Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 46)

November begint met lage volatiliteit en laag volume. Naarmate we dichter bij de punt van de driehoek komen, wachten meer mensen af. Hoe zal komende week eruit zien?

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 46)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De eerste week van november was opnieuw weinig volatiel, de koers van Bitcoin bewoog tussen $6300 en $6540. Dat is precies in het midden van de toch al vrij nauwe band waar Bitcoin de afgelopen maanden hoofdzakelijk stond, namelijk tussen $6000 en $6800.

Tether

Hierboven hebben we het over de koers in USD. Vorige week waren we hoopvol gestemd over het herstel van Tether, waardoor de koers van Bitcoin in USDT steeds dichter bij de koers in USD zou komen. Helaas heeft dat herstel niet doorgezet, en zien we zelfs weer een kleine verslechtering naar onder de $0.99 per Tether. Op de kaart hebben we dat aangeduid met de roze boog.

Om koersen in USDT zonder voorbehoud te kunnen gebruiken, willen we eigenlijk dat USDT het grootste deel van de tijd tussen $0.999 en $1.001 zit, zoals eerder dit jaar het geval was.

Op Coinmarketcap heeft 1 USDT op moment van schrijven een waarde van $0.997, maar dat is onjuist. Het verschil in de koers van Bitcoin op USDT-gebaseerde exchanges en USD-gebaseerde exchanges is simpelweg groter. En zeker bij Bitcoin worden echte verschillen snel weggewerkt door slimme handelaars die dan op de ene exchange goedkoop kopen en op de andere duurder verkopen (arbitrage).

Coinmarketcap

De koers van een munt op Coinmarketcap is een gewogen gemiddelde van alle exchanges waarop die munt verhandeld wordt. Dat handelen gebeurt in allerlei paren. Dat zie je bij een munt op de tab "markets". Zo wordt bijvoorbeeld Ethereum verhandeld tegen Bitcoin (ETH/BTC) en Tether (ETH/USDT). Maar ook tegen EOS (EOS/ETH) en ZCash (ZEC/ETH).

Al dat handelsvolume wordt omgerekend naar dollars via de referentiekoersen van de andere munt van de handelsparen. En dat gaat wel eens mis. Vorige week zondag bijvoorbeeld was de Bitcoin-koers op CMC ruim $100 lager dan waarvoor die daadwerkelijk verhandeld werd. En dat beperkt zich dan niet alleen tot de CMC-website, maar is ook zichtbaar in alle apps die de CMC-koers gebruiken, zoals allerlei wallets en portfolio apps.

Bij USDT is dat extra lastig, omdat er maar een paar plekken zijn waar USDT/USD verhandeld wordt, waarop de referentieprijs van USDT gebaseerd kan worden. Bitfinex is daar één van, maar daar is de koers kunstmatig $1.00, omdat er niet echt een USDT/USD handelspaar is op Bitfinex, maar de deposits en withdrawals als handel worden gerekend.

Kortom, wees voorzichtig met data van CMC als je gaat traden. Gebruik de koersen van de exchange waar je op handelt, bijvoorbeeld op TradingView.

Reversal

Velen hopen op een spoedig einde van de bear market, en het begin van een nieuwe bull market. Na een bear market van bijna een jaar is het niet gek dat een reversal een tijdje duurt.

Het kenmerk van een reversal is dat we uit het patroon van lagere toppen en lagere bodems breken, en weer hogere toppen en hogere bodems zien.

Uitbreken uit de descending triangle of falling wedge is dus nog niet meteen een reversal, hooguit een eerste stap in die richting. Het uitbreken boven de EMA's op wat kortere termijn (135-150-165 dagen) is ook een signaal.

Bullish scenario

In ons bullish scenario gaat dat gebeuren. We zien een krachtig en overtuigende uitbraak naar boven tot (ruim) boven de $7000.

Tussen $6800 en $7000 komen veel weerstanden bij elkaar, zoals de dalende trendlijn, een horizontale weerstand, de EMA van 200 dagen, en de Ichimoku cloud.

Die overtuiging blijkt uit veel volume en een snelle stijging van de prijs tot in elk geval boven de $7500. Het liefst zien we 'm daarna doorstijgen tot boven de $8500, zodat daarmee een hogere top neergezet wordt dan op 24 juli.

Bearish scenario

Het alternatief is dat we nog niet toe zijn aan een nieuwe bull market, en dat er nog teveel verkopers in de markt zijn, en te weinig kopers.

Dan zou de koers naar beneden uitbreken, tot onder de $6000. We hebben dan nog een horizontale steun rond $5800, namelijk de bodems van 24 juni en 14 augustus. Daaronder is pas weer bij $4800-$5000 wat steun te vinden.

Komende week

De ogen blijven gericht op de grenzen van de steeds kleiner wordende ruimte waarin Bitcoin zijwaarts gaat. We zien op de grotere timeframes geen noemenswaardige divergences die een richting kunnen aangeven.

Misschien is dit een interessante tijd om altcoins te traden. Daar gebeuren interessantere dingen dan bij Bitcoin op 't moment!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door BLOX.

Altijd op de hoogte