Alles over de nieuwe economie onder één dak.

De geboorte van een nieuwe munt

Bert Slagter
Bert Slagter

De eerste kennismaking is vaak met Bitcoin, Litecoin, Ethereum of Monero. Daarna volgt de valkuil van munten met een lage prijs in dollars, maar eigelijk een vrij grote marktkapitalisatie, zoals Verge en Ripple. En tot slot begint de zoektocht die nooit meer ophoudt, de zoektocht naar kleine, ondergewaardeerde projecten. De hidden gems.

Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter. Een investering die x1000 gaat vind je alleen in de begindagen van een project. High risk, high reward. Wij volgen in deze blog een project door z'n eerste maanden heen. Meet DeviantCoin.

We nemen je mee naar de plek waar de community voor het eerst kennismaakt met een nieuw project, het Announcements (Altcoins) forum van bitcointalk.org. In dit forum vind je een constante stroom van aankondigingen van nieuwe projecten. De [ANN] staat voor announcement, aankondiging.

Welke van die enorme hoeveelheid aankondigingen is de moeite waard? Dat is niet eens zo heel makkelijk te zeggen. Maar een aardige indicatie is de mate waarin het team achter de munt zich heeft voorbereid. Is er al een website, social media en een chat? Zijn er wallets, mining pools en een block explorer? Is er een roadmap, een white paper, een plan? Als dat goed zit, dan heb je misschien wel met een serieuze kanshebber te maken.

Op 24 januari 2018 wordt er een nieuw topic aangemaakt, met als subject "[ANN][AIRDROP][BOUNTY] Deviant Coin [DEV] PoS + Masternodes". We bekeken het topic, en de eerste indruk was positief.

De eerste weken probeert men doorgaans een community op te bouwen. Je ziet dan airdrops of bounties om de aandacht te trekken. En een constante stroom van nieuwtjes om elke keer weer onder de aandacht te komen. DeviantCoin had een aantal grote influencers aan zich gebonden:

Er volgde een winactie waarin deelnemers voor $35.000 aan munten konden winnen. Begin februari hadden ze een listing op drie exchanges, een airdrop via Discord en opname in allerlei portfolio apps. So far so good. Als je in bent voor een gokje, is dit een prima instapmoment. Maak kennis met het team op Discord en go for it!

Velen kijken nog even de kat uit de boom. Er volgt nu een spannende tijd. Kan het project blijven groeien, of dooft het uit als het nieuwe er vanaf is? Deze wat onzekere fase eindigt vaak als een project op een grotere exchange komt, en opgenomen wordt op CoinMarketCap. Was een project eerst alleen vindbaar als je er vanaf wist, nu is het beschikbaar voor een groter publiek. Voor veel mensen is dit het moment om in te stappen. De marktcapitalisatie is nog laag, maar het is niet meer een blinde gok.

Die mensen zijn benieuwd naar de toepassing van een project in de echte wereld. Een betaalkaart voor consumenten, een e-commerce ecosysteem of een decentralized exchange? Wat is de waarde eigenlijk?

In die fase zit DeviantCoin nu. Vorige week Cryptopia, deze week CoinMarketCap. The word is out. Maar nu zullen ze wel met goede, inhoudelijke plannen moeten komen, en die plannen ook stap voor stap uitvoeren. Ontwikkeling aan de techniek, bouwen aan een product, aangaan van partnerschappen en opzetten van de marketing. De periode waarin ze zich moeten gaan bewijzen is aangebroken. Ik ben heel benieuwd. Altijd spannend of een hidden gem ook echt uit de verf komt!

Bert Slagter

Bert Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Nerd, entrepreneur & weight lifter. Gelooft dat blockchain de infrastructuur en Bitcoin het geldsysteem van de komende decennia wordt. Probeert zichtbaar te maken wat dit betekent voor technologie, economie, bedrijven en samenlevingen. Oprichter van Procurios.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.