Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 42)

We hebben een interessante week achter de rug. Aan het begin van de week was er weinig beweging in de markt. Bij bitcoin bleven we in de vrij smalle range tussen $6430 en $6700 waar de koers al twee weken in zat. Totdat donderdagnacht de koers in een kleine twee uur zo'n 400 dollar daalde.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 42)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Drie dingen willen we hierbij opmerken.

Ten eerste verhandelen veel exchanges bitcoin tegen USDT, en niet rechtstreeks tegen USD. Dat is prima zolang 1 USDT precies 1 USD waard is. Meestal was dat ook zo, maar de afgelopen week ontstond er een steeds groter wordend verschil. Eén USDT is nu zo'n 0.97 USD.

Dat verschil wordt nu zo groot dat het de grafieken beïnvloedt, en dat we er dus rekening mee moeten houden. Als het de komende dagen niet opgelost wordt, dan gaan we ook weer BTCUSD-kaartjes maken.

Ten tweede is de koers niet onder de $6200 geweest (in USDT) en niet onder de $6030 (in USD), en vormt daarmee geen lagere bodem ten opzichte van bijvoorbeeld 24 juni ($5750) en 14 augustus ($5880).

We zijn dus niet uitgebroken uit de zone tussen $6000 en $6800, en ook niet uit de verschillende descending triangles of wedges die velen tekenen.

Op deze kaart zie je de candles van USDT (Binance), en met de blauwe lijn de lows van Coinbase (USD).

Ten derde viel de daling op de cryptomarkten samen met de grootste daling op de aandelenmarkten in meer dan een jaar tijd. Vanuit de Amerikaanse indexen verspreidde het zich over de hele wereld, eerst Azië en daarna Europa.

Wat er gebeurt als de er echt een crash op de aandelenmarkt zo plaatsvinden, dat weten we niet. Maar dit is zeker iets om verder te onderzoeken.

Bullish scenario

We zien lichte bullish hidden divergence. Maar verder weinig aanwijzingen. We moeten wachten op een uitbraak boven de $6800-$6900, waar horizontale weerstand en de dalende trendlijn van de bear market samenkomen.

Daarboven willen we graag een hogere top zien boven $7500 (4 september) en $8500 (24 juli). Pas dan zouden we kunnen spreken over een reversal van de bear market naar een nieuwe bull market.

Bearish scenario

We hebben nu een aantal keer de zone $6000 tot $6200 getest. Als die bezwijkt dan wacht $5800 en daarna $5100, de ondergrens van een descending wedge.

Komende week

Er zijn weinig aanwijzingen over wat de komende week ons brengt. Opvallend is dat de afgelopen tijd meer volume is bij stijgingen dan bij dalingen, wat nu voor bullish divergence op de OBV zorgt. Dat kan een voorteken zijn van meer interesse van kopers dan van verkopers.

Het zal niet lang meer duren voordat bitcoin buiten de steeds smaller wordende range zal breken. Hopelijk volgt er dan weer een duidelijke trend!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte