De waarde van OriginTrail gebaseerd op echte vraag

Een terugkerend thema in onze blogs en discussies in onze Telegram-groep is de vraag waarom een bepaalde munt bestaansrecht heeft. Welke rol speelt de munt in de echte wereld? Waarom wil iemand die munt hebben? Waarom is er vraag naar de munt?

De waarde van OriginTrail gebaseerd op echte vraag
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Store of value

Een klein aantal munten vervult de rol van store of value, of in goed Nederlands oppotmiddel. Je kunt er waarde in bewaren om op een later tijdstip te gebruiken. Geld, goud en kunst zijn dat bijvoorbeeld. En wellicht Bitcoin, Litecoin, Monero en Dash.

Om een goede store of value te zijn, moet je erop kunnen vertrouwen dat de toekomstige vraag ernaar gegarandeerd is. Als niemand in de wereld meer geïnteresseerd is in goud, dan is het op slag waardeloos.

Goud kun je niet namaken. Cryptocurrencies wel. Iedereen kan z'n eigen kopie van Bitcoin maken, en een nieuwe munt starten. Maar niet elke nieuwe munt is automatisch een goede store of value. Sterker nog, er zullen er maar een paar zijn.

Utility

Voor de meeste munten zal er niet zomaar vraag zijn. Ze zullen waarde moeten krijgen omdat ze van nut zijn in een bepaald product of dienst. De gebruikers van zo'n product hebben die munten nodig om het product te gebruiken.

Voor bijna alle cryptovaluta is het daarom nodig om de vraag te stellen wat het nut is van die munt in de echte wereld. Waarom is er vraag naar deze munt?

Louter speculatie

Voor best veel projecten is het eigenlijk heel onduidelijk hoe de economie van het project eruit ziet, en wat daardoor een reële waarde is van de munt. Dat die munt nu een bepaalde waarde heeft op exchanges, is alleen maar omdat er gespeculeerd wordt. Het is een goed project, dus ik wil die munt hebben.

Maar wat over een aantal jaar de waarde is, bij het volwassen worden van de cryptowereld en het betreffende product, is volstrekt koffiedik kijken.

Inzicht bij OriginTrail

OriginTrail publiceerde gisteren een artikel over de drijvende krachten achter het Trace-ecosysteem. Daarin leggen ze uit hoe de economie van hun token eruit ziet en welke variabelen erin zitten. Ze verwijzen naar een model dat ze hebben opgesteld om de dynamiek van de vraag naar het token in kaart te brengen. Ze doen hun best om samen met de community en onafhankelijke partijen in kaart te brengen hoe vraag en aanbod van de munt zich zou kunnen gaan gedragen.

Er is nog best wat aan te merken op het model. Het houdt er bijvoorbeeld geen rekening mee dat er ook vraag is van speculanten en investeerders. Op dit moment zijn dat bijna 100% van de tokenhouders, die kun je niet even wegredeneren. En hoe succesvoller het project wordt, hoe groter ook hun vraag zal zijn. 

In eerste instantie was de sfeer rondom the update van OriginTrail in de Nederlandse OriginTrail-groep wat gedrukt. De verwachting was dat de update concreter zou zijn en zicht zou geven op de toekomst van het protocol. Invulling geven aan het model moet nog gebeuren. Pas dan gaat het model leven, en is het voor een breder publiek beter toegankelijk. 

Maar hoe dan ook, het is al veel meer dan waar de meeste projecten mee komen, en we hopen dat andere munten hierdoor geïnspireerd worden om met hun economie aan de slag te gaan. Want nu kunnen ze misschien nog leven van de hype en de speculatie, maar ooit willen de speculanten verkopen, en dan moet er wèl echte vraag zijn in de markt.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte