Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 47)

Na maanden van rust kwam Bitcoin deze week flink in beweging. In één dag daalde de koers ruim $1000 van $6300 naar $5300. Intussen stabiliseert de koers rond de $5500. Wat betekent dit voor onze scenario's?

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 47)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De laatste maanden zagen we Bitcoin in een steeds nauwere range bewegen. De punt van een grote descending triangle kwam steeds dichterbij. De laatste weken namen volatiliteit en volume sterk af. Er was geen duidelijke trend meer, en handelaars stonden aan de kant te wachten op een beslissing.

Die is gekomen: een uitbraak naar beneden.

De uitbraak

In de grafiek hieronder kun je zien hoe groot de daling was in verhouding tot de kleine bewegingen van de dagen ervoor. De range tussen $6000 en $6800 waar we het grootste gedeelte van juni t/m oktober hebben doorgebracht hebben we aan de onderkant verlaten.

Na een minimum op $5188 zitten we nu tussen de .786 en .618 fibonacci retracements met opnieuw weinig volume en volatiliteit. Even rust voor de volgende move. Straks meer daarover.

Eerst iets over het volume. Onder de grafiek hebben we getekend hoeveel het volume van 8 veelgebruikte exchanges afwijkt van de periode ervoor. Veel exchanges hadden tijdens de daling een volume dat 30-40x zo hoog was als in de dagen ervoor.

De 24 dagen ervoor was de volatiliteit heel laag, er was nauwelijks beweging in de koers. Ook het volume was opmerkelijk laag in vergelijking met de periode er direct voor en de uitbraak naar onderen. In de grafiek hieronder is deze periode getekend.

Interessant overigens is dat we hier ook de opkomst van Binance zien, en de afname bij Bittrex en Poloniex.

Tether

Alle prijzen die we vandaag noemen zijn in USD, en niet in USDT (Tether). Eerder bespraken we al uitgebreid de problemen die Tether sinds begin oktober heeft, na een behoorlijk stabiel jaar.

De bedoeling is dat 1 USDT gelijk is aan 1 USD, zodat de koers van Bitcoin in USD gelijk is aan de koers in USDT. Op 16 oktober daalde de koers kortstondig naar $0.85, een verschil van 15%.

In de weken erna herstelde de koers naar $0.97, en eventjes naar $0.99. Het leek de goede kant op te gaan. Maar bij de uitbraak deze week zakte ook Tether naar $0.95.

Dat verschil is wellicht acceptabel bij het handelen, zeker als je USDT kortstondig gebruikt om van de ene naar de andere munt te gaan. Maar voor technische analyse is een verschil van meer dan 1% een probleem.

Bullish scenario

Het scenario waarbij we naar boven zouden uitbreken is geïnvalideerd. Er is geen sprake van een onmiddellijke reversal van de huidige bear market naar een nieuwe bull market.

De $5188 raakt een vrij zwakke verbinding tussen een aantal eerdere lows. Als de koers van hieruit weer zou stijgen, dan hebben we eerst op $6000 een sterke weerstand (de voormalige steun), daarboven de dalende trend van de bear market op $6400 en horizontale weerstanden op $6800 en $7500.

Met al deze weerstanden moet met kracht en overtuiging worden afgerekend om de deur open te zetten voor een reversal.

Bearish scenario

Waarschijnlijker is een voortzetting van de daling richting de bodem van het dalende kanaal waar we ruim een half jaar in zitten. Rond $4900 wacht een stevige steun, waar we een nieuwe trend omhoog kunnen vinden richting de $6100.

Om een uitbraak uit de dalende trend te gaan verwachten zouden we de vorming van een sterk bodempatroon willen zien, bijvoorbeeld een dubbele bodem, of een omgekeerd head-and-shoulder patroon.

Komende week

We verwachten een voortzetting van de daling volgens het bearish scenario richting $4900, het bearish scenario.

Mogelijk vervolgen we rechtstreeks de trend. We zien lichte bearish hidden divergence op de RSI. Mogelijk volgt eerst een correctie naar $5740 of $5870.

Maar let op: wat er in de echte wereld gebeurt is sterker dan technische analyse. Bij een schokkende gebeurtenis, bijvoorbeeld een wereldwijde crash op de aandelenmarkten, kunnen alle trends worden doorbroken.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte