OriginTrail: méér dan het traceren van zuivelproducten

Als je aan OriginTrail denkt, kom je al snel terecht op de rol van het bedrijf bij de productie van zuivelproducten. Niet vreemd, aangezien ze daar zelf regelmatig over gesproken hebben als demonstratie van de mogelijkheden van het protocol. Maar wat is dat protocol eigenlijk? En hoe verhoudt het zich tot een blockchain?

OriginTrail: méér dan het traceren van zuivelproducten
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Protocol versus blockchain

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen een protocol en een blockchain.

Vaak wordt een blockchain vergeleken met een grootboek. Een grootboek is een boekhoudkundig begrip, en bevat alle inkomsten en uitgaven van een onderneming. Een blockchain kun je zien als een digitaal grootboek waarin transacties worden vastgelegd. Een blockchain bevat alle transacties die ooit gedaan zijn.

Een protocol is een gedragsovereenkomst. In feite spreek je met elkaar af in welke stappen iets wordt uitgevoerd. OriginTrail biedt een aantal communicatie- en computerprotocollen aan. Door als bedrijf die protocollen te integreren kan je op een vooraf vastgelegde manier profiteren van de technologie van OriginTrail.

Zoals je ziet zijn dit twee hele verschillende dingen. Één van de protocollen van OriginTrail - ze noemen zo'n protocol zelf een layer - is de blockchain layer. Daarmee kan er via het protocol van OriginTrail informatie worden opgeslagen op een blockchain. Welke blockchain is daarin irrelevant. Dat geeft de flexibiliteit aan de oplossing van OriginTrail; je zit niet vast aan een specifiek blockchainnetwerk.

Middleware

De manier waarop OriginTrail te gebruiken is noem je ookwel middleware. Middleware maakt het mogelijk om op één manier met verschillende systemen te kunnen communiceren. Het gevolg daarvan is onder andere dat ontwikkelaars zich volledig kunnen focussen op hun eigen product.

De middleware die OriginTrail aanbiedt, bestaat uit vier lagen.

De application layer maakt het mogelijk om te integreren met een breed scala aan supply chain management tools. De data layer maakt het mogelijk om decentrale (graph) databases op een snelle en schaalbare manier met elkaar te verbinden. De network layer is een decentraal netwerk van nodes buiten de blockchain; het heeft eigenschappen van een blockchainnetwerk, maar is niet hetzelfde. De blockchain layer maakt het makkelijk om gegevens veilig (met een zogeheten fingerprint) op een blockchain op te slaan.

In theorie is het protocol van OriginTrail te gebruiken zonder dat er gebruik gemaakt wordt van de blockchain layer. Het is best denkbaar dat er bedrijven zijn die baat hebben bij het gebruik van de network en data layer, zonder dat er een blockchain aan te pas komt.

Meer dan zuivelproducten

Nu je weet waar het protocol voor dient, begrijp je wellicht al dat het product van OriginTrail niet beperkt is tot zuivelproducten. Sterker nog - wat use cases betreft is het één van de meest flexibele producten die er bestaan. In ieder (productie)proces waar decentraliteit en vertrouwen een belangrijke rol spelen, is voor het protocol van OriginTrail mogelijk een rol weggelegd.

Recent heeft Maja Voje (CMO) een aantal voorbeelden gegeven van de manieren waarop het protocol wordt gebruikt:

De mogelijkheden zijn nagenoeg eindeloos, op voorwaarde dat het protocol toegepast wordt op processen waarin (gebrek aan) vertrouwen en transparantie centraal staat.

Veilige keuze

Voor veel bedrijven zijn onderhoudbaarheid en robuustheid van belang bij het maken van een keuze voor een technische oplossing. Het voordeel dat het protocol van OriginTrail biedt, is onafhankelijkheid van de blockchain die gebruikt wordt. Het is zonder grote consequenties mogelijk om te wisselen van blockchain.

De focus van OriginTrail ligt nu op het doorontwikkelen van het protocol. Het doel is om de implementatie van alle layers zo eenvoudig mogelijk te maken. Hoe eenvoudiger het in gebruik nemen van het protocol is, hoe groter de kans dat het ingezet gaat worden. Denk aan development tools, documentatie, en wellicht deeloplossingen die tot stand zijn gekomen vanuit onderzoek en praktijkervaring.

Meer informatie over OriginTrail vind je op de (vandaag) vernieuwde website.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte