Nieuwsoverzicht van week 31: Onrust over Bitcoin-transacties, lancering LedgerX is fiasco, en VS kan Bitcoin niet verbieden?

Dit was een spraakmakende cryptoweek. Regels rondom Bitcoin blijven een ‘hot topic’, en de lancering van LedgerX bleek op een fiasco uit te lopen. De zaak tegen Bitfinex vervolgde, en ING overweegt klanten te laten betalen voor... spaargeld?

Nieuwsoverzicht van week 31: Onrust over Bitcoin-transacties, lancering LedgerX is fiasco, en VS kan Bitcoin niet verbieden?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

$BTC-update

Vandaag (hoogstwaarschijnlijk) nog geen weekupdate. Hoewel Bitcoin altijd doorgaat, geniet onze huisanalist van een welverdiende vakantie. Maar we kunnen wel wat inzoomen en kijken naar afgelopen en komende week.

Op dit moment wordt Bitcoin verhandeld voor een prijs van rond de $10.700. Afgelopen week heeft het een aardige stijging doorgemaakt; de huidige koers is ruim $1.000 hoger dan het zeven dagen geleden was.

We zien dat Bitcoin moeite heeft met de zone waarin het nu verkeert. De weerstand richting de $11.000 lijkt het niet doorheen te komen, en ook het handelsvolume valt tegen. Alsof door een zware deur gekomen moet worden met een satéprikker als stormram. Het prikt een beetje, maar breekt snel af.

Vooralsnog voor Bitcoin dus een discutabele beweging, waarbij een bearish beweging nu meer voordehand ligt dan een bullish beweging. Een sluiting boven de $10.900-$11.000 is het minimale dat nodig is om verder naar boven te kijken. Zou dat gepaard gaan met een (flinke) toename van volume, verschuift het momentum weer wat meer naar de bulls.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Markt

Onder ING-klanten is ophef ontstaan vanwege uitspraken van topman Ralph Hamers. In een analistencall vertelt Hamers dat de bank overweegt negatieve rente in rekening te brengen op spaargeld. Tijd voor een alternatief?

De snelheid waarmee nieuwe litecoins (LTC) de markt op komen via miners gaat over een kleine 48 uur flink omlaag: het wordt gehalveerd. Welk effect heeft de komende ‘halvening’? Dit is wat je erover weten moet.

Het Bitcoin-netwerk komt dichtbij een nieuwe mijlpaal: de miljardste dollar die via transactiekosten in rekening is gebracht. Een belangrijk kengetal, omdat het netwerk uiteindelijk volledig op inkomsten uit transacties moet draaien. Hoe zit dat?

Onlangs publiceerde FIU-Nederland het jaaroverzicht van 2018. Daaruit blijkt dat er meerdere records zijn gebroken. Nooit eerder zijn er zoveel verdachte transacties gemeld. Het aandeel van crypto daarin? Minuscuul.

Ondanks dat de totale hoeveelheid Bitcoin dat in omloop is dagelijks groeit, brak het netwerk in juli een nieuwe record. Nooit eerder was het aantal Bitcoin dat vaststaat hoger: 3.847.859 BTC heeft de afgelopen 5 jaar (of langer) niet bewogen.

De wereldeconomie vertraagt. Een recessie staat voor de deur. Gaat de Amerikaanse rente voor het eerst sinds 2008 weer dalen? Om 20.00 vanavond maakt FOMC de beslissing bekend. Een voorbeschouwing, en wat betekent dit voor bitcoin?

Dinsdag was de cryptowereld even in rep en roer vanwege enorme Bitcoin-transacties. Vanuit het niets kwam 0,8% van alle beschikbare BTC in beweging. Wat is er gebeurd?

Maandag riep Square Crypto haar volgers op om suggesties te doen voor de kleinste eenheid waarin Bitcoin verhandeld wordt: de Satoshi. De ontwerpvoorstellen stroomden binnen. Zo ziet de meest recente zoektocht naar het Satoshi-symbool eruit.

Bedrijfsleven

Bitwala heeft 13 miljoen euro aan nieuw kapitaal weten te bemachtigen. Opvallend is dat Sony als ‘co-lead’ van de financieringsronde wordt genoemd. Het geld wordt onder meer gebruikt voor de uitrol van Bitcoin-rekeningen voor bedrijven.

