Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 39)

Het was een spannende week voor crypto traders. Bitcoin omlaag en omhoog, Ripple die het stokje overnam van Doge, en Electroneum weer van Ripple. Tijd om te kijken waar we staan in het grotere plaatje. Onze twee scenario's.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 39)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bitcoin daalde op maandag plotseling ruim 4%, en stabiliseerde net boven de 6200 dollar. Op woensdag werd in twee uur tijd zo'n 43.000 BTC verhandeld. De koers daalde eerst naar 6123 dollar, en knalde daarna binnen een half uur naar 6517 dollar.

Nu was er rust bij Bitcoin en kwamen ineens allerlei alts tot leven. In een paar dagen steeg Electroneum meer dan 150% en Ripple meer dan 100%. Dat zijn de uitschieters, maar ook bijvoorbeeld NAV, XLM en ADA stegen meer dan 50%.

Bullish scenario

In de volatiliteit op woensdag ging de koers eerst snel naar beneden, voordat die omhoog knalde.

Met zoveel volatiliteit is de bodem geen heel precies getal. Het laagste punt was bijvoorbeeld $6123 op Binance en $6100 op Bitfinex. In elk geval ongeveer gelijk aan de bodem op 8 september ($6111 op Binance).

We hebben dus geen lagere bodem neergezet, en het scenario waarin we nu begonnen zijn aan een reversal van bear naar bull market blijft goed mogelijk.

Daarvoor kijken we eerst naar het doorbreken van de horizontale weerstand op $6800, de dalende weerstand nu op $7400 en uiteindelijk een hogere top boven de $8500.

Een positief signaal is dat er nu meer volume te zien is bij stijging dan bij daling. De OBV toont bullish divergence. Ook de bounce op woensdag was aardig overtuigend.

Bij bodemvorming geldt "volume precedes price". Het idee daarachter is dat de vraag in de markt (de kopers) het volume bepalen. Als het volume stijgt zonder dat de prijs stijgt, dan kan dat een voorbode zijn van een prijsstijging omdat de vraag aantrekt.

Bearish scenario

Er zijn nog steeds meer short posities dan long posities bij Bitfinex. En er is ook best reden om nog meer daling te verwachten. We zitten tenslotte technisch nog steeds in een bear market. In elke cyclus is tot nu toe een lagere bodem en lagere top neergezet.

In deze cyclus is daarbij dus een bodem onder de $5750 te verwachten, een logisch target zou $5200-$5300 zijn, de ondergrens van het dalende kanaal waar we al het hele jaar inzitten.

Voorlopig lijken deze getallen nog ver weg, met de stijgingen van de afgelopen week, en het positieve sentiment in de markt, maar we moeten de mogelijkheid nog niet uitsluiten.

Deze week

Als we wat inzoomen op de kaart, dan zien we dat we in een vergelijkbare situatie zitten als eind augustus. Een tweetal pogingen is al gedaan om door de $6800 te breken, tot nu toe zonder succes. Boven de $6800 wacht een weerstand op $7130 (eerdere weerstand en fib 0.786).

Op dit moment is $6600 steun geworden, daaronder wacht het intussen erg bekende kanaal tussen $6200 en $6600 waar Bitcoin de afgelopen maanden het grootste deel van z'n tijd doorbracht.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte