Technische analyse: $BTC-update 20 december

Maandag brak Bitcoin uit de welbekende falling wedge en steeg met toenemend volume naar boven de $4100. Een stijging van meer dan 30% in een week. En nu? Hoog tijd voor een $BTC-update.

Bitcoin

Technische analyse: $BTC-update 20 december
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De stijging begon twijfelend met een laag volume en een kleine stap. Daarna zagen we steeds meer overtuiging in volume en prijsstijging in korte tijd. Telkens werd het volgende Fibonacci-level doorbroken en getest voor steun. Je ziet dat mooi in de kaart hieronder.

Je ziet daar ook het afnemende volume tijdens de daling, en het stijgende volume tijdens de stijging. Het geeft aan dat deze stijging serieus is. Het is geen toeval, maar de uitkomst van veel handelaars die kopen en verkopen.

De vraag die velen bezighoudt: betekent dit dan dat op 15 december de absolute bodem van deze bear market neergezet is op $3128?

Dat kunnen we zeker nog niet zeggen. Het is goed mogelijk dat dit een correctie is na de daling van $6300 naar $3128, en dat we daarna weer lager gaan. Een bull market betekent hogere toppen en hogere bodems. Pas als we dat structureel zien, dan spreken we over een reversal van de bear naar de bull market. Dat betekent een top boven $6500 (6 november), boven $7400 (4 september) en $8500 (24 juli).

Terug naar nu. De stijging van de afgelopen dagen kan op twee manieren een vervolg krijgen.

Je zou een ABC-correctie kunnen tekenen zoals in onderstaande kaart, gevolgd door een verdere daling naar $2000 en zelfs $1300. Dit is een bearish scenario.

Meer bullish zou zijn als deze stijging onderdeel is van het vormen van een bodempatroon. Bijvoorbeeld een inverse head & shoulders.

De neckline zou dan liggen rond $4350. De vraag is of de kopers nu genoeg kracht hebben om daar in één keer te komen.

In elk geval zien we nu op de 1H-chart wat bearish divergence ontstaan op de RSI en OBV. Ook zitten we aan de bovenrand van de BB en tegen de fib 0.786 weerstand. Dus of we nu direct verder stijgen valt te bezien. Meest waarschijnlijk is dat we eerst wat rust pakken in de zone $3900 tot $4100, of eerst terug gaan naar $3500 - $3700 voordat we verder stijgen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.

Steun

LekkerCryptisch wordt gesteund door:

Altijd op de hoogte