UnionBank, één van de belangrijkste banken van de Filipijnen, heeft een eigen stablecoin in gebruik genomen. Als belangrijkste drijfveer wordt de missie genoemd om zoveel mogelijk mensen te laten profiteren van welvaartsgroei.

Recent blikte Ripple terug op het tweede kwartaal van 2019. De verkoop van XRP steeg met bijna 50% naar $251,51 miljoen. Uiteraard wordt ook de deal met MoneyGram genoemd, en werd er 900 miljoen XRP uit de fameuze eigen reserve gehaald?

Regelgeving

De afgelopen weken wordt binnen de Amerikaanse overheid veel gesproken over digitale valuta. Libra claimt de hoofdrol, maar Bitcoin komt ook herhaald langs. Senator Mike Crapo vraagt zich hardop af: ‘Wat als we Bitcoin proberen te verbieden?

Begin mei kreeg Roger Ver (BCH) bericht van Craig Wright (BSV). Ver moest zich komen verantwoorden voor laster en smaad. Maar het loopt anders: de Britse rechter heeft de zaak verworpen, en Wright moet de kosten vergoeden.

De Nederlandsche Bank heeft recent richtlijnen gepubliceerd die betrekking hebben op het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de financiële sector. Het moet bedrijven aan het denken zetten over de mogelijkheden en risico’s rondom AI.

In juli is in India een wetsontwerp ter tafel gebracht waarmee het bezit en gebruik van cryptovaluta effectief verboden wordt. NASSCOM, de belangrijkste branchevereniging van de Indiase IT-sector, is er niet blij mee. De organisatie doet een andere oproep.

In een toelichting op de kwartaalcijfers stelt Facebook dat Libra wellicht nooit tot lancering komt. Vanwege “substantieel wettelijk toezicht”. Het is over, nog voor het begon?

Exchange

Gele vlag in sector 3: LedgerX is uit de bocht gevlogen. Woensdag maakte het bedrijf wereldkundig de eerste te zijn met fysiek geleverde Bitcoin-futures. Niet veel later bleek toestemming van de toezichthouder toch nog te ontbreken. Wat nu?

De cryptowereld heeft er nóg een exchange bij. Blockchain․com bleek achter de schermen bezig te zijn met een eigen handelsplatform: ‘The Pit’. Volgens het bedrijf zijn er drie aspecten waarop The Pit zich onderscheidt van de rest.

Maandag vervolgde de rechtzaak tussen de New Yorkse openbaar aanklager en Bitfinex en Tether. De gedaagden vroegen om ontbinding van de zaak, en moeten nog even op het antwoord wachten: de rechtbank heeft meer tijd nodig.

Naar verluidt worden exchanges in Zuid-Korea geconfronteerd met strikte(re) eisen aan het behoud van hun bankrekening. Een ingewijde maakt zich zorgen over de toekomst van kleine en middelgrote exchanges in het land.

Bakkt maakt zich klaar om hun Bitcoin-futures te lanceren. Dat moet in het derde kwartaal van dit jaar gebeuren. Uit een uitgelekte presentatie blijkt dat akkoord van de New Yorkse toezichthouder NYDFS het belangrijkste struikelblok is.

Adoptie

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gaat zich de komende jaren inzetten op de integratie van nieuwe technologieën. Blockchain wordt daarbij expiciet genoemd, onder anderen om studenten controle te geven over eigen onderwijsdata.

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) gaat verschafte certificaten digitaliseren en decentraal vastleggen. Daar helpt het Nederlandse LTO Network bij. Met een QR-code kunnen (eind)gebruikers een certificaat zelf op geldigheid controleren.

Binnenkort kunnen inwoners van Fortaleza, de vijfde stad van Brazilië, voor openbaar vervoer betalen met Bitcoin. Meer dan 2,5 miljoen mensen die zo in aanraking kunnen komen met cryptovaluta.

Regionaal

Vrijdag publiceerde de Bank of China een infographic om de geschiedenis en werking van Bitcoin toe te lichten. Langzaam maar zeker lijkt de stemming rondom cryptovaluta in China te veranderen?

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte