Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 38)

De afgelopen week speelde zich voor bitcoin af tussen 6200 en 6600 dollar. Net als het grootste deel van augustus beweegt de munt zich in dit bereik zijwaarts. Omdat Bitcoin op dit moment wat richtingloos is, besteden we wat extra aandacht aan de reversal, en kijken we van een wat grotere afstand.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 38)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Voor de meeste alts was het een week van licht herstel. Na een lange periode van dalen is dat prettig, maar nog lang niet genoeg om verliezen tussen vaak 80% en 95% goed te maken.

We krijgen elke week meer aanwijzingen dat we de bodem van deze bear market aan het vormen zijn. Dat we na de daling van 5 en 6 september niet onder de $6100 gekomen zijn, is ook weer zo'n aanwijzing.

Reversal

We hebben het al eens eerder over het fan principle gehad. Het is een reversal pattern waarbij een reversal bevestigd wordt bij het doorbreken van de derde waaier. De komende weken zou dat zich afspelen in de regio $6700-$6900.

We kunnen ook kijken naar moving averages. Vaak zien we bij een reversal dat bij het vormen van de bodem de volatiliteit wat afneemt, en de koers zich een tijdje in een steeds kleinere range beweegt. Het doorbreken van de moving averages die de koers steeds nauwer omklemmen geeft richting aan: daadwerkelijk een reversal, of toch voortzetting van de trend?

De koers van BTC nestelt zich tussen de langere EMA's en de kortere EMA's. Hier 135-150-165 dagen aan de bovenkant en 630-660-690 dagen aan de onderkant. Uitbreken aan de boven of onderkant lijkt me een moment om op te letten.

Let ook op de fibonacci cirkels die het ritme van deze bear market mooi in beeld brengen. Het zou maar zo kunnen dat de 0.618 eerst weerstand was, en nu support is. Dat is een aanwijzing dat we het laagste punt gehad hebben.

Bullish scenario

In het bullish scenario hebben we nu daadwerkelijk de bodem van de bear market achter ons gelaten, en gaan we na een korte consolidatie richting de vele weerstanden doorbreken en uiteindelijk richting en higher high op $8500.

Die weerstanden zijn naast horizontale weerstanden op o.a. $6600, $6800 en $7500 ook verschillende dalende trends en de 200 EMA.

Bearish scenario

In het bearish scenario maakt een daling tot onder de de $5750 de vermoedens van een reversal ongeldig. Een lagere bodem bevestigt de voortzetting van de bear market. Op dit moment is het target daarvoor $5200-$5300.

Komende week

De komende dagen is het interessant om $6200 en $6600 in de gaten te houden als onder- en bovengrens van het bereik waar we nu inzitten. Op de indicators zijn weinig aanwijzingen te ontdekken over de richting. Wij wachten af.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte