Alles over de nieuwe economie onder één dak.

Artificial Intelligence in de praktijk: filteren van reviews

Peter Slagter
Peter Slagter

De term Artificial Intelligence (vanaf hier: AI) komt regelmatig langs in combinatie met de term blockchain. Omdat er eigenlijk geen eenduidige uitleg bestaat van wat kunstmatige intelligentie is, wordt vrij gemakkelijk gebruik gemaakt van deze term, soms enkel als marketing tool. Maar er zijn platforms die daadwerkelijk van AI gebruik maken, en daar geven we zo nu en dan graag een voorbeeld van.

Revain is zo'n platform. We kennen Revain als partij die blockchaintechnologie toepast om de integriteit van reviews te garanderen. Veel reviewplatforms worden geplaagd door nepreviews en grootschalige manipulatie. En andersom worden reviewers soms onder druk gezet om hun review in te trekken of te herzien. Revain lost dat op.

Revain zet IBM Watson om een schifting te maken tussen goede reviews en reviews van ondermaatse kwaliteit. Dat is belangrijk, want er kunnen zeer veel reviews geplaatst worden, door bv. bots of malafide gebruikers. Het is de kunst om deze reviews eruit te filteren vóórdat het bij een mens terecht komt, en dat is waar Watson bij helpt.

Hoe werkt Watson?

Watson is een platform dat draait om zogenaamde cognitieve technologie. Simpel gezegd het begrijpen van taal en context. Het analyseren van grote hoeveelheden ongestructureerde data staat daarbij centraal. Watson beschikt op dit moment uit dertig publiekelijk beschikbare functionaliteiten. zoals toepassingen voor het omzetten van tekst naar spraak en spraak naar tekst, beeldherkenning, een functie die de samenhang tussen documenten kan aantonen en tools om de hiërarchie te bepalen van documenten over hetzelfde onderwerp. Al die tools hebben een eigen interface, en zijn via API's te integreren in bestaande oplossingen.

Wat doet Watson voor Revain?

Revain gebruikt Watson als middel om reviews te filteren. De volgende functionaliteit van Watson wordt daarbij ingezet.

Toonanalyse

Watson analyseert de tekst, en weegt daarbij drie aspecten van de tekst af: het type emotie, de taalstijl, en sociale aspecten die erin naar voren komen. Neem bijvoorbeeld een review als:

SLECHTSTE BLOCKCHAINPROJECT OOIT! Pas op, en investeert nooit in projecten als deze. Ik ben 70% van mijn investeringen kwijtgeraakt omdat het bedrijf niet eens een goed product heeft ontwikkeld!!!

In deze review worden minimaal 3 factoren gedetecteerd die aangeven dat de review mogelijk niet van hoge kwaliteit is. We hebben het over factoren als boosheid, afgunst, en verdriet. Deze parameters bereiken niet dezelfde hoogte in constructieve reviews, en deze review kan als niet-constructief gemarkeerd worden voordat het handmatige moderatieproces bereikt wordt.

Natural Language Understanding

Watson kan teksten analyseren en er belangrijke metadata uit afleiden. Denk aan semantische rollen, concepten, kernwoorden, en relaties in de tekst. Het doel hiervan is om te kunnen detecteren of de tekst door een mens is geschreven, of door een machine. De kans dat Watson het goed heeft, wordt steeds hoger naarmate hij meer reviews heeft geanalyseerd. Hij leert dus van de reviews die al geplaatst zijn.

Waarom is dit belangrijk voor Revain?

Het doel van Revain is om enkel legitieme reviews (van hoge kwaliteit) vast te leggen op de blockchain. Je kunt je voorstellen dat het zeer veel mankracht kost om alle reviews handmatig te beoordelen. Een computer die als eerste filter dient, is dan niet zozeer een uitkomst, maar essentieel.

Een ander punt is dat Revain zelf de reviews niet wil beoordelen; het moet een onafhankelijk proces zijn. Het is dus niet mogelijk dat vanuit Revain de reviews beïnvloed kunnen worden. Om te voorkomen dat bedrijven overspoeld worden met reviews die het beoordelen niet waard zijn, vormt Watson een eerste filter als onafhankelijke derde partij.

Meer weten?

Mocht je interesse hebben in Revain, en de manier waarop zij AI inzetten, verwijzen we je graag naar de Nederlandse whitepaper. We hebben de whitepaper recent zelf vertaald, en is nu exclusief bij ons te downloaden. Een mooi startpunt om je eigen onderzoek te doen naar dit project!

Peter Slagter

Peter Slagter

Eén van de oprichters van LekkerCryptisch. Actief met cryptovaluta sinds de opkomst van de bitcoin. Houdt van het innovatieve karakter van crypto en blockchaintechnologie, en volgt de ontwikkelingen in de markt op de voet. Verbindt graag techniek met business, en houdt ervan moeilijke concepten toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Reageer

Wil je naar aanleiding van dit bericht verder praten? Heb je een vraag, een aanvulling, of had je het zelf anders geschreven? Laat het ons weten, en praat mee in onze community. Veel directer, én een stuk gezelliger dan zo'n ouderwets reactieformulier. De groep is actief, behulpzaam, en voor iedereen toegankelijk.

Blijf op de hoogte

Wil je direct nieuwe blogposts lezen? Alle nieuwe publicaties plaatsen we op Twitter. Je kunt daar ook de belangrijkste ontwikkelingen volgen.