Nieuwsoverzicht van week 28: Plan ฿ voor Deutsche Bank, Libra blijft ‘gevaarlijk’, en Trump spreekt over Bitcoin

Afgelopen cryptoweek was spraakmakend, maar niet vanwege de Bitcoin-koers. Donald Trump sprak over Bitcoin. Een wankelende Deutsche Bank. De ‘politie-inval’ bij TRON, en Libra die ‘te gevaarlijk’ blijft. We kijken terug op cryptoweek 28.

Nieuwsoverzicht van week 28: Plan ฿ voor Deutsche Bank, Libra blijft ‘gevaarlijk’, en Trump spreekt over Bitcoin
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

Bitcoin ging deze week even naar $13.000, maar is nu terug bij $11.500. Wat gaat er deze zomer gebeuren? We hebben twee scenario's gemaakt voor bitcoin, en kijken naar het perspectief van alts in de BTC-update van week 29.

Op bezoek bij Satoshi Radio

Afgelopen week was LekkerCryptisch te gast bij Satoshi Radio. Na een hartelijk ontvangst hebben we met elkaar gepraat over allerlei actualiteiten en ontwikkelingen in de cryptowereld.

Bart en Wijnand zijn sterke hosts, en we delen de passie voor de combinatie van technologie, economie, en politiek. Onderwerpen die in de cryptowereld bij elkaar komen. Het gevolg: een kleine 90 minuten die omvlogen.

Je kan de aflevering beluisteren op Spotify, iTunes, of via een internetbrowser bij jou in de buurt.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Exchange

BITPoint, een in Japan gelicentieerde cryptocurrency exchange, is ten prooi gevallen aan hackers. In totaal is meer dan 32 miljoen dollar aan cryptovaluta buitgemaakt. Meer dan $23 miljoen daarvan was van klanten. Dit is er bekend.

Donderdag heeft Binance een metamorfose ondergaan: Binance 2.0 is gelanceerd. De voor gebruikers meest zichtbare verandering is de introductie van ‘margin trading’ – handelen met geleend geld. Dit is hoe het werkt.

Maandag is KuMEX live gegaan. Daarmee volgt KuCoin diverse andere cryptocurrency exchanges, en heeft nu ook een eigen handelsplatform voor op Bitcoin gebaseerde derivaten. Dit is over KuMEX bekend.

Cryptocurrency exchange Bitstamp heeft een eigen zogeheten ‘Lightning Network Node’ online gezet. Daarmee onderstreept het de potentie ervan om Bitcoin naar een hoger niveau te tillen. Kan je binnenkort bliksemsnel BTC storten op Bitstamp?

Regelgeving

Toezichthouders wereldwijd moeten aanopoten om met regels te komen voor grote techbedrijven als Facebook die zich in de financiële wereld mengen. ‘Libra zijn gang laten gaan is gewoon te gevaarlijk’, aldus ECB-bestuurder Benoît Cœuré.

Het New Yorkse Openbaar Ministerie heeft maandag meer dan 20 bewijsstukken ingediend waaruit moet blijken dat Bitfinex en Tether na 2015 wel degelijk actief waren in New York. Dit is de stand van zaken in het proces tussen New York en iFinex.

Regionaal

De lancering van Libra is ook in China doorgedrongen. Het belang van de totstandkoming van een eigen digitale valuta wordt erdoor benadrukt, aldus centrale bank-directeur Wang Xin. “Een waarschuwing dat onze voorsprong niet zeker is...”

Veiligheid

Het rommelt rondom Justin Sun en TRON. Sun wordt verweten investeerders voor vele miljoenen misleid te hebben, en maandag zou TRON’s kantoor leeggehaald zijn door de politie. De vork zit anders in de steel: dit zegt TRON erover.

Adoptie

‘Taringa!’ Je denkt wellicht aan een kreet, maar het is de naam van een groot social media-platform gericht op Spaanstaligen. Zondag maakte het bedrijf bekend vol in te zetten op cryptovaluta en blockchaintechnologie. Dit is erover bekend.

Grote reorganisatie Deutsche Bank

Hoewel het niet direct te maken heeft met financiële technologie, is de aangekondigde reorganisatie bij de Deutsche Bank meer dan het noemen waard. De impact ervan is enorm en op de lange termijn onvoorspelbaar.

Maar liefst 18.000 werkplekken gaan verloren. Bepaalde takken van de bank worden opgedoekt, en er wordt rigoureus gesneden in het derivatenportfolio. Het goede deel daarvan houdt de bank aan, het slechte deel wordt in een zogeheten ‘bad bank’ geparkeerd.

Rondom het thema Deutsche Bank ontstaan veel doemscenario’s. Dat de Duitsers belastinggeld moeten gaan steken in de bad banks. Dat de bank op omvallen staat. Dat het hele financiële stelsel daarvan onderuit zou gaan. Dat het de inleiding is van een volgende diepe recessie.

Interessant om te volgen, en wellicht dat we binnenkort wat extra aandacht aan dit onderwerp besteden.

Donald Trump over Bitcoin en Libra

De Amerikaanse president slingerde afgelopen week tweets de wereld in over Bitcoin en Libra. Vermoedelijk was die laatste de aanleiding om iets te zeggen over cryptovaluta, hoewel de consensus in de cryptowereld is dat Libra niet in die categorie valt.

“Ik ben geen fan van Bitcoin en andere cryptovaluta”, vertelt Trump. De president noemt de “hoge volatiliteit” en stelt dat ze “gebaseerd zijn op lucht”. Over Libra heeft hij ook weinig goede woorden over, en stelt alvast de strenge eisen die aan banken worden gesteld in het vooruitzicht. Het leidt allemaal naar waar het echt om draait: “Amerika heeft maar één echte munt, en die is sterker dan ooit!”

In dezelfde week riep nog een hooggeplaatste iets over Bitcoin: FED-voorzitter Jeremy Powell. Er klonk een heel ander geluid. ‘Bitcoin is het digitale goud’, vertelt Powell leden van het congres. Zou hij beter weten hoe de vork in de steel zit?

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte