debacle in Hongkong probeert Bitmain het in de Verenigde Staten opnieuw: het verkrijgen van een beursnotering. Naar verluidt wil de hardwarefabrikant tussen de 300 en 500 miljoen dollar ophalen.

Facebook onthulde bijna een week geleden haar meest recente plannen: Libra was een feit. Het duurde niet lang of de hele wereld viel over Facebook heen, van cryptowereld tot politiek. Is Libra bij voorbaat al achter de tralies gezet?

Adoptie

Bitcoin heeft onlangs een zetje in de rug gekregen van Square. De populaire Cash-app fungeert nu ook als Bitcoin-wallet. De meer dan 7 miljoen maandelijks actieve gebruikers kunnen nu laagdrempelig met Bitcoin werken.

Eind 2018 bracht Opera cryptovaluta weer een stap dichterbij alledaags internetgebruik. De toentertijd nieuwe Android-browser kwam met een cryptowallet en integreert naadloos met dapps. Deze browser is nu ook voor iOS-gebruikers beschikbaar.

Alle huurcontracten die getekend worden in Malta moeten geregistreerd worden op de blockchain, aldus Malta’s minister-president. De uitspraak is gebaseerd op recent aangenomen wetsvoorstellen. Joseph Muscat noemt deze twee doelen ervan.

De ‘Bitcoin ATM’. Geldautomaten die werken met cryptovaluta. Hoeveel ze precies gebruikt worden is onbekend, maar in aantallen zijn ze de afgelopen jaren flink gestegen. Er zijn er nu meer dan 5.000, verspreid over 76 landen.

Walmart China wil graag de kwaliteit van geleverde voedingsmiddelen verbeteren. Blockchain gaat daarin een kernfunctie vervullen. Samen met PwC kwam het concern uit bij VeChain, die daarmee een mooie deal op zak heeft. Dit is er bekend.

Woningcorporaties krijgen weleens het verwijt onvoldoende te innoveren. Toch heeft blockchain ook deze sector bereikt. “Het kan maatschappelijke organisaties verbinden en voor efficiëntie zorgen”, aldus de directeur van Rhenam.

Markt

De baas van de Bank of England, Mark Carney, hield recent een toespraak gericht aan bankiers en handelaars. Hij vertelde over de ‘nieuwe digitale economie’, een tijdperk dat een ‘nieuwe Bank of England’ vereist. Gaat het over... crypto?

Exchange

De autoriteiten van Zuid-Korea hebben Bithumb aangeklaagd, een van ’s lands grootste cryptocurrency exchanges. Het bedrijf wordt beschuldigd van nalatigheid. In 2017 zijn van 31.000 klanten persoonlijke gegevens naar buiten gelekt.

Niet alleen de Bitcoin-prijs is gestegen. Ook de interesse in Bitcoin-futures trekt aan. Uit gegevens van CME blijkt dat er op vrijdag 19 juni 6.013 contracten open stonden, een nieuwe ‘all-time high’. Hoe zit het met de prijs van de contracten?

Veiligheid

Beveiligingsbedrijf Trend Micro heeft een botnet ontdekt dat gericht is op het minen van cryptovaluta met apparaten van nietsvermoedende gebruikers. Het netwerk groeit groot via Android-apparaten met een open achterdeur. Zo blijf je veilig.

Satoshi Nakamoto

Craig S. Wright volhardt: ‘ik ben Satoshi Nakamoto’. Simpelweg bewijzen dat hij toegang heeft tot Satoshi’s bitcoins wil hij niet: ‘ik bewijs het op mijn manier in de rechtszaal’.

Vrijdag was het zover. Het proces Kleiman versus Craig Steven Wright (CSW) vervolgde in een rechtbank in Florida (VS). ‘Ik schaam me voor mijn creatie’, spreekt de zelfbenoemde Satoshi in tranen uit. Dit is wat er in de rechtszaal gebeurde.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte