CloakCoin: een privacymunt met een zonnige toekomst?

CloakCoin is één van de eerste sterk op privacy gerichte blockchains. Een buitenstaander kan zender en ontvanger van een betaling niet aan elkaar verbinden door te kijken naar de blockchain. Het biedt de gebruiker volledige anonimiteit zonder dat de voordelen van cryptovaluta worden opgegeven, zoals snelle transacties en een onvervalsbare administratie.

CloakCoin: een privacymunt met een zonnige toekomst?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In juni 2014 ging het project van start. Na een voorspoedig begin brak al snel een crisis uit. Allerlei geruchten deden de ronde, en de beloofde functionaliteit werd niet ontwikkeld. De originele ontwikkelaar droeg het project over aan de community. Voor veel projecten eindigt het daar. Maar niet voor CloakCoin.

Het nieuwe team, gedragen door de actieve community, bleek trouw en productief.

ENIGMA

De belangrijkste ontwikkeling is ENIGMA, het transactiesysteem van CloakCoin. Hiermee worden de deelnemers aan het netwerk ingezet voor het uitvoeren van transacties namens andere deelnemers ("cloak" betekent "verhullen"). Dit is vergelijkbaar met hoe het Tor-netwerk internetverkeer moeilijk traceerbaar maakt.

De deelnemers aan het netwerk krijgen hiervoor een deel van de transactievergoeding van 1,8%. En optioneel ook nog jaarlijks 6% vergoeding voor het vastzetten van hun munten om met proof-of-stake transacties te valideren.

CloakCoin gebruikt geen proof-of-work (meer) en ook geen masternodes. Dat is positief in termen van energieverbruik en decentralisatie. Proof-of-stake verbruikt veel minder energie dan proof-of-work (mining), en een netwerk met masternodes heeft een wat hogere mate van centralisatie.

De keerzijde is dat het netwerk sterk afhankelijk is van individuele deelnemers die met hun wallet online zijn voor het cloaken en controleren van de transacties. Het netwerk heeft belang bij veel gebruikers en veel gebruik. De transactievergoeding helpt hierbij, maar maakt tegelijk grote transacties relatief duur.

In december 2017 heeft het team de ENIGMA-code open source gemaakt en door een onafhankelijke partij laten beoordelen. Het netwerk is volwassen geworden!

Interessant?

Er zijn inmiddels honderden blockchains en tientallen daarvan zijn op privacy en anonimiteit gericht. Waarom zou CloakCoin interessant zijn?

Als je een blockchain zoekt om je eigen applicatie op te bouwen, dan ben je bij CloakCoin nog te vroeg. En als privacy voor jouw toepassing geen rol speelt, dan zouden de relatief hoge transactiekosten ook nadelig kunnen zijn.

Als je een op privacy gericht project zoekt om in te investeren, dan kan CloakCoin heel interessant zijn.

De lage transactietijd (60 seconden), het gebruik van proof-of-stake zonder masternodes en de volledige anonimiteit zijn onderscheidend ten opzichte van de grote privacy projecten zoals Dash en Monero.

En, meer algemeen, een sterke community, actief ontwikkelteam en concrete roadmap zijn belangrijke aanwijzingen voor een zonnige toekomst.

Maar, zoals altijd: DYOR!

Toekomstplannen

Nu het netwerk live is en de oorspronkelijke beloften heeft waargemaakt, is het tijd om vooruit te kijken. Twee zaken wil ik eruit lichten.

Naast de bestaande volledige wallets worden light wallets gemaakt voor mobiel en desktop. Daarmee hoeft de gebruiker niet de hele blockchain te downloaden en volledig deel te nemen aan het netwerk, maar kan direct betalingen doen en ontvangen.

Er wordt gewerkt aan de mogelijkheid voor externe diensten om te integreren met CloakCoin. Denk aan betalingsproviders of kassasystemen. Door het ecosysteem rond CloakCoin te laten groeien, zal ook het nut van deze munt enorm toenemen. En daarmee de waarde.

Meer weten?

Website: https://www.cloakcoin.com/
Whitepaper: https://www.cloakcoin.com/resources/CloakCoin_ENIGMA_Whitepaper_v1.0.pdf
Wiki: http://www.cloakwiki.org/index.php/What_is_Cloakcoin%3F

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte