Nieuwsoverzicht van week 33: Bakkt gaat lanceren, Samsung integreert Bitcoin, en grote beleggers kopen de dip?

Volgens sommigen hebben we een historische week achter de rug. Bakkt gaat lanceren, en dat is groot nieuws voor institutionele beleggers. Maar er gebeurde (veel) meer. Het belangrijkste nieuws staat op een rij in het nieuwsoverzicht van week 33.

Nieuwsoverzicht van week 33: Bakkt gaat lanceren, Samsung integreert Bitcoin, en grote beleggers kopen de dip?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het Bakkt-effect?

De uitgebreide wekelijkse technische analyse gericht op Bitcoin staat nog even in de koelkast vanwege vakantieverplichtingen. Maar niets staat in de weg om in het kort even naar de Bitcoin-koers te kijken.

Tussen 12 en 14 augustus daalde de prijs van een bitcoin, van $11.400 tot onder de $10.000. Op 15 augustus herleefde de koers even, en steeg weer naar $10.400. Het is wat analisten een ‘relief bounce’ of een ‘relief rally’ noemen. Een korte opleving van de koers om even op adem te kunnen komen van de (vaak stevige) druk naar beneden. De verwachting op dat moment: verdere daling, richting de $8.200.

Maar dat gebeurde niet. Op 16 augustus herstelt de koers flink. In een tijdsbestek van 4 uur stijgt de koers van $9.800 naar $10.300. Op het moment van schrijven wordt een bitcoin voor rond de $10.700 verhandeld. Veel analisten koppelen het aan een nieuwsgebeurtenis dat rond het moment van stijging plaatsvond: Bakkt gaat lanceren.

Op dit moment schuurt Bitcoin tegen de onderzijde van een stevige weerstandszone. Als het lukt om daar doorheen te komen, kijken we naar boven naar de volgende weerstandszone die start rond de $11.500. Maar de indicatoren geven, ondanks het Bakkt-effect, nog geen overtuigende indruk.

Nieuws en markt-ontwikkelingen

Markt

De afgelopen dagen zakte de Bitcoin-koers in van $11.500 naar onder de $10.000. Wat blijkt: tweederde van de grote Coinbase-klanten hebben Bitcoin gekocht, in plaats van verkocht. Buy the dip?

Regelgeving

De Britse variant van de Reclame Code Commissie, de Advertising Standards Authority (ASA), heeft BitMEX op de vingers getikt. De advertentie waarmee Bitcoin’s tiende verjaardag werd gevierd in The Times bevatte misleidende informatie?

Pech voor Craig Wright in de rechtszaak tegen Kleiman. Zijn motie om de zaak niet ontvankelijk te verklaren is verworpen. Wright heeft volgens de rechter geen geloofwaardig bewijs geleverd, en refereert aan een quote over... misleiding?!

Sinds mei 2018 loopt er een rechtszaak tegen Ripple. De zaak is gestoeld op de vraag of XRP een effect (security) is. Onlangs heeft de eiser een recent gepubliceerde richtsnoer van de SEC ingebracht als bewijs. Zit Ripple in de problemen?

De SEC daagt Veritaseum (VERI) voor het gerecht. De Amerikaanse beurstoezichthouder stelt dat het bedrijf investeerders opzettelijk heeft misleid, en wil de opgehaalde ICO-miljoenen zo snel mogelijk bevriezen.

Op dit moment zijn er drie Amerikaanse bedrijven in de running voor ’s werelds eerste goedgekeurde Bitcoin ETF, waaronder vermogensbeheerders VanEck en Bitwise. Alledrie moeten ze wachten: de SEC heeft de beslissingen naar de herfst opgeschoven.

Via een bindende uitspraak heeft de Nieuw-Zeelandse belastingdienst onlangs vastgelegd dat salarissen in cryptovaluta uitbetaald mogen worden. Hoe zit dat eigenlijk in Nederland?

Bedrijfsleven

Ontwikkelaars van apps die gebruik maken van Samsung’s Blockchain Keystore kunnen hun apps voorbereiden op interactie met Bitcoin. Ondersteuning voor de grootste cryptomunt is onlangs stilletjes aan de Samsung-software toegevoegd.

Onderzoekers bij IBM buigen zich over het verbeteren van het huidige ‘Domain Name System’ (DNS). Een alternatief dat gebaseerd is op blockchaintechnologie zou veiliger zijn. Concurrentie voor Handshake en Blockstack?

Het ICON-netwerk gaat binnenkort veranderen. Er worden maatregelen genomen om het netwerk decentraler te maken. In aanloop naar de upgrade geeft ICON $600.000 aan ICX-munten weg.

Adoptie

In Europa kan je nu je boodschappen doen met Dai-stablecoins. Monolith, MakerDAO, en Digix gaan samenwerken en slaan een brug tussen het decentrale en traditionele financiële systeem.

Bij de Mavs kunnen basketbalfans nu kaartjes en merchandise aanschaffen met Bitcoin. Het is het tweede NBA-team dat cryptovaluta accepteert. De Sacramento Kings gingen de Dallas Mavericks voor.

Exchange

De zaken gaan lekker bij Paxful, een Bitcoin-exchange waar de directe handel tussen twee partijen (P2P) wordt gefaciliteerd. In juli nam het handelsvolume veroorzaakt door ‘institutionele klanten’ met 70% toe.

Coinbase worstelt met bankproblemen in het Verenigd Koninkrijk. Na Barclays lijkt ook Santander de vingers niet (meer) aan de exchange te willen branden. Wat is er aan de hand?

De vraag die Amerikaanse handelaars de laatste weken heeft beziggehouden: welke cryptocurrencies kunnen straks verhandeld worden op Binance US? Vrijdag kondigde de exchange aan de notering van deze 30 munten te onderzoeken.

Coinbase heeft Britse klanten op de hoogte gebracht dat Zcash (ZEC) binnenkort van de exchange wordt geschrapt. Vanaf 26 augustus moeten klanten ergens anders naartoe voor de privacymunt. Maar waarom?

Regionaal

De Chinese centrale bank (PBoC) stelt dat de eigen digitale valuta “gereed is”. Opvallend is dat PBoC-directeur Mu Changchun erbij vermeldt dat je niet hoeft te verwachten dat het doorsnee cryptovaluta nabootst.

Ten slotte

Volg ons op Twitter om gedurende de week op de hoogte te blijven. Daarover meepraten kan zoals gebruikelijk op Telegram. Tot volgende week!

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte