Nieuwsoverzicht van week 32: Binance onder vuur, Kik vecht terug, en Blockstream gaat minen

Het was een spraakmakende cryptoweek. Vooral Binance greep de aandacht, maar niet op een prettige manier. We zagen Kik terugvechten tegen de SEC, en Blockstream tegen centrale mining pools. Dit is het belangrijkste nieuws van week 32.

Nieuwsoverzicht van week 32: Binance onder vuur, Kik vecht terug, en Blockstream gaat minen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Nieuws en marktontwikkelingen

Markt

Het vooruitzicht van een no-deal Brexit hangt volgens sommige analisten als donkere wolk boven de wereldeconomie. Maar voor Bitcoin kan het juist gunstig zijn. Sterker nog: volgens The Independent stuwt het de Bitcoin-prijs naar een recordhoogte.

De ECB wil effectief toezicht kunnen houden op de cryptomarkt. Bijvoorbeeld om het effect ervan op monetair beleid te kunnen meten. Donderdag maakte de centrale bank bekend on-chain te gebruiken om het “cryptofenomeen” beter te doorgronden.

MERJ Exhange, de nationale beurs van de Seychellen, is naar eigen zeggen de eerste aandelenmarkt wereldwijd waar een (volledig gereguleerde) security token verhandelbaar is. Wordt 2019 dan tóch het jaar van de security tokens?

Veilige havens zijn traditioneel de grote winnaars ten tijde van onrust op financiële markten. Nu de handelsoorlog tussen de VS en China oplaait, winnen goud, zilver, én... Bitcoin. En de best presterende daarvan?

Adoptie

Op zoek naar een accountant die je kan betalen met crypto? Dan kan je nu terecht bij Armanino, de grootste onafhankelijke accountant van Californië. De auditor gaat ook werken aan uitbreiding van het eigen ‘blockchain explorer platform’.

Betalen voor alledaagse boodschappen met crypto: slechts een enkeling doet het. Zeker als het Bitcoin’s Lightning Network betreft. Maar in Arnhem kan het bij de SPAR om de hoek: “was het echt of een droom?

Inwoners van Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, worden binnenkort beloond voor deelname aan de samenleving met S-coins. Deze eigen cryptovaluta moet voor het einde van november zijn gelanceerd. Die planning bestaat uit drie hoofdpunten.

Bedrijfsleven

Bitcoin-bedrijf Blockstream heeft donderdag de diensten Mining en Pool gelanceerd. Fidelity is al klant en laat haar miners door Blockstream beheren. De mining pool gebruikt het BetterHash-protocol, en dat heeft één groot voordeel.

De Federal Reserve werkt aan FedNow. Een systeem voor realtime betalingen, die 24/7 worden afgehandeld. De verwachting is dat het systeem in 2023 of 2024 in productie genomen kan worden, aanvankelijk voor bedragen tot $25.000.

Uit de voorwaarden van Apple’s nieuwe creditcard blijkt dat het aankopen van digitale valuta zoals Bitcoin niet is toegestaan. Is dat Apple’s keuze, of komt die beslissing ergens anders vandaan?

Het lijkt erop dat Mastercard blockchain en cryptocurrency serieuzer is gaan nemen. Nieuwe vacatures suggereren de opbouw van aan crypto gerelateerde teams. Voor de bouw van een eigen wallet?

Het blijft mining-gigant Bitmain moeite kosten om zwarte cijfers te schrijven. In het eerste kwartaal van 2019 maakte het bedrijf 310 miljoen dollar verlies. Maar er zijn twee lichtpunten aan het eind van de tunnel.

Regelgeving

Het in India beoogde verbod op cryptovaluta gaat het land een kleine 13 miljard dollar kosten, aldus onderzoeksbedrijf Crebaco Global. Maar dat potentiële verlies lijkt een ban niet in de weg te staan.

Kik Interactive heeft volgens de SEC op onrechtmatige wijze vele miljoenen dollars binnengesleept met een ICO. Onzin, volgens Kik. Het bedrijf vecht terug en stelt dat de SEC steeds opnieuw de feiten verdraait.

De Britse belastingdienst zit achter crypto handelaars aan en heeft diverse exchanges verzocht om klantgegevens vrij te geven. Naar verluidt wil het agentschap meer grip krijgen op transacties en (onbetaalde) belastingen.

Onlangs hield Hester Peirce een toespraak over de combinatie van toezicht en innovaties als cryptovaluta. Daarin stelt Peirce dat de VS beter haar best moet doen om tot de juiste kaders te komen, en dat bij deze landen kan afkijken.

Veiligheid

Vlak na een miljardenboete voor privacyschendingen krijgt Facebook alweer te maken met het volgende schandaal. Advertentiepartner Hyp3r verzamelde zonder toestemming foto’s en locaties van miljoenen Instagrammers. En Libra? Tja...

Exchange

Na doorgelicht te zijn door de Amerikaanse autoriteiten, ligt EtherDelta nu ook onder het vergrootglas van de Chinese politie. Naar verluidt is EtherDelta betrokken bij een grote scam, en volgen er juridische stappen.

In de maand juli is een recordbedrag van cryptocurrency exchange BitMEX afgehaald. Het gaat in totaal om ongeveer 530 miljoen dollar. Wat is er aan de hand? En waar zijn al die miljoenen gebleven?

Woensdagochtend is de cryptowereld even in rep en roer. Er zouden KYC-documenten (zoals paspoorten en rijbewijzen) zijn buitgemaakt. De hacker publiceert ze, tenzij Binance 300 BTC overmaakt. Volgens Binance is er echter niets aan de hand.

Coinbase werkt aan het uitbreiden van haar aanbod. Maandag kondigde de exchange 8 kandidaten aan, waaronder Dash, Waves, en Cosmos. Of alle acht het redden is onduidelijk: ze worden eerst doorgelicht op het gebied van veiligheid en compliance.

Regionaal

Maandagavond tekende president Trump de opdracht waarmee alle bezittingen van Venezuela in de VS worden bevroren. Zo wordt de handelsoorlog van de VS op meerdere fronten gevoerd. Volgt een volledig handelsverbod?

In de meeste landen moet je over Bitcoin-winsten belasting betalen. Ook in Israël. Maar dat is nog niet zo makkelijk: daar zitten Bitcoin-investeerders gevangen tussen de bank die geen geld wil aannemen, en een belastingdienst die z’n hand ophoudt.

In diverse steden in China nemen verkopers een nieuwe betaalmethode in gebruik. Bij de supermarkt en bakkerij betaal je daar met je... gezicht. Wordt de QR-code ingeruild voor gezichtsherkenning?

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte