Nieuwsoverzicht van week 27: Facebook reageert op Libra-commentaar, Binance Futures, en IMF draait 180 graden

Het was een relatief rustige cryptoweek. Bitcoin kwam rond $11.500 wat op adem. Facebook doet een poging Libra-commentaar te beteugelen, en het IMF ondersteunt tóch de ontwikkeling van CBDC’s. Dit is het belangrijkste nieuws van week 27.

Nieuwsoverzicht van week 27: Facebook reageert op Libra-commentaar, Binance Futures, en IMF draait 180 graden
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

Na een paar heftige weken keert langzaam de rust terug voor bitcoin. Rond de $11.500 komen we wat op adem. En alts dan? Komt dat ooit nog goed? Laten we de kaarten er eens bijpakken in de BTC-update van week 28.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Markt

Een opvallende plottwist van de Bank of International Settlements (BIS). Waarschuwde de ‘moeder der centrale banken’ eerder om zeker níet aan een CBDC te beginnen, stelt ze nu de ontwikkeling ervan te ondersteunen. Hoe zit dit?

Het IMF heeft recent onderzoek gedaan naar de fintechsector, en ondervroeg centrale banken, ministeries, en andere agentschappen verspreid over 189 landen. Als uitkomst deelt het IMF 5 feiten over fintech anno 2019.

Bedrijfsleven

Xpring (spreek uit: ‘spring’) is de gewaarwording van Ripple’s wens om ‘high potentials’ financieel te ondersteunen. Een jaar na lancering heeft Xpring een mooie mijlpaal bereikt: meer dan 500 miljoen dollar ging naar startende ondernemingen.

Regelgeving

Een mijlpaal voor de Engelse cryptomarkt. Prime Factor Capital is de eerste fondsbeheerder met een licentie van toezichthouder FCA. De weg naar uitbreiding van het beheerd kapitaal is nu vrij. Volgen er meer?

Terwijl de markt van aan cryptovaluta gekoppelde beursproducten toewerkt naar een hoogtepunt, trekt de Engelse toezichthouder FCA aan de handrem. Het agentschap stelt voor om de verkoop ervan aan particulieren te verbieden. Dit is er bekend.

Maandag presenteerden minister Hoekstra en Grapperhaus de ‘nationale aanpak witwassen’. Onderdeel ervan is om cashbetalingen boven de 3000 euro te verbieden. Maar ook om “te investeren in projecten gericht tegen crypto’s”?!

Adoptie

Op 10 april riep Samsung SDS het blockchainplatform Deliver in het leven. Recent is de eerste blockchaincontainer in de haven van Rotterdam aangekomen. Dit zijn volgens de deelnemers de drie voordelen van Deliver.

Exchange

ErisX, het handelsplatform dat steun geniet van bedrijven als Nasdaq en TD Ameritrade, heeft de benodigde licenties gekregen van toezichthouder CFTC om Bitcoin-futures aan te bieden. De handel in contracten start “later dit jaar”.

Binance, op papier de grootste ‘crypto-to-crypto’ exchange, gaat de handel in Bitcoin-futures faciliteren. Het platform is tot Binance Futures gedoopt, vertelt CEO Changpeng Zhao (CZ) tijdens de Asia Blockchain Summit. Dit is er bekend.

Facebook beteugelt Libra-commentaar?

Dinsdag verscheen een brief online van vijf Amerikaanse congresleden gericht aan Facebook-bestuurders, waaronder Mark Zuckerberg. De toon ervan: ‘stop nú met de uitrol van Libra, want het gevaar ervan is enorm!’

Toevallig (of niet?) stond er bij Facebook een reactie klaar op de stortvloed van vragen en kritiek. Blockchainbaas David Marcus doet een poging om al het commentaar te beteugelen. Dit is hoe Facebook reageert op 14 dagen kritiek.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte