OriginTrail lanceert testnet - help mee met testen van het netwerk!

Op 16 januari sloot OriginTrail haar ICO succesvol af. Vijf maanden en acht releases later heeft het Sloveense bedrijf hun testnet live gezet. Door het opzetten van een node kan je helpen met het testen van het netwerk. Help jij ook mee?

OriginTrail lanceert testnet - help mee met testen van het netwerk!
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

OriginTrail Decentralized Network

Met de lancering van het testnet is het zogeheten OriginTrail Decentralized Network voor het eerst publiek benaderbaar.

Het protocol van OriginTrail bestaat uit meerdere lagen. De zogeheten application layer maakt het mogelijk om te integreren met een breed scala aan supply chain management tools. De data layer maakt het mogelijk om decentrale (graph) databases op een snelle en schaalbare manier met elkaar te verbinden. De network layer is een decentraal netwerk van nodes buiten de blockchain; het heeft eigenschappen van een blockchainnetwerk, maar is niet hetzelfde. De blockchain layer maakt het makkelijk om gegevens veilig (met een zogeheten fingerprint) op een blockchain op te slaan.

Het testnet is bedoeld om de network layer te testen.

Waarom een testnet?

Vrij kort na de ICO is het development team van OriginTrail bezig geweest met het ontwikkelen van het protocol. Gedurende die tijd heeft het team zelf een alpha-versie van het netwerk online gehad, met eigen nodes, in een gecontroleerde omgeving.

Het doel is uiteindelijk om als open source en publiek netwerk te opereren. Dit is een eerste belangrijke in die richting. Uiteraard is het ook de bedoeling om de grenzen van het netwerk op te zoeken en de werking ervan te testen buiten de controleerde omgeving die ze zelf hebben opgezet.

De doelen van het beta-programma zijn:

  • Zoveel mogelijk bugs vinden en oplossen met behulp van de community. Mogelijk gaan er beloningen worden uitgereikt voor het vinden van (kritieke) bugs.
  • Finetunen van het zogeheten incentive mechanism. Het gaat hier om het beloningssysteem voor computers die werk leveren voor het netwerk.
  • Het observeren van het effect van externe invloeden.
  • Het verzamelen van data van verschillende use cases (in het geval het testnet gebruikt wordt).
  • Het testen en verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid van het beheren van een node.

Meehelpen met testen

Door mee te helpen met het testen van het netwerk voorzie je OriginTrail van waardevolle gegevens. Ook leer je zelf alvast wat het is om een node van OriginTrail te installeren en beheren. Je hebt er overigens geen uitgebreide technische kennis voor nodig. De nodes versturen zelf belangrijke gegevens naar OriginTrail, en ook updates zijn voor je geregeld. 

Het beta-programma kent drie doelgroepen:

  1. Developers die het protocol willen implementeren. Zij zijn het best af door de Gitter-chat van OriginTrail te bezoeken en daar een praatje te maken met 1 van de teamleden.
  2. Bedrijven die het protocol willen gebruiken. Zij moeten even een mailtje sturen naar het business development team van OriginTrail.
  3. Invidivuen die een node willen beheren. Hier lees je hoe je een node moet installeren. Als je hulp nodig hebt met de installatie kan je terecht op Discord.

Antwoord op algemene vragen vind je in het helpcentrum. Mocht Discord niets voor je zijn, kan je ook via e-mail iemand te spreken krijgen. Het beta-programma loopt drie maanden, tot en met september van dit jaar. In de looptijd van het programma worden de nodes en aanverwante tools regelmatig geüpdate.

Onze ervaring met de OriginTrail node

Uiteraard hebben we zelf ook de node-software getest. Het installatieproces is redelijk eenvoudig. Voor mensen die nog nooit iets hebben gedaan op de command line of met tools zoals docker zal er onherroepelijk een leercurve aan vast zitten.

We hebben de node zowel op een VPS als lokaal (OS X High Sierra) geïnstalleerd. In beide gevallen liepen we tegen problemen aan tijdens het installatieproces. Een aantal ervan waren al bekend, en worden binnenkort opgelost. Zo lijkt de node nog wat overgevoelig voor het lokale netwerk, en worden er wat aannames gedaan die niet zijn gedocumenteerd. Hoe dan ook, de directe ondersteuning op Discord is erg goed.

Een nadeel van het betaprogramma is dat het team graag per e-mail feedback opgestuurd krijgt. Er is dus geen publieke lijst met issues, noch een manier om te zien wat er met jouw feedback is gebeurd. Je bent daarmee dus overgelaten aan het in de gaten houden van Discord, aangenomen dat dat de plek is waar de meeste problemen besproken worden.

Bij de node hoort ook een applicatie waarmee je de node kunt beheren. Het is een dashboard voor je node. We konden het dashboard nog niet testen, omdat de applicatie op dit moment niet kan inloggen op de node. Ook dat is een bekend probleem en wordt binnenkort opgelost.

Vooralsnog dus geen vlekkeloze ervaring, maar dat is precies waar het beta-programma voor bedoeld is. We hadden vooraf wat meer volwassen tooling verwacht, maar de richting die het team heeft ingezet is veelbelovend.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte