Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 50)

De afgelopen week zagen we opnieuw veel zwakte bij Bitcoin en een nieuw laagste punt in deze cycle van $3212. Maar de aanwijzingen dat de bodem in zicht is worden steeds sterker. Dit is de $BTC-weekupdate van week 50.

Bitcoin

Technische analyse: de $BTC-weekupdate (week 50)
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Voordat we naar Bitcoin gaan kijken, eerst een blik op de hele markt. De zwakte bij Bitcoin zagen we uitvergroot ook bij vrijwel alle andere cryptovaluta. De meeste daalden ook in BTC-waarde.

Op Twitter kwamen de lijstjes weer langs met verlies sinds de all time high vorig jaar, en dat is niet mals voor bijvoorbeeld ICON (-98%), Cardano (-98%) en NEO (-97%).

Als je op korte termijn handelt is dat niet zo interessant, maar als je wilt investeren voor de lange termijn, dan is dit wel de tijd om onderzoek te doen naar welke van die projecten nog levensvatbaar is, en als een fenix kan verrijzen uit de as van deze bear market.

Een opvallend stukje groen is Tether. Die is gestegen, van $0.98 naar $0.995, en zelfs een tijdje rond de $1.00 gisteren. En dat terwijl er volgens Coinmarketcap geen tethers van de markt zijn gehaald. We weten niet precies wat de fundamentele betekenis hiervan is. Het kan meer vraag naar USDT betekenen, en dus meer geld dat klaar staat om bitcoins te kopen.

Technisch betekent het in elk geval dat de koers in USD en de koers in USDT weer heel dicht bij elkaar liggen, zodat de TA van beide weer vergelijkbaar wordt.

Bitcoin

Dan naar Bitcoin. Een neerwaartse uitbraak uit een falling wedge bracht ons bij nieuwe laagterecords in deze bear market. Op vrijdag 7 december tikten we de $3212 aan op Coinbase. Mogelijk zitten we in wave 5 van een Elliott impulse-pattern, met als target $2700.

Opvallend is dat het volume over alle exchanges heen vrij hoog blijft. We hebben duidelijk wel een prijsrange gevonden waar iets gebeurt. Verkopers die de hoop opgeven, en kopers die geïnteresseerd klaarstaan.

Is de bodem al bereikt? Hebben we het laagste punt van deze bear market al gehad? Dat is wat we ons vorige week afvroegen. We schreven er een artikel over.

De range tussen $3000 en $5000 lijkt aardig in aanmerking te komen voor het vormen van een bodem. Rond de $3000 komt veel bij elkaar. Het is een psychologische grens, de 200 MA van de weekly zit hier, een stijgende trend van de afgelopen jaren loopt hier langs, er zit horizontale steun uit juni 2017.

Bullish scenario

Laten we eerst het scenario eens uitwerken dat we hier inderdaad een bodem gaan vormen.

De afgelopen weken zagen we dat $4350 een stevige weerstand was, en dat $3500-$3600 een stevige steun was, met een bodem op $3450.

Een sterk patroon zou zijn dat we nu naar $3000 dalen, en daar kort onder komen met een spike naar $2800, en daarna met snel en met veel volume stijgen terug naar boven de $4000. Een inverse head & shoulders zou als target $5900 hebben.

Als we naar de daily chart kijken dan zien we bullish divergence op de RSI en op de OBV. Deze aanwijzingen voor een trend reversal spelen uit op de schaal van dagen. De daling naar $2800 - $3000 behoort zeker tot de mogelijkheden. Dit valt ook zo'n beetje samen met het $2700 target van de Elliot wave 5 die we aan het begin zagen.

Bearish scenario

Als we in de regio $2700 tot $3000 geen sterke bounce krijgen met hoog volume en een sterke prijsstijging, dan zouden we verder kunnen dalen.

Om te kijken waar we dan terecht komen, moeten we uitzoomen. Op de weekly chart zien we dat een volgende structurele steun pas rond $1900 ligt. Samen met het psychologisch mooie ronde getal van $2000 zou dat een volgend target zijn. 

Komende week

Mogelijk vormt zich nu een pennant op de 1H-kaart. Dat is doorgaans een continuation pattern, en zou naar beneden kunnen uitbreken. Een lichte bearish divergence op de RSI ondersteunt dat.

We zijn erg benieuwd wat de reactie van de markt is als de koers onder de $3000 daalt. Moet er eerst nog meer bloed vloeien, of stopt de muziek en gaat iedereen op zoek naar een stoel? We zijn benieuwd!

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte