Nieuwsoverzicht van week 29: Amerikaanse Senaat ondervraagt Libra, Bitcoin is wereldnieuws

Een cryptoweek wordt niet veel spraakmakender dan afgelopen week. In het kielzog van Libra’s vragenvuur werd Bitcoin wereldnieuws. Ook de G7 boog zich erover. Maar dat was niet het enige. Dit is het nieuwsoverzicht van week 29.

Nieuwsoverzicht van week 29: Amerikaanse Senaat ondervraagt Libra, Bitcoin is wereldnieuws
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-weekupdate

Bitcoin was wereldnieuws deze week. Donald Trump stuurde een tweet, het senaat sprak erover en het IMF bracht een rapport uit. Hoe reageerde de koers erop? Lees het in de BTC-update van week 30.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Markt

Uit onderzoek van Avanade blijkt dat Nederlandse bedrijven nog niet zo overtuigd zijn van opkomende technologieën. Blockchain is een hype, AI-integratie loopt achter, en quantum computing? Dat begrijpen we niet echt. Dit zijn de cijfers.

Facebook‘s plannen met Libra hebben heel wat beleidsmakers en centraal bankiers in opstand gebracht. Maar Jens Weidmann, president van de Duitse Bundesbank, ziet het anders: “Libra kan best aantrekkelijk zijn”. Wat bedoelt hij?

Onlangs zijn FATF-aanbevelingen aangenomen met ingrijpende gevolgen. Japan doet een poging die consequenties te concretiseren. Naar verluidt werkt het Japanse ministerie van Financiën aan een SWIFT-netwerk voor... crypto?!

In een nieuw rapport gaat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in op de opkomst en het gebruik van digitaal geld. Wat verstaat het IMF onder ‘digitaal geld’? Wordt Bitcoin ook genoemd? En welke rol ziet het IMF voor centrale banken?

Studie

Maandag 22 juli begint de 10-delige collegereeks van Dr. Saifedean Ammous over The Bitcoin Standard. Als je wilt weten waarom het huidige geldsysteem niet deugt, en hoe Bitcoin een oplossing is, schrijf je snel in!

Exchange

Binance blijft streven naar expansie. Dit keer spreekt Changpeng Zhao, de CEO van Binance, over de mogelijkheid een cryptocurrency exchange te openen in Zuid-Korea. Hoe concreet zijn de plannen?

Adoptie

Het wordt als noodzakelijk gezien voor een soepele interactie tussen de online economie en de fysieke wereld: de zogeheten ‘Self-Sovereign Identity’ (SSI). Belangrijk genoeg voor Samsung en andere grote bedrijven om eraan te werken. Hoe zit dit?

“We geloven dat de vraag naar nieuwe betaalmiddelen de komende jaren enkel groeit”, aldus plaatsvervangend burgermeester Di Paola van de Canadese gemeente Richmond Hill. Inwoners kunnen hun onroerendezaakbelasting binnenkort betalen met Bitcoin.

Regelgeving

Dinsdagavond Nederlandse tijd verscheen Facebook’s David Marcus voor het Amerikaanse Senaat om plannen rondom Libra uit te leggen en verantwoorden. Maar de meeste wetgevers leken niet écht geïnteresseerd in Libra?

Maandagavond (NL tijd) hield Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, een spontane persconferentie over cryptovaluta. Hij spreekt het publiek streng toe, en noemt het een ‘zaak van nationale veiligheid’. Dit is zijn bericht.

Onlangs sprak een zittende Amerikaanse president voor het eerst over Bitcoin en cryptovaluta. ‘Het is gebakken lucht’, is zijn bericht samengevat. Zou Trump Bitcoin kunnen verbieden? Deze econoom denkt van wel: ‘onwaarschijnlijk, maar haalbaar’.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte