Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 44)

We zijn alweer toe aan het laatste weekscenario van oktober. Het leek opnieuw een rustige maand te worden, met kleine bewegingen rond de $6600. Die rust werd op 15 oktober ruw verstoord, met dank aan de crash van Tether.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 44)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Vanaf half september is de koers van Bitcoin al gevangen in een range tussen $6200 en $6800, de range waar ook grote delen van juni, juli en augustus zich afspeelden. Rust overheerst, sommigen noemen het saai en verplaatsen hun aandacht en geld naar andere munten, waarvan sommige het prima doen.

Totdat begin oktober iets geks gebeurt. Er ontstaat een structureel verschil tussen de prijs van Bitcoin in USDT en in USD. Oftewel, de Tether is niet meer precies $1.00 waard. We hebben dit hier uitgebreid geanalyseerd.

De korte versie is dat velen in paniek hun USDT verkopen voor onder andere BTC, met twee effecten. De koers van USDT crasht naar kortstondig $0.85 en de koers van BTC springt omhoog naar $7400 in USDT en $6800 in USD.

Intussen heeft Tether de prijs weten te stabiliseren, eerst op $0.97, nu al op $0.99 en uiteindelijk hopelijk weer netjes tussen $0.999 en $1.001.

Terug naar de eerste kaart. Na de turbulentie van 15 oktober komt de koers weer terug in het gebied tussen $6200 en $6800. Dat is de koers in USDT. In USD is de koers daar nooit buiten geweest.

In USDT zien we dat de volatiliteit de afgelopen week enorm afneemt, de Bollinger Band wordt nauwer. Ook het volume neemt af. In USD is de volatiliteit nog extremer afgenomen. De prijs is bijna horizontaal.

Bullish scenario

We zitten nog steeds in de descending triangle (of falling wedge) van de huidige bear market, en komen steeds dichter bij het puntje. Iedereen houdt z'n adem in. Ook op de 1D kaart zien we volume en volatiliteit afnemen. De RSI staat in het midden.

Een uitbraak naar boven is pas betrouwbaar na verdere stijging boven $6800 en het liefst meteen ook boven $7500. Daarna kijken we naar een hogere top boven de $8500. Dat zou een reversal kunnen betekenen van de huidige bear market naar een nieuwe bull market.

Bearish scenario

Er is zeker geen garantie dat we naar boven uitbreken. Velen zijn bullish door de overvloedige berichten over adoptie, nieuwe asset class, institutioneel geld, Bakkt, ETF's. Maar als je alleen technisch naar de koers kijkt, dan is voortzetting van de bear market waarschijnlijker dan een reversal naar een nieuwe bull market. 

Naar onderen hebben we steun op $5800, de bodem van 24 juni. Daaronder een tijdje niets, en pas weer significante steun in het gebied rond $4800 en $5000.

Deze week

We letten deze week op het herstel van USDT. Dat is goed om te weten bij het lezen van kaarten en het interpreteren van de prijs. Als er een verschil is, let dan goed op of het om USD of USDT gaat.

Bij Bitcoin komt de punt van de driehoek steeds dichterbij. Een krachtig uitbraak boven $6800 of onder de $6000 is interessant. Houd rekening met veel volatiliteit en een fake-out.

Het zou ook goed kunnen dat we nog een week zijwaarts gaan. Afwachten dan, en misschien eens kijken naar alts. Daar gebeuren interessante dingen!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte