Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 49)

November gaat de boeken in als een dieprode maand. Van $6540 op 7 november naar $3456 op de 25e, een daling van bijna 48%. Hebben we nu de bodem gezien? Brengt december ons een eindejaarsrally? Dit is de $BTC-weekupdate van week 49.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 49)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Deze vragen horen we de laatste weken veel langskomen op Telegram en Twitter, in video's en op podcasts. Niet gek natuurlijk, na een daling van meer dan 80% in bijna een jaar tijd. Bovendien is het weer december, de maand waarin we vorig jaar de all time high van bijna $20.000 bereikten. Zouden we dat ooit nog halen?

Het leek ons een mooi moment om dit onderwerp wat verder uit te diepen, en een artikel te schrijven over deze vraag: Heeft Bitcoin de bodem bereikt?

De korte samenvatting is dat het goed mogelijk is dat de bodem van deze bear market zich in de prijsrange tussen $3000 en $5000 vormt. Of de $3450 op 24 november de precieze bodem blijkt, zullen we pas achteraf weten.

Wel kunnen we verschillende scenario's schetsen door op verschillende manieren naar de data te kijken. Het ene scenario is misschien wat waarschijnlijker dan het andere, maar ze zijn allemaal mogelijk.

Een voorbeeld van zo'n scenario zie je hieronder. Deze is vrij bullish, omdat we hierbij de bodem al hebben gezien, en vrij snel weer gaan stijgen. Dit is dus geen voorspelling, maar een manier om naar de data te kijken.

Om het overzichtelijk te houden vatten we mogelijke scenario's samen in twee perspectieven, bullish en bearish.

Bullish scenario

In een bullish scenario hebben we de bodem al gezien. Dat betekent niet dat we vanaf hier in één rechte lijn omhoog gaan. Er ligt nog flinke weerstand boven ons. Eerst $4300, dan rond $4800, $5500 en $6100.

Voor dit scenario zal het volume overtuigend moeten zijn en de weerstanden met kracht doorbroken moeten worden.

Een wat milder alternatief is dat we nog enkele maanden in deze range tussen $4000 en $5500 blijven, en pas na meer accumulatie uiteindelijk sterk uitbreken naar boven.

Bearish scenario

De afgelopen weken zagen we telkens dat er onder de $3600 veel kopers klaarstaan. Er volgde telkens een sterke bounce met veel volume.

In de milde variant gaan we nog een keer de $3600 testen. Zo kan ook op hogere timeframes een dubbele (of zelfs drievoudige) bodem ontstaan.

Maar verdere zwakte leidt tot $3000 waar meer support te verwachten is. Nog lager is natuurlijk altijd mogelijk, maar is niet het meest waarschijnlijk.

Deze week

De afgelopen dagen zitten we tussen $3870 en $4420. Daarboven is ruimte naar $4750 en uiteindelijk $5500. Aan de onderkant gaan we de $3600 opnieuw testen.

De Bollinger Band wordt weer wat nauwer, het volume neemt weer wat af. Hoe langer dat duurt, hoe groter de kans ook op een wat steviger beweging.

We houden het stijgende kanaal en de grenzen van deze trading range in de gaten!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte